Ελεγχομενη σταθμευση: Διακοσμητικες πινακιδες, καρτες πουθενα!

Ο φαύλος κύκλος και μια προβληματική κατάσταση που παγιώνεται

Σα να μην έφταναν οι δεκάδες πινακίδες σήμανσης-άλλες για οδηγούς, άλλες για πεζούς, άλλες για ποδηλάτες- που έχουν κατακλύσει το κέντρο της πόλης και ενίοτε αποπροσανατολίζουν και μπερδεύουν τους χρήστες του, έχουμε και τις πινακίδες που ενημερώνουν για τις ώρες λειτουργίας της – κατ’ ευφημισμόν- ελεγχόμενης στάθμευσης, οι οποίες το μόνο που καταφέρνουν είναι να «παιδεύουν» ανυποψίαστους επισκέπτες…
 
Θύμα… παραπλάνησης από τις κατά τα άλλα διακοσμητικές πινακίδες για την ελεγχόμενη στάθμευση έπεσε προ ολίγων ημερών φίλος, που επισκέφτηκε την Κομοτηνή και έτυχε να σταθμεύσει σε κεντρικό δρόμο της πόλης. Αφού στάθμευσε και βγήκε από το αυτοκίνητό του, αντίκρισε τη σχετική πινακίδα η οποία ενημέρωνε ότι στο συγκεκριμένο σημείο απαιτούταν η χρήση κάρτας στάθμευσης. Αγνοώντας την πραγματικότητα που ισχύει στην πόλη μας, απευθύνθηκε σε κοντινό περίπτερο για να ζητήσει κάρτα στάθμευσης, προκειμένου να είναι συνεπής και να αποφύγει τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις. Αμ δε που θα έβρισκε! Ευτυχώς για εκείνον, για να αποφύγει περαιτέρω έρευνα, ενημερώθηκε πως το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης είναι ουσιαστικά ανενεργό στην πόλη μας.
 
Με αφορμή την εμπειρία του ανυποψίαστου αυτού επισκέπτη, μπήκαμε στον κόπο να απευθυνθούμε στα περισσότερα από τα κεντρικά περίπτερα της Κομοτηνής, για να διαπιστώσουμε κατά πόσον υπάρχουν διαθέσιμες κάρτες στάθμευσης για τυχόν ενδιαφερόμενους. «Τι να τις κάνω;», αποκρίθηκε με νόημα ο πρώτος περιπτεράς. «Να “φυλακίσω” τα λεφτά μου;», διερωτήθηκε με νόημα άλλος, εννοώντας ότι θα κατέβαλε το αναλογούν ποσό στη δημαρχία και θα του έμεναν αμανάτι. Με τα πολλά, επιβεβαιώσαμε ότι ο μόνος τρόπος για να προμηθευτεί κανείς κάρτα στάθμευσης, είναι να απευθυνθεί στις υπηρεσίες του δήμου Κομοτηνής.
 

Μια φαινομενικά εύλογη απορία που ανακύπτει εδώ είναι γιατί να προμηθευτεί κανείς κάρτα στάθμευσης, από τη στιγμή που δε χρειάζεται να κάνει χρήση της, δεδομένου πως δεν υπάρχει σχετική αστυνόμευση από την Τροχαία. Μια εξίσου όμως εύλογη απορία που μπορεί να αντιταχθεί στην προηγούμενη, είναι για ποιον λόγο τοποθετήθηκαν τόσες πινακίδες για την ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο της πόλης. Γιατί αν αποδεχτούμε ως δεδομένη στο διηνεκές την απουσία της αστυνόμευσης, τότε ούτε πινακίδες με διακοσμητικό ρόλο χρειάζονταν, ούτε έκδοση καρτών από τον δήμο, ούτε συζητήσεις επί συζητήσεων στα συλλογικά όργανα περί προσδιορισμού του αντιτίμου αυτών των καρτών. Στον αντίποδα, αν αποτελεί ζητούμενο οι άνδρες της Τροχαίας – στις λίγες έστω εξορμήσεις που κάνουν- να εφαρμόζουν και τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό για την ελεγχόμενη στάθμευση, τότε οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στην προμήθεια καρτών.
 
Όταν βέβαια δεν υπάρχουν κάρτες στα περίπτερα ή σε άλλα- άμεσα προσβάσιμα για τους οδηγούς- σημεία, τότε η Τροχαία έχει έναν επιπλέον λόγο να μην προχωρά σε σχετικούς ελέγχους. Και όσο η Τροχαία δεν προχωρά σε ελέγχους, τόσο η δημοτική αρχή αποκτά δικαιολογία να μην προωθεί τις κάρτες στάθμευσης και με τη σειρά τους οι ιδιοκτήτες των περιπτέρων δεν τις προμηθεύονται, για να τις διαθέσουν στο κοινό. Μέσω λοιπόν αυτού του φαύλου κύκλου, που δημιουργείται, η προβληματική κατάσταση της ανεξέλεγκτης στάθμευσης διαιωνίζεται και παγιώνεται.
 
Η χαρά των «μόνιμων θαμώνων» των λιγοστών θέσεων στάθμευσης, που υπάρχουν στους- κατά τα άλλα εμπορικούς- κεντρικούς δρόμους, όσων δηλαδή προλαβαίνουν να παρκάρουν πουρνό-πουρνό κι ύστερα «ξεχνούν» να τα μετακινήσουν…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.