Διερευνωντας τη σχεση Εγκληματικοτητας και Μεσων Μαζικης Ενημερωσης

Επιστημονική ημερίδα του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και την Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών E.L.S.A - Παρουσία του δημοσιογράφου Πάνου Σόμπολου - Βραβεύτηκαν φοιτητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό δοκιμίου με θέμα «ΜΜΕ και Εγκληματικότητα»

Την στενή και συχνά αμφιλεγόμενη σχέση που έχουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με την Εγκληματικότητα, την οποία καλύπτουν και παρουσιάζουν στο ευρύτερο κοινό είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι φοιτητές που συμμετείχαν στην επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Εγκληματικότητα και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας» που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Εγκληματολογίας, την Τετάρτη 13 Απριλίου στη Νομική Κομοτηνής.
 
Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και την Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών E.L.S.A , με αφορμή ένα διαγωνισμό δοκιμίου που διοργάνωσε η E.L.S.A με θέμα «Εγκληματικότητα και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας».
 
«Καταφέραμε να παράξουμε ένα αξιόλογο αποτέλεσμα, παρότι είχαμε πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή μας» σημείωσε για τα πέντε δοκίμια που παρουσιάστηκαν στο τέλος της εκδήλωσης η κ. Βασιλική Βερυκάκη, αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων της ELSA Κομοτηνή, που μαζί με την κ. Κατερίνα Στασινοπούλου, επιστημονική υπεύθυνη ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων «έτρεξαν» αυτή τη δράση εκ μέρους της ELSA, με την βοήθεια της κ. Βασιλικής Θεολόγη, ειδικής επιστήμονος της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ. 

Πάνος Σόμπολος «Οι δημοσιογράφοι επιτελούν λειτούργημα»

Πριν την παρουσίαση είχε προηγηθεί η επιστημονική ημερίδα, με συντονιστή τον κ. Θεοχάρη Δαλακούρα, καθηγητή Ποινικού Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, που σημείωσε πως η όλη η διοργάνωση είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, περιλαμβάνοντας τον διαγωνισμό δοκιμίου των φοιτητών αλλά και τη συζήτηση, που ανακινεί και ανακαινεί αυτά τα θέματα, που έχουν ευρύτερο ενδιαφέρον και μια ευρύτερη θεματική για τη σχέση των ΜΜΕ με το Έγκλημα.
 
«Είναι σχέση επάλληλη, είναι σχέση που το ένα αποκρούει το άλλο, είναι μια σχέση που τη βιώνουμε στην καθημερινότητά μας με τον καταιγισμό ειδήσεων, μια σχέση που παράγει το έγκλημα, το συγκαλύπτει, ή που το αναδεικνύει και σε πολλές περιπτώσεις το εξιχνιάζει;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.
 
Ομιλητές ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Πάνος Σόμπολος και η κ. Βασιλική Θεολόγη, ειδική επιστήμονας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, με τον κ. Σόμπολο να εξαίρει την προσπάθεια των φοιτητών της Νομικής, καθώς και την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και άλλες σχολές θα τη μιμηθούν.

«Πιστεύω πως θα πρέπει να κυνηγάμε την έρευνα, όπως εμείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να κυνηγάμε το ρεπορτάζ και την είδηση όπου και αν βρίσκεται» σημείωσε, επισημαίνοντας πως εγκληματικότητα και ΜΜΕ είναι συνυφασμένα στο επίπεδο ότι οποιοδήποτε έγκλημα, δικαστική είδηση, πολιτική είδηση, καλλιτεχνική είδηση πρέπει να την επεξεργαστεί ο δημοσιογράφος, να την προβάλλει και να την παρουσιάσει στο ευρύτερο κοινό.
 
Οι δημοσιογράφοι όμως, σύμφωνα με τον κ. Σόμπολο, επιτελούν και ένα λειτούργημα, έχοντας την αποστολή να ενημερώσουν σωστά την κοινή γνώμη, κάτι που δεν είναι εύκολο, όμως αν καταβληθούν προσπάθειες από τον δημοσιογράφο το πετυχαίνει σε μεγάλο βαθμό. «Ο κάθε δημοσιογράφος θα πρέπει να πηγαίνει πάντα με την πεποίθηση ότι θα τη βγάλει την είδηση σε όλες τις διαστάσεις της» ήταν η συμβουλή του προς τους νέους σήμερα δημοσιογράφους τονίζοντας ο ίδιος ότι προσφάτως συνταξιοδοτήθηκε υπό το σκεπτικό να δώσει χώρο και ευκαιρίες στους νεότερους να αναδειχθούν. 

Τα δοκίμια που βραβεύτηκαν

Στο τέλος της εκδήλωσης, με την παρουσίαση των εργασιών των φοιτητών της Νομικής Σχολής που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό δοκιμίου, ανακοινώθηκαν και οι νικητές του διαγωνισμού, που ήταν οι κ.κ.Χαράλαμπος Παπαδάκης και Θεμιστοκλής Μαργαρίτης, με το δοκίμιο «Η ελευθερία του τύπου και οι συνταγματικές εγγυήσεις της ραδιοτηλεόρασης».
 
Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ήταν οι εξής:
• Στυλιανός Βούκουνας, «Η ελευθερία του τύπου και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, το δικαίωμα στην προσωπικότητα και η πρακτική του Ε.Σ.Ρ.»
• Δημήτριος Σκαρλάτος και Τσιομπανίδου Βασιλική,«Η αναπαραγωγή των στερεοτύπων στα ΜΜΕ. Το παράδειγμα του ηλεκτρονικού εγκλήματος»
• Ευαγγελία Κούκου, «Οι δυσμενείς συνέπειες της προβολής της εγκληματικότητας από τα ΜΜΕ»
• Εμμανουήλ Μπουγακιώτης, «Η συνταγματική θεμελίωση της ελευθερίας του τύπου και των οπτικοακουστικών μέσων»
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.