Μια μπυρα αλλιωτικη… ξανθιωτικη προσεχως στα ποτηρια μας!

Το Ηλιακό Ζυθοποιείο Ξάνθης έτοιμο να προσφέρει ξεχωριστά αρώματα και γεύσεις στους λάτρεις της μπύρας

Μπορεί να σπούδασε Ελληνική Φιλολογία και να συνέχισε με μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, όμως στην πορεία της ζωής του συνειδητοποίησε ότι η ιδανικότερη επαγγελματική προοπτική του ήταν εκείνη που ταυτιζόταν το μεγάλο τους πάθος, την μπύρα. Στα 33 του, κι ενώ είχε αποκτήσει αρκετή εμπειρία στην οικιακή ζυθοποίηση, πήρε την απόφαση, μετά από προτροπές φίλων με τους οποίους μοιραζόταν τις γεύσεις που παρασκεύαζε, να ξεκινήσει το φιλόδοξο εγχείρημα της ίδρυσης ενός μικρού και καινοτόμου ζυθοποιείου στη πόλη της Ξάνθης. Πέρασαν 5 χρόνια, άλλαξαν 5 κυβερνήσεις στη χώρα, ήρθαν τα πάνω-κάτω στην οικονομία και στο επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά εκείνος, με υπομονή και με αφοσίωση στο στόχο του, κατάφερε εντέλει να μετουσιώσει την ιδέα του σε πράξη. Έτσι, το «Ηλιακό Μικροζυθοποιείο Ξάνθης», που φιλοδοξεί να συμβάλει στην αλλαγή του τοπίου γύρω από την παραγωγή μπύρας στη χώρα μας και- γιατί όχι;- γύρω από το γούστο και τη νοοτροπία των Ελλήνων απέναντι στη μπύρα, απέκτησε επιτέλους οντότητα την άνοιξη του 2016. Πρόκειται για ένα ζυθοποιείο, που παρασκευάζει με παραδοσιακό τρόπο απαστερίωτες και αφιλτράριστες μπύρες με ιδιαίτερα αρώματα και γεύσεις από τη γη της Θράκης. 

Το πάθος μετατρέπεται σε επάγγελμα 

Ο εμπνευστής και πρωτεργάτης του εγχειρήματος που περιγράφηκε, ο φιλόλογος-ζυθοποιός, κ. Ορέστης Στεφάνου, περιέγραψε στον «ΠτΘ» το χρονικό της προσπάθειάς του, την φιλοσοφία του γύρω από την μπύρα, αλλά και τις καινοτομίες, που εφαρμόζει στο Ηλιακό Μικροζυθοποιείο Ξάνθης. «Από παλιά είχα μία ιδιαίτερη σχέση με την μπύρα. Μου άρεσε, το έψαχνα και κάποια στιγμή μπήκα στη διαδικασία να ερευνήσω πώς φτιάχνεται μια μπύρα», μας εξήγησε. Ερασιτεχνικά στην αρχή, πριν από σχεδόν 8 χρόνια, παρασκεύαζε μπύρες στο σπίτι του, για να τις απολαμβάνει ο ίδιος και να τις μοιράζεται με τους φίλους του. Η παρότρυνση των φίλων και οικείων του τον οδήγησαν στην απόφαση να εξετάσει και εντέλει να αφιερωθεί στην επαγγελματική ενασχόληση με τη μπύρα. 

Πολύτιμος σύμμαχος το διαδίκτυο 

Βασικός σύμμαχος και εργαλείο του για την υλοποίηση της απόφασης αυτής αποδείχτηκε το διαδίκτυο, το οποίο αποτέλεσε τη μεγάλη «δεξαμενή» πληροφοριών και γνώσεων για καθετί που είχε να κάνει με τη ζυθοποιεία. «Αν η χρονική συγκυρία ήταν διαφορετική, δεν υπήρχε περίπτωση να βγει αυτό το αποτέλεσμα», παραδέχτηκε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου. 

Επιχειρείν σε τοπίο – «κινούμενη άμμο» 

Παρόλα αυτά, στην πενταετία, που μεσολάβησε, τα εμπόδια που ανέκυψαν στο δρόμο για την ίδρυση του ζυθοποιείου δεν ήταν λίγα. Εμπόδια από τη γραφειοκρατία, όπως μας εξήγησε, άλλα και εμπόδια από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Μια κατάσταση, που περιγράφοντάς την ευγενικά, τη χαρακτήρισε αποθαρρυντική για να ξεκινήσει κανείς μια καινούργια επιχείρηση. «Γενικά ήταν ένα τοπίο – “κινούμενη άμμος”», επισήμανε χαρακτηριστικά. 

Έρχεται η «Θέρος» και ακολουθούν «Γαία» και «Έρεβος» 

Έχοντας καταφέρει να ξεφύγει από την «κινούμενη άμμο» και να στήσει σε στέρεο έδαφος το Ηλιακό Μικροζυθοποιείο, ο κ. Στεφάνου αναμένει πλέον την τελική έγκριση για να διαθέσει στην αγορά την πρώτη από τις τρεις μπύρες, που πρόκειται να παρασκευάζει. Ο λόγος γίνεται για την ξανθιά, φρέσκια και ελαφριά μπύρα «Θέρος», που θα μπορούμε να την απολαύσουμε μετά από τον 15Αύγουστο. Πρόκειται για μια ευκολόπιοτη αφροζύμωτη μπύρα, με πλούσιο άρωμα λυκίσκου Saaz και τη χαρακτηριστική δροσιά της σταρένιας μπύρας, που την καθιστά ιδανική για τους πιο ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Θα ακολουθήσουν μέσα στο φθινόπωρο, όπως προανήγγειλε ο κ. Στεφάνου, οι μπύρες «Γαία» και «Έρεβος». 

Ενέργεια από τη γενναιόδωρη ηλιοφάνεια της περιοχής 

Το ενδιαφέρον στην επιχειρηματική πρωτοβουλία του φιλόλογου-ζυθοποιού από την Ξάνθη δεν περιορίζεται στη διάθεσή του να καινοτομήσει σε αυτό καθαυτό το παραγόμενο προϊόν. Εξαιρετικό ταυτόχρονα ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή του να προσδώσει έναν οικολογικό χαρακτήρα στη λειτουργία του Ζυθοποιείου, που ίδρυσε. Η θερμική ενέργεια, που χρειάζεται το ζυθοβραστήριο, εξασφαλίζεται από ηλιακούς συλλέκτες, εξ ου και το «Ηλιακό» στην επωνυμία του Μικροζυθοποιείου. «Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια περιοχή με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, που είναι δωρεάν ενέργεια», σχολίασε σχετικά με τη συγκεκριμένη επιλογή ο κ. Στεφάνου. 

Προτεραιότητα η ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων του ζυθοποιείου με επαναχρησιμοποίησή τους σε άλλες μορφές 

Ταυτόχρονα, βασική του μέριμνα, όπως μας εξήγησε, θα είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων του ζυθοποιείου με επαναχρησιμοποίησή τους σε άλλες μορφές. «Με τη λογική ότι αυτό που για τον ένα τομέα είναι απόβλητο, για έναν άλλο τομέα είναι πρώτη ύλη», σημείωσε, «στόχος μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε έως και να μηδενίσουμε τα απόβλητα». «Θέλουμε τα απόβλητά μας να χρησιμοποιούνται σαν πρώτη ύλη για κάτι άλλο», επισήμανε, εξηγώντας ότι «τα απόβλητα της ζυθοποιίας είναι, για παράδειγμα, καταπληκτική πρώτη ύλη για υπόστρωμα μανιταριών». 

Ορέστης Στεφάνου «Αν αγαπάς κάτι και ασχοληθείς με αυτό, λίγο – πολύ θα βρεις κάποια άκρη» 

Τέλος, το μήνυμά του προς τους νέους ανθρώπους που αναζητούν μια διέξοδο από τη σημερινή ζοφερή κατάσταση, είναι ότι «αν αγαπάς κάτι και ασχοληθείς με αυτό, λίγο – πολύ θα βρεις κάποια άκρη». «Δε λέω ότι είναι εύκολο», διευκρίνισε, διακρίνοντας ότι υπάρχουν πολλοί που εξαιτίας των πολλαπλών δυσχερειών δεν καταφέρνουν φτάνουν μέχρι το τέλος. «Αν όμως είσαι αισιόδοξος, αποφασισμένος και έτοιμος για την οποιαδήποτε αναποδιά, που μπορεί να προκύψει, νομίζω ότι κάτι θα βγάλεις στο τέλος», κατέληξε. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.