Οι «καρποι» των προσπαθειων και το κρισιμο «σταυροδρομι» για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Σκέψεις και αγωνίες υποψηφίων που ξεχώρισαν στη Ροδόπη

Στην τελική ευθεία μιας διαδρομής οπωσδήποτε δύσκολης και ενίοτε επίπονης και ψυχοφθόρας, μπήκαν από χθες οι υποψήφιοι, που διαγωνίστηκαν στις πρόσφατες πανελλαδικές εξετάσεις, διεκδικώντας ένα «εισιτήριο» για σχολές και τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η μεγάλη ώρα, της γνωστοποίησης των καρπών των κόπων τους, ήρθε χθες το μεσημέρι, όταν το Υπουργείο Παιδείας άναψε «πράσινο φως» για την ανάρτηση των βαθμολογιών στα επιμέρους εξεταζόμενα μαθήματα. Η ανάρτηση συνοδεύτηκε από συναισθήματα χαράς και ενθουσιασμού για τους υποψηφίους, που πέτυχαν υψηλές βαθμολογίες, ή λύπης και προβληματισμού για εκείνους που οι βαθμοί δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες τους, αλλά και από περισυλλογή σίγουρα, αναφορικά με το πιο κρίσιμο στάδιο αυτής της δοκιμασίας, την επιλογή σχολής στο μηχανογραφικό δελτίο. Βαδίζοντας προς τον «τερματισμό», πάντως, οι υποψήφιοι φαίνεται να διαθέτουν περίσσεια αισιοδοξίας και ισχυρή διάθεση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της δύσκολης εποχής, που διανύουμε, και του ζοφερού περιβάλλοντος, που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας.
 
Τις σκέψεις τους και τις αγωνίες τους, με αφορμή την ολοκλήρωση ενός κρίσιμου σταδίου της προσπάθειας που κατέβαλαν, μοιράστηκαν με τον «ΠτΘ» πέντε  υποψήφιες, δυο από τα φροντιστήρια «Ορόσημο 2001» και τρεις από το Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «Τούλα Σαρρή»- σε διαδοχικό ρεπορτάζ- οι οποίες ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους στις πανελλαδικές εξετάσεις και πλέον σχεδιάζουν με περισσότερη αισιοδοξία τα επόμενα βήματά τους… 

Μαρία Μιχαηλίδου «Δε σκέφτομαι τόσο πολύ το ζοφερό περιβάλλον, προς το παρόν θέλω να αφοσιωθώ στις σπουδές»


Η Μαρία Μιχαηλίδου, προερχόμενη από τη θετική κατεύθυνση κι έχοντας συγκεντρώσει 18.995 μόρια, έχει κάθε λόγο να… «πονοκεφαλιάζει» με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού της δελτίου, καθότι οι αξιόλογες σχολές στις οποίες έχει πρόσβαση είναι αρκετές. Η επιλογή όμως θα είναι οικογενειακή υπόθεση, όπως μας πληροφορεί, μιας και πρόκειται για μια κρίσιμη απόφαση, όπου η γνώμη των γονέων έχει βαρύτητα. Οι βασικές, πάντως, επιλογές της είναι το Μαθηματικό Τμήμα, το Χημικό και η Ιατρική Σχολή, ενώ ο προορισμός στον οποίο στοχεύει είναι η συμπρωτεύουσα. Γνώμονας για την οριστική απόφαση σχετικά με το αντικείμενο, που θα επιλέξει να σπουδάσει, θα είναι κατά βάση η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, που καθένα υπόσχεται, και λιγότερο το ενδιαφέρον και η κλίση της στο περιεχόμενο των σπουδών. Όσο για τις αντικειμενικές δυσκολίες της εποχής μας, η Μαρία οπωσδήποτε βιώνει την αβεβαιότητα που επικρατεί, αλλά προσπαθεί να σκέφτεται θετικά και να αφοσιωθεί το επόμενο διάστημα στις σπουδές της. «Δεν το σκέφτομαι τόσο πολύ, για να μην αγχώνομαι», σημειώνει αναφερόμενο στο ζοφερό περιβάλλον, επισημαίνοντας ότι «προς το παρόν θέλω να αφοσιωθώ στις σπουδές». Το ενδεχόμενο να χρειαστεί να φύγει στο εξωτερικό, για να κυνηγήσει την επαγγελματική αποκατάσταση, η Μαρία το αντιμετωπίζει ως μακρινό αυτή τη στιγμή και δηλώνει την πρόθεση να μείνει στην Ελλάδα και να παλέψει εδώ για τους στόχους της.
 
Συμμετέχοντας για δεύτερη φορά στη δοκιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθότι την πρώτη πέρασε στο Μαθηματικό της Θεσσαλονίκης αλλά για αντικειμενικούς λόγους δεν κατάφερε να πάει, η Μαρία αξιοποίησε την πρότερη εμπειρία της και επικεντρώνοντας στις λεπτομέρειες της ύλης που καλούνταν να διαβάσει, κατάφερε να συγκεντρώσει μια πολύ υψηλή βαθμολογία. «Κλειδί» όμως για την επιτυχία της αυτή πρέπει να θεωρείται και το περιορισμένο άγχος, με το οποίο προσερχόταν στο εξεταστικό κέντρο αυτή τη φορά, παράγοντας που αναμφισβήτητα λειτουργεί καταλυτικά σε κάθε υποψήφιο.

Ελένη Μυρτζάκη «Οι υποψήφιοι να βάζουν έναν στόχο και να παλεύουν γι’ αυτόν μέχρι τέλους»


Στις περσινές Πανελλαδικές συγκέντρωσε 17.835 μόρια, πέτυχε να εισαχθεί στη δεύτερη επιλογή της, στο Τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ., επέμεινε όμως να κυνηγήσει το «όνειρο ζωής», όπως το περιγράφει, το να σπουδάσει και να ακολουθήσει το επάγγελμα της Ιατρικής. Ο λόγος για την Ελένη Μυρτζάκη, η οποία συγκέντρωσε 18.505 μόρια στις φετινές εξετάσεις και θα διεκδικήσει με αξιώσεις την είσοδό της στην Ιατρική, τη σχολή που ανέκαθεν τη συνάρπαζε, όπως μας αποκαλύπτει. «Από μικρή όταν με ρωτούσαν έλεγα Ιατρική», σημειώνει χαρακτηριστικά, για να επισημάνει ότι «δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο. Με συνάρπαζε η Ιατρική ανέκαθεν, ο χώρος του Νοσοκομείου, τα ιατρεία, το ότι βοηθάς τους άλλους ανθρώπους». Οι δύσκολες συνθήκες, που επικρατούν, από τους οποίους θίγεται έντονα και ο κλάδος των ιατρών, ουδόλως φαίνεται να πτοούν τη νεαρή Ελένη, καθότι, όπως υπογραμμίζει, «αν θέλεις κάτι πολύ και αν το κυνηγήσεις πολύ, τότε μπορείς να το καταφέρεις». «Αν το αγαπάω το επάγγελμά μου, από τη στιγμή που θα δουλέψω και θα πασχίσω γι’ αυτό, κάτι θα καταφέρω, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό», δηλώνει με βεβαιότητα. «Η αλήθεια είναι ότι δε θα ήθελα να φύγω στο εξωτερικό», συμπληρώνει, «αλλά είναι στο μυαλό μου ως ενδεχόμενο». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δηλώνει πεπεισμένη ότι η Ιατρική είναι ένα επάγγελμα που θα έχει μέλλον, αφού οι ανάγκες που καλύπτει δεν πρόκειται να πάψουν να υπάρχουν, σκέψη που την κάνει να αισιοδοξεί περισσότερο για το μέλλον.
 
Σε ό,τι αφορά την τακτική, που ακολούθησε, για να καταφέρει να διακριθεί στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, η Ελένη προκρίνει το συστηματικό διάβασμα, δίχως καταχρήσεις στις εξόδους, ενώ κάνει μνεία και στον παράγοντα άγχος, που λειτουργεί καταλυτικά. Την πρώτη φορά, όπως ομολογεί, είχε υπερβολικό άγχος, πράγμα που λειτούργησε αρνητικά στην επίδοσή της, ενώ στις φετινές εξετάσεις κατάφερε να το διαχειριστεί καλύτερα, με αποτέλεσμα να χαμογελάσει κατά την ανάρτηση των βαθμολογιών. Στο μήνυμά της προς τους υποψηφίους των επόμενων πανελλαδικών, η Ελένη παροτρύνει «να βάζουν έναν στόχο και να παλεύουν γι’ αυτόν μέχρι τέλους και να σκέφτονται ότι είναι μία χρονιά που θα περάσει».

Συγχαρητήρια στους πρωταθλητές και τις πρωταθλήτριες των καλών επιδόσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις,
και σε όλα εν γένει τα παιδιά που αγωνίστηκαν για να επιτύχουν το καλύτερο ανεξαρτήτως επίδοσης!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.