Ο Προεδρος του Συλλογου «ΠΕΡΠΑΤΩ» Αλεξανδρος Ταξιλδαρης για το σχολιο Λαζοπουλου

«Δεν μου προκάλεσε έκπληξη το σχόλιο του κ. Λαζόπουλου καθώς ως σύλλογος αντιμετωπίσαμε το σκεπτικό του σε ό,τι αφορά την αναπηρία, όταν ήρθε το show στην Κομοτηνή»

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε το προχθεσινό σχόλιο του παρουσιαστή Λάκη Λαζόπουλου στην εκπομπή «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκαλώντας την αντίδραση του εγχώριου αναπηρικού κινήματος αλλά και σύσσωμης σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας που μέσω των social media επέκρινε ιδιαίτερα αρνητικά τα λεγόμενα του.
 
Οι αντιδράσεις αυτές δεν περιορίστηκαν μόνο στα social media αλλά συνεχίστηκαν και από επίσημες «φωνές» πολιτικών και κοινωνικών εκπροσώπων, μεταξύ των οποίων και η αντίδραση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε από τον Λάκη Λαζόπουλο να απευθύνει συγγνώμη προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με κινητική αναπηρία, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η εν λόγω δήλωση ταυτίζει μια κατάσταση ζωής με τις πολιτικές θέσεις.
 
«Είναι γεγονός ότι ως εθνικό αναπηρικό κίνημα είμαστε κάθετα ενάντιοι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές Σόιμπλε και έχουμε σταθεί απέναντι όλη την περίοδο της κρίσης. Στις κινητοποιήσεις μας ένα από τα πανό μας αναφέρει “Σόιμπλε θα υπογράψουμε μνημόνιο για τα καρότσια μας”. Είμαστε ενάντια στις πολιτικές Σόιμπλε, όμως η δήλωση Λαζόπουλου ταυτίζει την αναπηρία, μια κατάσταση ζωής, με τις πολιτικές θέσεις, κάτι αδιανόητο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδακαστάνης.
 
Οι δηλώσεις του κ.Βαρδακαστάνη, προκάλεσαν την απάντηση του παρουσιαστή, ο οποίος σε προσωπική του επιστολή προς τον κ. Βαρδακαστάνη ζήτησε μεν συγγνώμη, ισχυριζόμενος ωστόσο πως επρόκειτο για προσωπική αναφορά στο πρόσωπο του κ. Σόιμπλε , εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξη και την στεναχώρια του για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. 

Αλέξανδρος Ταξιλδάρης «Ένας άνθρωπος που λαμβάνει τον δημόσιο λόγο και διαπλάθει χαρακτήρες και συνειδήσεις, ειδικά άνθρωποι με δημοτικότητα, θα πρέπει καταρχάς να ξέρει τι λέει»

Εν αντιθέσει με την έκπληξη την οποία εξεδήλωσε στην άνωθεν επιστολή ο κ. Λαζόπουλος για το μέγεθος των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, καθόλου έκπληκτος για τα λεγόμενα του κ. Λαζόπουλος δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Κινητική Αναπηρία και Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ» κ. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, υπενθυμίζοντας το περιστατικό που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της εκπομπής του στο Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής, από το οποίο αποκλείστηκαν τα μέλη του Συλλόγου που ήθελαν να παρακολουθήσουν.
 
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ταξιλδάρης μιλώντας στον «ΠτΘ» «ως πρόεδρο του Συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ αλλά και ως Κομοτηναίο το σχόλιο του κ. Λαζόπουλου δεν μου προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, διότι αντιμετωπίσαμε την σκληρή πραγματικότητα και το σκεπτικό του κ. Λαζόπουλου απέναντι στην αναπηρία όταν ήρθε το show στην Κομοτηνή. Τότε να υπενθυμίσω αρκετά μέλη του Συλλόγου εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν σε αυτό, αλλά αποκλείστηκαν “για την δική τους ασφάλεια» όπως ισχυρίστηκαν τότε οι υπεύθυνοι της παραγωγής, διότι το προσβάσιμο Μέγαρο Μουσικής της πόλης μας κατέστη μη προσπελάσιμο για χάρη του show».
 
Όπως επεσήμανε ο κ. Ταξιλδάρης στο εν λόγω περιστατικό ο ίδιος είχε επικοινωνήσει με την τότε υπεύθυνη του προγράμματος, λαμβάνοντας μία «άκρως προσβλητική» όπως την χαρακτήρισε απάντηση σε ό,τι αφορά τον Σύλλογο, ενώ ο ίδιος προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τον κ.Λαζόπουλο για να τον ενημερώσει για το γεγονός, χωρίς ωστόσο να καταστεί αυτό δυνατό.
 
Μετά και την επίμαχη παρέμβαση του κ.Ταξιλδάρη τελικά λίγα μόλις μέλη του Συλλόγου παρακολούθησαν το show, την ώρα που η πρόσβαση στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου και από τις δύο εισόδους αυτής αποκλείστηκαν με την δικαιολογία της ασφάλειας τους.
 
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο αυτό σχόλιο του κ. Λαζόπουλου ο πρόεδρος του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» έκρινε απαραίτητη την παρέμβαση της δικαιοσύνης, καλώντας και τον ίδιο τον παρουσιαστεί να αναλάβει την ευθύνη των λεγομένων του. «Θεωρώ πως η δικαιοσύνη θα έπρεπε ήδη να έχει παρέμβει, ωστόσο εφόσον δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή το ΕΣΡ ο καθένας μπορεί να βγαίνει και να λέει ό,τι θέλει χωρίς κανέναν πρόβλημα» τόνισε ο ίδιος για να υπογραμμίσει κλείνοντας πως « κατά την προσωπική μου άποψη θα έπρεπε ένας άνθρωπος που λαμβάνει τον δημόσιο λόγο και διαπλάθει χαρακτήρες και συνειδήσεις -ειδικά άνθρωποι με δημοτικότητα- θα πρέπει καταρχάς να ξέρει τι λέει. Πόσο δε μάλλον ο Λάκης Λαζόπουλος που ήταν κεντρικός ομιλητής της τελετής έναρξης του διεθνούς φεστιβάλ “EMOTION PICTURES Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία”. Ακόμα και αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη των λεγομένων του».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.