Σε αναζητηση στεγης ηδη απο χθες οι «νεοι» του ΔΠΘ

Χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς για επιτυχημένη επιλογή φοιτητικής στέγης

Μετά την ανακοίνωση των βάσεων στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της χώρας δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απευθείας έσπευσαν να αναζητήσουν το νέο σπίτι που θα «στεγάσει» τα όνειρα, τις φιλοδοξίες αλλά και τους κόπους τους σε αυτό το νέο κεφάλαιο στη ζωή τους. Το κέντρο της Κομοτηνής γέμισε με νέους και νέες, με τη συνοδεία των γονιών τους και των συγγενών τους, που «τρέχουν», στην κυριολεξία να προλάβουν να βρουν το κατάλληλο σπίτι, στην κατάλληλη τιμή αλλά και στην καλύτερη περιοχή, σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις του καθένα βέβαια. Μάλιστα, φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, παρατηρήθηκε η προσέλευση των νέων φοιτητών και φοιτητριών να είναι τόσο άμεση μετά την ανακοίνωση των βάσεων, καθώς συνηθέστερο φαινόμενο αποτελούσε η προσέλευσή τους τρεις με τέσσερις μέρες μετά την ανακοίνωση και όχι την επομένη, όπως συνέβη φέτος.
 
Ο «Παρατηρητής της Θράκης» συνομίλησε με ιδιοκτήτες κτηματομεσιτικών γραφείων με σκοπό να αποτυπώσει τις συνθήκες, στις οποίες κινείται η αγορά τη δεδομένη στιγμή, ποια είναι τα σπίτια που επιλέγονται κυρίως από τους ενδιαφερόμενους, σε τι τιμές κυμαίνεται τη φετινή χρονιά η μίσθωση των ακινήτων αλλά και τι πρέπει να προσέχουν οι υποψήφιοι ενοικιαστές, πριν προχωρήσουν στην τελική απόφασή τους.
 
Γενικό φαινόμενο, πάντως, για άλλη μια χρονιά αποτελεί το γεγονός ότι η διαθεσιμότητα των σπιτιών, που πληρούν τις γενικές προτιμήσεις σε λογικές τιμές είναι μειωμένη συγκριτικά με τη ζήτηση που υπάρχει από την πλευρά των ενδιαφερομένων.

Μεσιτικό γραφείο, Λέφογλου- Μπασδάνη «Υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια αλλά δεν είναι όλα σύμφωνα με τις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων»

Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα των σπιτιών και τις τιμές που κυμαίνεται η αγορά φέτος η μεσίτρια κ. Κατερίνα Μπασδάνη επισήμανε ότι «υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια αλλά δεν είναι όλα σύμφωνα με τις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων», ενώ συμπλήρωσε ότι «οι τιμές δεν έχουν μεγάλη διαφορά από τις περσινές, τα καλά, τα κεντρικά σπίτια είναι στα περσινά επίπεδα περίπου, αλλά και αν έχει πέσει η τιμή τους η διαφορά είναι ελάχιστη».
 
Στη συνέχεια, σχετικά με την οικονομική κρίση και το κατά πόσο αυτή έχει επηρεάσει την αγορά αλλά και τους αναζητούντες σπίτι η κ. Μπασδάνη υποστήριξε ότι «σαφώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει πολύ κόσμο, δεν ξέρω αν τα παιδιά θα «βολευτούν» ακριβώς όπως το ονειρεύονται διότι ναι μεν οι απαιτήσεις τους είναι υψηλές, γεγονός λογικό, τα σπίτια, όμως, που κοιτάζουν είναι γι’ αυτό το λόγο πιο ακριβά από ό, τι το περιμένουν, και συνήθως το εκφράζουν κιόλας. Δηλαδή, είναι αρκετά δυσαρεστημένοι όσον αφορά αυτό», πρόσθεσε όμως ότι «τα φαινόμενα συγκατοίκησης είναι ελάχιστα. Τα παιδιά παρά τις οικονομικές δυσκολίες προτιμούν να μένουν μόνα τους και όχι να νοικιάσουν μεγαλύτερα σπίτια με την προοπτική συγκατοίκησης και μοιράσματος των εξόδων». 

«Συμβουλεύω τους νέους φοιτητές να κινηθούν λίγο στα περίχωρα, εκεί έχει και καλύτερες τιμές και καλά σπίτια, άλλωστε η Κομοτηνή δεν είναι μεγάλη»

Ολοκληρώνοντας η κ. Μπασδάνη, παρότρυνε τους αναζητούντες σπίτι να ψάχνουν σε περιοχές με μικρότερη ζήτηση προκειμένου να βρουν καλύτερες τιμές. Πιο ειδικά, συμβούλευσε τους ζητούντες φοιτητική κατοικία να «κινηθούν λίγο στα περίχωρα, εκεί έχει και καλύτερες τιμές και καλά σπίτια, άλλωστε η Κομοτηνή δεν είναι μεγάλη, αλλά επειδή οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν αυτό, όταν έρχονται στην πόλη, επιμένουν για σπίτια κοντά στις στάσεις για την Πανεπιστημιούπολη, αυτό είναι και το βασικό τους κριτήριο, κυρίως των γονιών, αυτοί επιμένουν περισσότερο για τα πιο κεντρικά σημεία».

Κτηματομεσιτικό γραφείο, Γ. Γκαγκάς «Ο νέος φοιτητής πρέπει να επιλέξει πρώτα απ’ όλα την περιοχή, την ποιότητα της οικοδομής αλλά να επιλέξει και τον ιδιοκτήτη γιατί είναι σημαντικό και αυτό πλέον»

Ο μεσίτης κ. Γιώργος Γκαγκάς, με τον οποίο επίσης συνομιλήσαμε, μας έδωσε αρχικά τη γενική εικόνα της αγοράς. «Η μεγαλύτερη ζήτηση εστιάζεται στις τιμές για σπίτια γύρω στα 250 ευρώ και πλήρως εξοπλισμένα, συνήθως δίχωρα μέχρι 40 τ.μ περίπου και κυρίως στις περιοχές του κέντρου, δηλαδή στην παλιά Πρυτανεία και στην περιοχή των ΚΤΕΛ», δήλωσε ο ίδιος με επιφυλακτικότητα καθώς επεσήμανε ότι «περιμένουμε να εξελιχθεί η κίνηση των ενοικιαστών και μέσα στο Σαββατοκύριακο για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα».
 
Εν συνεχεία, σε συμφωνία φάνηκαν να βρίσκονται τα λεγόμενα του κ. Γκαγκά με την συνάδελφο του αναφορικά με τα λιγοστά φαινόμενα συγκατοίκησης και ζήτησης μεγαλύτερων σπιτιών για τον σκοπό αυτό. Πιο εμπεριστατωμένα, ο ίδιος επεσήμανε ότι «τα περιστατικά συγκατοίκησης αυτήν την εποχή είναι πέντε με έξι στο σύνολο, αντιθέτως μεγάλη αναζήτηση μεγαλύτερων σπιτιών για συγκατοίκηση έχουμε προς τα τέλη του Ιουνίου». Επιπλέον, έντονη ήταν παρότρυνσή του προς τους αναζητούντες σπίτι να εμπιστευτούν κάποιον επαγγελματία καθώς, όπως εξήγησε ο μεσίτης, «είναι ειδικός για να τους φέρει σε μια πρώτη γνωριμία με την πόλη αλλά και να μπορέσει να τους δείξει τα σπίτια εκείνα που ανταποκρίνονται στα κριτήριά τους», ενώ ξεχώρισε τα πιο βασικά από αυτά τα κριτήρια. «Ο νέος φοιτητής πρέπει να επιλέξει πρώτα απ’ όλα την περιοχή, την ποιότητα της οικοδομής αλλά να επιλέξει και τον ιδιοκτήτη γιατί είναι σημαντικό και αυτό πλέον», εξηγώντας ότι «υπάρχουν πολλά προβλήματα σε κάποιες οικοδομές που προκύπτουν κυρίως το χειμώνα, οπότε για να αποφύγουν οι υποψήφιοι ενοικιαστές πολλά προβλήματα που θα ανακύψουν τους χειμερινούς μήνες είναι καλύτερο να απευθυνθούν σε επαγγελματία που θα γνωρίζει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων». 

«Κινούνται πολλοί αυτό το χρονικό διάστημα που ασχολούνται με το δικό μας επάγγελμα, άτυπα και παράνομα»

Ο κ. Γκαγκάς συνέστησε επίσης προσοχή στο φαινόμενο που έντονα παρατηρείται την εποχή αυτή που υπάρχει έντονη ζήτηση ενοικίασης ακινήτων, στο φαινόμενο δηλαδή της παραμεσιτίας, επισημαίνοντας ότι «κινούνται πολλοί αυτό το χρονικό διάστημα που ασχολούνται με το δικό μας επάγγελμα άτυπα και παράνομα, ενεργοποιούν κινητά για ένα μήνα και μετά εξαφανίζονται, δεν τους ξαναβρίσκει κανείς και δεν μπορεί να ζητήσει ευθύνη από αυτούς για ό,τι έχει συμβεί στη διάρκεια της μίσθωσης». « Το κράτος θα έπρεπε να λάβει κάποια μέτρα για αυτό το ζήτημα», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Γκαγκάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.