Αγνωστη η επιβαρυνση στα τιμολογια υδρευσης της Κομοτηνης απο το περιβαλλοντικο τελος

Δημήτρης Καρασταύρου «Τα έργα βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης θα βοηθήσουν, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση στους καταναλωτές»

«Άγνωστο παραμένει ακόμη το μέγεθος των αλλαγών που θα υπάρξουν στα τιμολόγια ύδρευσης για όλους τους χρήστες», όταν εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία βρίσκεται αυτές τις μέρες σε διαβούλευση, τόνισε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής κ. Δημήτρης Καρασταύρου.

Και αυτό γιατί το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός αλγόριθμου μέσα από τον οποίο θα καθορίζεται το τελικό κόστος για τους καταναλωτές, οι διαφορετικές όμως μεταβλητές αυτού του αλγόριθμου, ο οποίος επίσης δεν έχει λάβει τελική μορφή, καθιστούν πρακτικά αδύνατη οποιαδήποτε τελική πρόβλεψη για το τελικό αποτέλεσμα.
 
Παρόλα αυτά οι δράσεις που ανέλαβε η ΔΕΥΑΚ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου το προηγούμενο διάστημα καθώς και η επικείμενη σύνδεση με το φράγμα Γρατινής για την τροφοδοσία του υδραγωγείου Κομοτηνής αναμένεται να περιορίσουν το τελικό κόστος που θα μετακυλήσει στους τελικούς καταναλωτές, τους πολίτες της Κομοτηνής, όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ. 

Αλλάζει άρδην ο υπολογισμός των τιμολογίων ύδρευσης 

Όπως σημειώνει ο κ. Καρασταύρου, με αυτή την ΚΥΑ το Υπουργείο υιοθετεί την κοινοτική οδηγία-πλαίσιο για τη διαχείριση των υδάτων (2000/60/ΕΚ), που προβλέπει τον συνυπολογισμό στα τιμολόγια του κόστους του νερού, δηλαδή του χρηματικού κεφαλαίου που διατέθηκε για τις υποδομές μεταφοράς του και τη συντήρησή τους, και του περιβαλλοντικού κόστους (τέλους), προκειμένου σε δεύτερη φάση να δημιουργηθεί μια πιο δίκαιη και ορθολογική τιμολογιακή πολιτική.
«Όλες οι επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΥΑΚ, θα τιμολογούν το νερό με τον ίδιο αλγόριθμο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έχουν και την ίδια τιμή» σημείωσε, διευκρινίζοντας πως αυτή θα εξαρτάται από τις διάφορες παραμέτρους του αλγόριθμου.
 
Με την ΚΥΑ προβλέπεται ότι θα υπολογίζεται μεταξύ άλλων το χρηματοοικονομικό κόστος, δηλαδή η οικονομική αποτίμηση όλων των έργων κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης των υποδομών που είναι απαραίτητες για τις υπηρεσίες παροχής νερού (δίκτυα, υδραγωγεία κ.λπ.), το κόστος του υδατικού πόρου, το οποίο θα προσδιορίζεται με βάση και τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις ύδρευσης-άρδευσης σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη νερού και αυτές απαιτούνται για τη φυσική αναπλήρωσή του και το περιβαλλοντικό κόστος, δηλαδή την οικονομική αποτίμηση – διάσταση τής όποιας περιβαλλοντικής ζημιάς προκαλείται για τη διατήρηση των υδάτων σε καλή κατάσταση.
 
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως μέχρι τώρα ο τρόπος υπολογισμού ήταν ανταποδοτικός, δηλαδή ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, με το συνυπολογισμό του 80% για έργα που θα πραγματοποιούσε η Επιχείρηση, με πολλές ΔΕΥΑ αυτό το 80% να το έχουν ενσωματώσει στους λογαριασμούς. 

Αυξομειούμενο το περιβαλλοντικό τέλος 

Ένας από αυτούς τους παράγοντες, που εισέρχεται για πρώτη φορά στον υπολογισμό του κόστους ύδρευσης και έχει δημιουργήσει φόβους για επιπλέον επιβάρυνση των λογαριασμών ύδρευσης, είναι το περιβαλλοντικό τέλος, δηλαδή το κόστος περιβαλλοντικής ανάληψης του νερού, που σημαίνει ότι ανάλογα με την κατανάλωση, θα πρέπει να υπολογιστεί το κόστος προς το περιβάλλον για την αναπλήρωσή του, το οποίο θα ανακτηθεί μέσω της τιμολογιακής πολιτικής.
 
«Αυτό συνεπάγεται πως αν μια ΔΕΥΑ, λόγω μη πραγματοποίησης έργων, έχει μεγάλες απώλειες νερού, με αποτέλεσμα να καταμετρά μόνο ένα μέρος του, αυτό σημαίνει πως το κόστος που θα μετακυλήσει στους πελάτες θα αυξηθεί». Σε τοπικό επίπεδο αυτό καθιστά δύσκολο να καθοριστεί η επιβάρυνση, εξήγησε ο κ. Καρασταύρου, επισημαίνοντας ότι η ΔΕΥΑΚ συμμετέχει μέσω της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) στη διαβούλευση, όμως δεν είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν αυτούς τους αλγόριθμους κατά τόπους.
 
Παρόλα αυτά αυτό που γνωρίζουν είναι ότι έχει μεγάλη σημασία η κατάσταση του δικτύου ύδρευσης, η οποία θα επηρεάσει την τελική επιβάρυνση στον καταναλωτή.
Έτσι αν μια ΔΕΥΑ δεν έχει φροντίσει να κάνει κάποια έργα μέσω ΕΣΠΑ, σημαίνει ότι θα δαπανά περισσότερα χρήματα για να εξυπηρετεί τους πολίτες γιατί τα δίκτυά τους είναι υποβαθμισμένα, άρα θα αυξάνεται και η τιμή του νερού. Αν όμως έχει προβλέψει και έχει λύσει αυτό το κομμάτι, αυτό σημαίνει πως το κόστος θα είναι μειωμένο. 

Αντικειμενικό κόστος της ύδρευσης 

«Η βάση είναι ότι πλέον η τιμολογιακή πολιτική στο νερό δεν θα επαφίεται στην πολιτική βούληση του κάθε δημάρχου ή του κάθε προέδρου της ΔΕΥΑ, αλλά θα προκύπτει από αντικειμενικά στοιχεία» σημείωσε ο κ. Καρασταύρου, επισημαίνοντας πως έχει σημασία το πώς εξασφαλίζονται οι ποσότητες νερού, αν δηλαδή εξασφαλίζονται από γεωτρήσεις ή φράγματα, αλλά και το κόστος συντήρησης των δικτύων, που εξαρτάται άμεσα από την παλαιότητά τους.
 
«Αν έχεις πάρει μέτρα να πιέσεις αυτούς τους δείκτες προς τα κάτω, τότε το αποτέλεσμα θα είναι χαμηλότερο, θα μειώνονται τα θεωρητικά έξοδα ως ανταπόδοση προς το περιβάλλον» τόνισε, επισημαίνοντας πως σε περιοχές όπως η δική μας, έχει προβλεφθεί η αντικατάσταση των δικτύων, μειώνοντας το κόστος συντήρησής και αντικατάστασης ή δράσεις όπως να αντλήσουν νερό από το φράγμα της Γρατινής, ώστε να σταματήσει ο Δήμος τις γεωτρήσεις με αποτέλεσμα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα να είναι μικρότερο.
 
«Όλες αυτές είναι ενέργειες που βοηθούν στη μείωση του τελικού κόστους νερού, όμως αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πόσο θα είναι, σίγουρα όμως αν δεν κάναμε αυτές τις ενέργειες θα ήταν μεγαλύτερο αυτό που θα πλήρωναν οι πολίτες» τόνισε κλείνοντας ο κ. Καρασταύρου, επισημαίνοντας παράλληλα πως η τελική μορφή της ΚΥΑ αναμένεται να εμφανιστεί σύντομα, μιας και το ζητά επιτακτικά η ΕΕ, ενώ η έκδοσή της αποτελεί και ρήτρα για την ομαλή λειτουργία του ΕΣΠΑ.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.