Ο συγχρονος μυθος απεναντι στον φοβο

Ο μύθος του StarWars και οι δυνατότητές του στην παιδαγωγική αξιοποίηση

Τους τρόπους με τους οποίους ο μύθος στον κινηματογράφο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του φόβου ανέλυσε το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μαρτίου η κ. Ελένη Μπολιάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κατά τη διάρκεια ομιλίας της που διοργάνωσε η Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής.
 
Η ομιλία, που είχε τίτλο «Η κοινοτοπία του κακού: Η παιδαγωγική αξιοποίηση του μύθου του StarWars» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κύκλου εισηγήσεων με τίτλο «Ο Μύθος στην Εκπαίδευση» που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ) με επιστημονική υπεύθυνη την κ. Μπολιάκη. 

Η μυθολογία μέσω υψηλής τεχνολογίας

Αυτή ήταν η πρώτη από τις τρείς εκδηλώσεις που προγραμματίζονται σε συνεργασία με την Παιδαγωγική τους επόμενους μήνες, σημείωσε ο πρόεδρός της κ. Δημοσθένης Τακάς, που κινούνται στο πλαίσιο του μύθου στην εκπαίδευση. Ο κ. Τακάς τόνισε πως σήμερα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, έχουμε την μυθολογία μέσω υψηλής τεχνολογίας. Ο μύθος, τόνισε, όπως και ο λόγος, υπήρχαν πάντα και εκφράζονται με διάφορα μέσα, ο μεν λόγος με έννοιες, ο δε μύθος με εικόνες, όμως και τα δύο έχουν τον ίδιο σκοπό, να δίνουν μια ερμηνεία στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής.
 
«Η μυθολογία λοιπόν, είτε είναι παλιά είτε είναι σύγχρονη, όπως μέσω του κινηματογράφου, είναι μια μορφή ερμηνείας της ζωής μέσω της έβδομης τέχνης. Είναι μια σύνθετη τέχνη που χρησιμοποιεί όλες τις άλλες προκειμένου να εκφραστεί».
Για αυτό βλέπουμε και σειρές επιστημονικής φαντασίας, όπως το StarWars, να δημιουργούν μια αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και στην εκπαίδευση. Για αυτό και η Παιδαγωγική Εταιρεία επιθυμεί την ευαισθητοποίηση του κόσμου από μια Επιστημονική γωνία που φέρνει η κ. Μπολιάκη, με την παρουσίαση να είναι τμήμα από βιβλίο το οποίο προτίθεται να εκδώσει. 

Μύθος εναντίον φόβου

Το ρόλο που μπορεί να παίξει ο μύθος στον Κινηματογράφο στην αντιμετώπιση του φόβου, ιδιαίτερα σε εποχές οικονομικού και θρησκευτικού θυμού και άγχους, τόνισε στην παρουσίασή της η κ. Μπολιάκη.
 
Στην τριλογία του StarWars, σημείωσε, υπάρχει ένα ηθικό σύμπαν, όπου στην αναμέτρηση ανάμεσα στο καλό και στο κακό, στο τέλος νικά το καλό, μετά από πολλές σκληρές δοκιμασίες και περιπέτειες. Το κακό, τόνισε, συμβολίζει όλη την «οργανωμένη ασχήμια» του κόσμου. Την εξουσία στο γαλαξία την έχουν σφετεριστεί οι κακοί και κάθε ελπίδα σωτηρίας έχει χαθεί. «Όμως ο ήρωας Luke Skywalker και οι φίλοι του καταφέρνουν να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με την ίδια, το Star Wars διδάσκει ότι το κακό και κάθε μορφή τρομοκρατίας αντιμετωπίζονται με ψυχική κι όχι σωματική δύναμη. Ο θυμός κι ο φόβος είναι κακοί σύμβουλοι και ανήκουν στη σκοτεινή πλευρά της Δύναμης, ενώ την καλή πλευρά της Δύναμης την ξεχωρίζεις όταν είσαι ήρεμος, ατάραχος, αδιάφορος.
 
Άλλωστε για να γίνει ιππότης Jedi, ο Luke Skywalker πρέπει να ξεπεράσει τον θυμό και τον φόβο. Σε μια σύγχρονη, πολιτισμένη κοινωνία, το κακό, κυρίως με τη μορφή του ναρκισσιστικού ανταγωνισμού και της εκδίκησης, είναι απολίτιστο, κοινότυπο, ξεπερασμένο, banal.
 
Το StarWars διδάσκει την πειθαρχία των ακραίων συναισθημάτων με έναν νέο-στωικό τρόπο, επισήμανε η κ. Μπολιάκη, μιας και πρέπει να υπάρχει πίστη στη Δύναμη, και στην εσωτερική φωνή, στο ένστικτο. Διδάσκει τη συλλογικότητα, την αφοσίωση στους φίλους και συνεργάτες, και το καθήκον προς την κοινωνία. Διδάσκει ότι έχουμε ταλέντα, τα οποία πρέπει να αξιοποιούμε για το συλλογικό όφελος. Διδάσκει ότι έχουμε πεπρωμένο, αλλά και ότι το ελέγχουμε. Έτσι το Star Wars, αφυπνίζει την πνευματικότητα, από την οποία έχουμε απομακρυνθεί και στρέφει προς την ελπίδα, την πίστη και την εμπιστοσύνη, αυτά δηλαδή που έχουμε σχεδόν εγκαταλείψει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.