Με «Βαλκανικους Δρομους» ριχνει αυλαια το Φεστιβαλ Ανατολικης Μουσικης

Την Τετάρτη 31 Αυγούστου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Με συναυλία αφιερωμένη στους «Βαλκανικούς Δρόμους» ρίχνει αυλαία το Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη την Τετάρτη 31 Αυγούστου. Η Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι), ο Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα) και ο Κυριάκος Ταπάκης (ούτι) προσκαλούν τον Βούλγαρο δεξιοτέχνη του καβάλ Nedyalko Nedyalkov σε μια δημιουργική συνάντηση με αφορμή τις κοινές καταβολές των μουσικών ιδιωμάτων των δύο χωρών.

Αποτέλεσμα αυτής της σύμπραξης είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα ανάγνωση του μουσικού υλικού που επιτυγχάνεται με την αμοιβαία προσέγγιση των τεσσάρων μουσικών σε μια κοινή μουσική γλώσσα διατηρώντας ταυτόχρονα ο καθένας τους τον ιδιαίτερο μουσικό του χαρακτήρα.

Θα ακουστούν ελληνικά τραγούδια και σκοποί, βουλγάρικες μελωδίες καθώς και κομμάτια από τον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο των βαλκανίων και της ανατολικής μεσογείου. 

Σεμινάρια 

Μία ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη 30 Αυγούστου από τις 18.00 μέχρι τις 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της ΦΕΞ δύο από τους συντελεστές της συναυλίας, η Κατερίνα Παπαδοπούλου και ο Σωκράτης Σινόπουλος, θα πραγματοποιήσουν σεμινάρια με θέμα το παραδοσιακό τραγούδι και τους παραδοσιακούς δρόμους. Πιο συγκεκριμένα:
• Σεμινάριο παραδοσιακού τραγουδιού, με την Κατερίνα Παπαδοπούλου.
Στο σεμινάριο θα μελετηθούν τραγούδια από τα μουσικά ιδιώματα της Μικράς Ασίας, της Θράκης καθώς και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας. Η συμμετοχή στο σεμινάριο δεν απαιτεί σημαντικές γνώσεις μουσικής. Απευθύνεται σε τραγουδιστές, παραδοσιακούς οργανοπαίκτες , σε συμμετέχοντες σε παραδοσιακές χορωδίες, σε λάτρεις του παραδοσιακού τραγουδιού γενικά. Το παραπάνω σεμινάριο αποτελεί μια πολύ σημαντική ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν και να διδαχθούν μεθόδους προσέγγισης του μουσικού υλικού μέσα από την σημαντικότερη ίσως, ερμηνεύτρια του χώρου.

• Μουσική ομάδα, με τον Σωκράτη Σινόπουλο.
Η ορχήστρα Ανατολικής μουσικής της ΦΕΞ και οι συμμετέχοντες στην παραπάνω μουσική ομάδα, θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν παραδοσιακά τραγούδια, οργανικούς σκοπούς, αλλά και κλασικές συνθέσεις της Ανατολικής μουσικής. Το σεμινάριο απευθύνεται σε οργανοπαίκτες παραδοσιακών οργάνων.

Info
Είσοδος στη συναυλία: 10 ευρώ με κρασί (οικονομική ενίσχυση του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης)
Συμμετοχή στο σεμινάριο: 10 ευρώ
Πληροφορίες :Υπεύθυνος – συντονιστής: Γιάννης Κατσούλης – 6944125845
Συμμετοχές : Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / Τηλ. 25410 25421 – www.fex.org.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.