Με επιτυχία στέφθηκε το «διήμερο φεστιβάλ σπανακόπιτας» του ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής

00.00.0000 00:00

Του Ζήση Γ. Τζηκαλιού*

Συνεχίζεται η παραγωγή και πώληση λαχανικών και άλλες δράσεις του Σχολικού Συνεταιρισμού

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ή Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, που εδρεύει και λειτουργεί στους Υφαντές Κομοτηνής, αποτελεί σχολική μονάδα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παιδιών με ειδικές ανάγκες. Το κύριο εργαστηριακό (πρακτικό) μάθημα του σχολείου μας είναι αυτό της Φυτικής Παραγωγής, στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιούνται μια σειρά από δράσεις σχετικές αφενός με τη θεωρητική εκπαίδευση των μαθητών, κυρίως όμως με την τεχνική τους κατάρτιση επάνω στις βασικές γεωργικές τεχνικές (όπως π.χ. όργωμα τους εδάφους, σπορά, φύτευση, μεταφύτευση, κλάδεμα, τσάπισμα, φτυάρισμα, λίπανση, πότισμα, χάραξη αυλακιών, συγκομιδή κλπ.), την προεπαγγελματική εκπαίδευση και την προετοιμασία τους για την αγορά εργασίας.
 
Αφού την Πέμπτη 21/1/2016 οι μαθητές μας συγκόμισαν τα πρώτα τους ρεπανάκια, τα οποία πούλησαν στον Πρόεδρο και σε κατοίκους των Υφαντών, ήρθε η στιγμή την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου να μαζέψουν από το θερμοκήπιό τους μια αξιόλογη ποσότητα ρόκας, καθώς μαϊντανού και πάλι ρεπανακιού. Τα λαχανικά αυτά αγόρασαν αποκλειστικά οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, με την πώληση της τρυφερής και ιδιαίτερης ρόκας να κλέβει την παράσταση.
 
Την προηγούμενη Δευτέρα 8/2 τα παιδιά και οι γεωπόνοι εκπαιδευτικοί του σχολείου αποφάσισαν πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να συγκομιστούν επιλεκτικά φύλλο προς φύλλο τα φυτά σπανακιού, ώστε αυτά να ξαναβλαστήσουν και να συγκομιστούν εκ νέου σε λίγες εβδομάδες. Με χαρά μας συγκεντρώσαμε 4 μεγάλες σακούλες φύλλα καταπράσινου σπανακιού, ποσότητα την οποία αποφασίσαμε ομόφωνα σαν συνεταιρισμός να μην πουλήσουμε ως νωπό προϊόν αλλά να του δώσουμε προστιθέμενη αξία προς όφελος του κοινού μας ταμείου. Για το λόγο αυτό συγκομίστηκαν και αρκετά τραγανά και ολόφρεσκα πράσινα κρεμμυδάκια και στη συνέχεια έλαβε δράση και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο η Τρικαλινή συνάδελφος Γεωπόνος Βασιλική Μυλωνά, η οποία βάζοντας όλη την τέχνη της, μας ετοίμασε εντός δύο ημερών 4 μεγάλες και λαχταριστές σπανακοτυρόπιτες με πλούσια γέμιση και μεγάλη ποσότητα σπιτικού γιαουρτιού ως συνοδευτικό. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το σχολείο μας γιόρτασε ένα «διήμερο φεστιβάλ σπανακόπιτας», όπου κατά την πρώτη μέρα οι μαθητές γευτήκανε τους καρπούς του μόχθου τους, ενώ την επομένη κατάφεραν να πουλήσουν μέχρι εξαντλήσεως όλα τα υπόλοιπα κομμάτια τόσο στους υπόλοιπους συναδέλφους εκπαιδευτικούς του σχολείου όσο και στους κατοίκους των Υφαντών πέριξ του σχολείου που εκδήλωσαν άμεσο ενδιαφέρον να δοκιμάσουν. Δεν ξεχνώ βέβαια να αναφέρω την πολύτιμη βοήθεια σε όλο αυτό το εγχείρημα άλλων δύο φυσικά συναδέλφων Γεωπόνων, της κ. Χριστίνας Βλασακίδου και της κ. Σοφίας Σεφεριάδου, να ευχαριστήσουμε από κοινού τη συνάδελφο κ. Ευαγγελία Βασιλειάδου για τη συμβολή και βοήθειά της, όσο επίσης την εκπαιδευτικό κ. Μαρία Ζαχαρακοπούλου, νομική σύμβουλο του σχολικού μας συνεταιρισμού, υπεύθυνη δε για την τήρηση των βιβλίων εσόδων – εξόδων και την κοπή νόμιμων αποδείξεων.
 
Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω πως στα πλαίσια πρόσφατου μαθήματός μας σχετικού με τα σιτηρά και τις μετασυλλεκτικές τους χρήσεις, επεξηγήθηκε στους μαθητές η διαδικασία της ζύμωσης του ψωμιού. Με αφορμή το εν λόγω μαθησιακό αντικείμενο, την ώρα του εργαστηρίου οι προαναφερθείσες κυρίες μαζί με τα παιδιά ζύμωσαν και παρασκεύασαν άρτο, τον οποίο προσέφεραν στην εκκλησία των Υφαντών την ημέρα της σχολικής εορτής των τριών Ιεραρχών.
 
Κλείνοντας το άρθρο αυτό, ως συντονιστής του σχολικού συνεταιρισμού, θα ήθελα αφενός να τονίσω ότι οι εκπαιδευτικού τύπου δράσεις των παιδιών συνεχίζονται ακάθεκτα, αφετέρου να υπενθυμίσω σε κάθε ενδιαφερόμενο πως τα παιδιά συγκομίζουν αυτό το διάστημα και πουλάνε φρέσκα κρεμμυδάκια, πεντανόστιμη ρόκα και κόκκινα τραγανά ραπανάκια. Η εκδήλωση και μόνο του ενδιαφέροντος σας για αγορά των προϊόντων τους, κάνει τους μαθητές μας υπερήφανους προσφέροντάς τους χαρά, ηθική ικανοποίηση και δικαίωση του κόπου τους.
 
Καλό είναι να αγκαλιάζονται τέτοιες προσπάθειες από τους πολίτες, πράγμα που φυσικά έχει αρχίσει να συμβαίνει!

*Ο Ζήσης Τζηκαλιός είναι Γεωπόνος – Εκπαιδευτικός του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Υφαντών

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine