Εσμιξαν επι σκηνης 150 μαθητες απο τα 5 μουσικα σχολεια της Περιφερειας ΑΜ-Θ

Η Κομοτηνή «οικοδέσποινα» πόλη στα «Εόρτια 2016»

Την ευκαιρία να σμίξουν στη σκηνή του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να δείξουν τον επαγγελματισμό τους, είχαν με αφορμή τη φετινή, τρίτη διοργάνωση των εκδηλώσεων «Εόρτια», 150 μαθητές και μαθήτριες από τα 5 μουσικά σχολεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ο νέος θεσμός, που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, προβλέπει τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων από τα μουσικά σχολεία κάθε περιφέρειας, σε διαφορετική πόλη κάθε χρόνο. Η Κομοτηνή, ως «οικοδέσποινα» πόλη των φετινών «Εόρτιων», υποδέχτηκε χθες τους δεκάδες μαθητές από τη Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη, αλλά και από τη γειτονική Αλεξανδρούπολη, που για πρώτη φορά εμφανίστηκε στο νεοσύστατο θεσμό, καθότι από φέτος άρχισε τη λειτουργία το μουσικό σχολείο στην πρωτεύουσα του Έβρου. Οι μαθητές των 5 σχολείων παρουσίασαν κατά σειρά το καλλιτεχνικό τους έργο, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε πανηγυρικά, με όλους τους συμμετέχοντες να εκτελούν από κοινού το ίδιο μουσικό κομμάτι. 

Ηλίας Ιωαννάκης «Ο στόχος είναι καθαρά εκπαιδευτικός, για να τονώσουμε το ηθικό των παιδιών και να δείξουν τον επαγγελματισμό τους»

«Ο στόχος είναι καθαρά εκπαιδευτικός, για να τονώσουμε το ηθικό των παιδιών και να δείξουν τον επαγγελματισμό τους», υπογράμμισε ο διευθυντής του μουσικού σχολείου Κομοτηνής, κ. Ηλίας Ιωαννάκης. «Στο τέλος του προγράμματος όλα τα παιδιά παίζουν και τραγουδούν ένα κοινό τραγούδι», επισήμανε, διευκρινίζοντας πως αυτό δουλεύτηκε μέσα από παρτιτούρες, που αντάλλαξαν ηλεκτρονικά και χωρίς να έχουν κάνει καμία πρόβα. «Αυτό σηματοδοτεί έναν επαγγελματισμό», τόνισε, «και αναδεικνύει το επίπεδο των μαθητών».
«Πρέπει να γίνει ένας ουσιαστικός προγραμματισμός για τους καθηγητές»
 
Ενόψει της ολοκλήρωσης της τρέχουσας σχολικής σαιζόν, ο κ. Ιωαννάκης ζήτησε από την πολιτεία από την 1η Σεπτεμβρίου να μπορούν να βρίσκονται στις θέσεις τους όλοι οι καθηγητές για τα μουσικά μαθήματα. «Πρέπει να γίνει ένας ουσιαστικός προγραμματισμός», τόνισε, «γιατί αν θέλουμε να λειτουργήσουμε ως θεσμός, οφείλουμε να πάρουμε παράδειγμα από το πώς λειτουργούν τα μουσικά σχολεία στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη». 

Θερμές ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη, Γ. Παυλίδη

Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, κ. Γιώργο Παυλίδη, για τη μέριμνα που δείχνει και για την έμπρακτη στήριξή του προς το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής. Τον ευχαρίστησε ειδικότερα για την πρωτοβουλία του να διαθέσει τα απαραίτητα χρήματα, με τα οποία εγκαταστάθηκαν δύο κλιματιστικά στο αμφιθέατρο του σχολείου, το οποίο ως τώρα δε διέθετε σύστημα ψύξης και θέρμανσης. 

Παναγιώτης Κεραμάρης «Τα μουσικά σχολεία είναι ένας πολύ πετυχημένος θεσμός και το ενδιαφέρον των μαθητών κάθε χρόνο είναι αυξημένο»


Παρόντες μεταξύ άλλων στην εκδήλωση ήταν ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, κ. Παναγιώτης Κεραμάρης, και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, κ. Μαίρη Κοσμίδου. Ο κ. Κεραμάρης χαρακτήρισε τα μουσικά σχολεία ως έναν πολύ πετυχημένο θεσμό και εξέφρασε τη διάθεση, την προσωπική του αλλά και της πολιτείας, για ενίσχυση και αναβάθμισή του. «Άλλωστε, και το ενδιαφέρον των μαθητών κάθε χρόνο είναι αυξημένο», παρατήρησε. Ερωτηθείς για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα σχολεία, ο κ. Κεραμάρης αποκρίθηκε ότι «προβλήματα πάντα υπάρχουν, ιδίως με την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών και μάλιστα για συγκεκριμένα όργανα, που δυσκολευόμαστε κι εμείς οι ίδιοι να βρούμε κάποιους που να τα γνωρίζουν για να τα διδάξουν στους μαθητές μας», ενώ έσπευσε να επισημάνει ότι «παλεύουμε όμως όλοι μας, και το Υπουργείο και εγώ και οι διευθυντές και οι διευθύνσεις εκπαίδευσης κάθε νομού». 

Γιώτα Τηγανούρια «Το μουσικό σχολείο είναι ένας πολύ σημαντικός πολιτιστικός πυρήνας σε κάθε νομό»


Από την πλευρά της η κ. Γιώτα Τηγανούργια, σχολική σύμβουλος των μουσικών στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, χαρακτήρισε τα «Εόρτια» ως μια ευκαιρία ανταλλαγής ιδεών μεταξύ των μουσικών σχολείων, με προοπτική να γίνει ένας «μουσικός διάλογος» μεταξύ των μαθητών και να προκύψει μια εξέλιξη και πρόοδός τους. «Τα μουσικά σχολεία είναι ιδιαίτερα σχολεία», επισήμανε, «και είναι τυχεροί οι μαθητές, που πηγαίνουν σε μουσικό σχολείο». «Νομίζω ότι είναι ένας πολύ σημαντικός πολιτιστικός πυρήνας σε κάθε νομό», συνέχισε, «και είναι σημαντικό ότι όλη η Ανατολική Μακεδονία Θράκη έχει πλέον μουσικά σχολεία, αφού από φέτος έχει και η Αλεξανδρούπολη». 

Δημήτρης Δημητριάδης «Η αξία των «Εόρτιων» είναι βγάζει τους μαθητές από το στεγανό του «δικού μου σχολείου» ή της «δικής μου τάξης»»


Τέλος, ο κ. Δημήτρης Δημητριάδης, καθηγητής πιάνου και ένας από τους υπεύθυνους καθηγητές της χθεσινής εκδήλωσης, διέκρινε ότι η μεγαλύτερη αξία του θεσμού των «Εόρτιων» είναι ότι «βγάζει τους μαθητές από το στεγανό του «δικού μου σχολείου» ή της «δικής μου τάξης» και τους φέρνει σε επαφή με άλλα παιδιά από άλλες πόλεις». Ενόψει δε της επόμενης σχολικής περιόδου, ευχήθηκε να γίνουν περισσότεροι διορισμοί εκπαιδευτικών, αφού, όπως παρατήρησε, «υπάρχουν τρομερά κενά σε όλη την Ελλάδα», καθώς επίσης να δοθεί από την κοινωνία περισσότερη αξία στη μουσική και στη μουσική εκπαίδευση. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.