Σινεμ Ουζουν, «Ειμαι και θα ειμαι παντα Θρακιωτισσα»

Η αριστούχος ξανθιώτισσα της Αγγλίας μιλά στον «ΠτΘ» - «Ο κόσμος παραμένει σκληρός για τις γυναίκες, η εκπαίδευση όμως μπορεί να μας βάλει σε μία πολύ δυνατότερη και ισχυρή θέση»

Στις αρχές της εβδομάδας γράψαμε για την περίπτωση της 18χρονης Θρακιώτισσας Sinem Ouzoun, η οποία ζει στη Μεγάλη Βρετανία και φέτος, στις αντίστοιχες εκεί εξετάσεις, πέτυχε την εισαγωγή της στο Πανεπιστήμιο του Warwick, όπου θα σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτικές Επιστήμες.
 
Μία είδηση που αφορά στην περιοχή μας, καθώς η Σινέμ είναι Ελληνίδα Μουσουλμάνα, οι γονείς της οποίας μετακόμισαν στη Μεγάλη Βρετανία πριν από 30 χρόνια, από τον γενέθλιο τόπο τους, που δεν είναι άλλος από τον οικισμό των Θερμών στη γειτονική Ξάνθη.
 
Η συνεργάτης του «ΠτΘ» Κατερίνα Μπουραντά εξασφάλισε  αποκλειστική συνέντευξη της ούσας φοιτήτριας πλέον Σινέμ, για τον «ΠτΘ», στην οποία η ίδια μιλά για την επιτυχία της, τη σχέση της με τη Θράκη αλλά και τα μελλοντικά της σχέδια μετά το πέρας των σπουδών της.
 
Σινέμ Ουζούν όμως…
 

«Aν κάτι το θέλεις και το βάλεις στο μυαλό σου, είσαι ικανός και να το πετύχεις»

 
ΠτΘ: Σινέμ είσαι Θρακιώτισσα, ωστόσο έχεις μεγαλώσει στο Λονδίνο…
Σ.Ο.:
Και οι δύο γονείς μου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στις Θέρμες του νομού Ξάνθης. Ο πατέρας μου ήρθε στο Λονδίνο το 1990 και η μητέρα μου τον ακολούθησε λίγο καιρό μετά, όπου και παντρεύτηκαν.
 

«Έχω ταξιδέψει πολύ στον κόσμο και ποτέ δεν βρήκα ένα μέρος όπως η Θράκη»

 
ΠτΘ: Πώς νοιώθεις για τη Θράκη;
Σ.Ο.:
Αγαπάω πολύ την Ελλάδα. Η Θράκη είναι το σπίτι μου. Ασχέτως του ότι είμαι  «καταχωρημένη» ως Βρετανίδα, είμαι και θα είμαι πάντα Θρακιώτισσα. Κάθε φορά που επιστρέφω, η ατμόσφαιρα, ο καιρός, οι φίλοι μου είναι εντελώς διαφορετικά, ωστόσο καταπληκτικά. Έχω ταξιδέψει πολύ στον κόσμο και ποτέ δεν βρήκα ένα μέρος όπως η Θράκη. Τα τοπία και η φυσική της ομορφιά μου αρκούν.
 
ΠτΘ: Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, βάσει των οποίων πέτυχες την εισαγωγή σου στο Πανεπιστήμιο του Warwick. Πώς νοιώθεις γι’ αυτήν σου την επιτυχία;
Σ.Ο.:
Καταρχάς οφείλω να ομολογήσω ότι εξεπλάγην τόσο από το αποτέλεσμα όσο και από το γεγονός ότι φιλοξενήθηκα στα ΜΜΕ. Πιστεύω ότι όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της σκληρής  δουλειάς μου.  Ελπίζω ότι αυτό αποδεικνύει σε όλους όσους πιστεύουν ότι δεν είναι ικανοί να κάνουν κάτι, ότι αν  κάτι το θέλεις και το βάλεις στο μυαλό σου, είσαι ικανός και να το πετύχεις. Ελπίζω η επιτυχία μου αυτή να αποτελέσει ίσως για κάποιους που βρίσκονται στην ίδια θέση με μένα, μια απόδειξη ότι μπορούν και οι ίδιοι να τα καταφέρουν. Αν μπορέσω να πείσω έστω και έναν γι’ αυτό, τότε ένας από τους στόχους μου θα έχει επιτευχθεί.
 

«Θα ήθελα πολύ να επιστρέψω στη Θράκη// θέλω βοηθήσω  τον τόπο καταγωγής μου»

 
ΠτΘ: Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον;
Σ.Ο.:
Θα ήθελα πολύ να επιστρέψω στη Θράκη. Θέλω βοηθήσω  τον τόπο καταγωγής μου. Επέλεξα να σπουδάσω πολιτικές επιστήμες, μέσα από τις οποίες θα επιδιώξω να μάθω για την ιστορία της Θράκης και τις πολιτικές για τους  δικούς  μου ανθρώπους. Ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά μου είναι να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο σχετικά με τους Μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα και να μεταφέρω τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στο παρελθόν.
 
ΠτΘ: Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στα κορίτσια της Ξάνθης;
Σ.Ο.:
Αυτό που θα ήθελα να τους πω είναι ότι η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική. Φυσικά υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετική άποψη και άνθρωποι που επιλέγουν διαφορετικό δρόμο στην ζωή τους. Ωστόσο θα τις συμβούλευα  να επιδιώξουν τη μόρφωσή τους. Γενικότερα ο κόσμος είναι σκληρός ακόμα και σήμερα για τις γυναίκες. Η εκπαίδευση μπορεί να σε βάλει σε μία πολύ δυνατότερη και ισχυρή θέση. Εφόσον το έκανα εγώ, ο καθένας μπορεί να το κάνει. Αυτή είναι η συμβουλή μου.
 

«Το μήνυμά μου προς τις νέες γενιές;  Να κυνηγάς αυτό που αγαπάς και να προσπαθείς να φέρεις την αλλαγή στον κόσμο»

 
ΠτΘ: Και ποιο το μήνυμά σου στις νέες γενιές;
Σ.Ο:
Να κυνηγάς αυτό που αγαπάς και να προσπαθείς να φέρεις την αλλαγή στον κόσμο. Με μικρά βήματα κάθε φορά μπορούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο. Έχω έναν μικρότερο αδερφό, με τον οποίο περνάω πολύ χρόνο. Θα του έδινα ακριβώς την ίδια συμβουλή.
 
ΠτΘ: Τι αποτέλεσε για σένα τη μεγαλύτερη έμπνευσή σου;
Σ.Ο.:
Φυσικά οι γονείς μου. Και οι δύο δούλεψαν πολύ σκληρά σε όλη τους τη ζωή για μένα. Είναι οι καλύτεροι άνθρωποι και οι καλύτεροι γονείς που θα μπορούσε κανείς να ζητήσει. Οι επιχειρηματικές δεξιότητες του πατέρα μου, μου δίδαξαν πολλά. Πρόκειται για ένα πολύ σοφό και έξυπνο άνθρωπο ο οποίος μοιράζεται όλη τη στρατηγική του με μένα. Η μητέρα μου είναι σκεπτόμενη, έχει πολύ κουράγιο, με εμπιστεύεται και με υποστηρίζει πλήρως, γεγονός για το οποίο είμαι ευγνώμων. Είναι και οι δύο υπέροχοι άνθρωποι, σαν τους οποίους φιλοδοξώ να γίνω.


 

 

Μια  γνωριμία καρδιάς 

Η Κατερίνα, μόνιμη κάτοικος Λονδίνου, γνώρισε την Σινέμ και την οικογένειά της πριν από περίπου δύο χρόνια σε ένα σούπερ μάρκετ. Όπως μας έγραψε περιμένοντας στην ουρά ενός μάρκετ για να πληρώσει, εντόπισε μία γυναίκα με μαντίλα, η οποία κρατούσε στο χέρι της ένα πακέτο ελληνικά μακαρόνια για παστίτσιο.  Η έκπληξη που αποτυπώθηκε στο βλέμμα της, έκανε την γυναίκα να την ρωτήσει αν είναι Ελληνίδα, για να την εξηγήσει μετά ότι και η ίδια είναι Ελληνίδα και μάλιστα Ξανθιώτισσα. Όπως μας είπε η οικογένεια της Σεμπίχα, της μητέρας της Σινέμ,  «άνοιξε το σπίτι και την καρδιά της για μένα» και πλέον είναι από εκείνους που θεωρώ φίλους στο Λονδίνο. «Η Σεμπίχα μου τηλεφώνησε τα Χριστούγεννα για να μου ευχηθεί» θα μας πει επισημαίνοντας πως «πρόκειται για μία γυναίκα που ήρθε στην Αγγλία από τα χωριά της Ξάνθης και κατάφερε δίχως να ξέρει τότε ούτε μία λέξη στα αγγλικά να καταφέρει τόσα. Τα ίδια ισχύουν βέβαια και για τον σύζυγό της, τον Ιμπραχίμ. Λογικό λοιπόν από τέτοιους γονείς να προκύψει ένα παιδί όπως η Σινέμ, το όνομα της οποίας θα το ακούσουμε και πάλι στο μέλλον γιατί είμαι σίγουρη ότι θα πάει πολύ ψηλά». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.