«Ο νομος της αγορας» και «Ο ανθρωπος που γνωριζε το απειρο»

Την ερχόμενη εβδομάδα στην Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης

Ο Αύγουστος μπορεί να οδεύει προς το τέλος του, όχι όμως και τα καλοκαιρινά δροσερά βράδια της Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης. Και αυτή την εβδομάδα η ΚΛΑ μας κρατάει συντροφιά με τις καλοκαιρινές επιλογές της, όπως η ταινία «Ο νόμος της αγοράς» που θα προβληθεί από τη Δευτέρα 29 μέχρι την Τετάρτη 31 Αυγούστου και την ταινία «Ο Άνθρωπος που γνώριζε το άπειρο» που θα προβληθεί από την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου. Οι προβολές πραγματοποιούνται στον θερινό κινηματογράφο Φλοίσβο Αλεξανδρούπολης και ξεκινούν στις 22.00. 

Η υπόθεση της ταινίας «Ο νόμος της αγοράς» 

Ο Τιερί είναι ένας άνθρωπος σαν τον οποιονδήποτε. Που με οχυρό τη σιγουριά της θέσης εργασίας του, είχε φτιάξει μια λιτή ζωή με ανέσεις στα μέτρα της μικροαστικής τάξης του και με την απόλυσή του είδε τον κόσμο να χάνεται κάτω από τα πόδια του, ήρθε αντιμέτωπος με την οικονομική κρίση και έγινε ένας από όλους τους σημερινούς άνεργους που επί χρόνια αγνοούσαν τον πραγματικό «νόμο της αγοράς», ο οποίος ορίζεται από καλογραμμένα βιογραφικά, ανταγωνιστικές επιδόσεις και μια κρατική μέριμνα που αδυνατεί να προστατεύσει τους αδύνατους, βυθίζοντάς τους σε έναν αδιάκοπο παραλογισμό επιβίωσης.
 
Το φιλμ του Στεφάν Μπριζέ είναι ένας συνεχής αγώνας διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ανθρωπιά και το άκαμπτο σύστημα, το ημερολόγιο μιας ζωής που τελικά καταλήγει να είναι το μεγάλο λογιστικό «λάθος» μέσα στον απάνθρωπο «Νόμο της Αγοράς».
 
Ο Μπριζέ εμπιστεύεται στον συγκλονιστικό και δίκαια βραβευμένο στις Κάννες, Βενσάν Λιντόν το ρόλο ενός σύγχρονου υπερ-ήρωα τοποθετώντας τον στα καρέ ενός κόμικ που διαδραματίζεται δίπλα μας ή και ακόμη πιο κοντά μας και δεν φοβάται όχι μόνο να θέσει τα πιο καίρια ερωτήματα για την εποχή μας («είναι ο άνθρωπος η δουλειά που κάνει;», «μέχρι που μπορεί να φτάσει κανείς για να κρατήσει τη θέση εργασίας του;») αλλά και να δώσει τις πιο βαρυσήμαντες απαντήσεις.
 
Ένα διαχρονικά επίκαιρο φιλμ που μιλάει για την ανθρωπιά πίσω από κάθε οικονομική κρίση και χάρισε στον συγκλονιστικό Βενσάν Λιντόν το βραβείο ερμηνείας στο 68ο Φεστιβάλ Καννών. 

Η υπόθεση της ταινίας «Ο άνθρωπος που γνώριζε το άπειρο» 

Το 1913 στην Ινδία, ένας 25χρονος ιδιωτικός υπάλληλος με τρομακτική ευφυΐα, που όμως απέτυχε να ολοκληρώσει τις σπουδές του εξαιτίας της σχεδόν εμμονικής, μοναχικής μελέτης του πάνω στην επιστήμη των Μαθηματικών, αποφασίζει να εμπιστευτεί το πάθος του και να στείλει ένα γράμμα στον Τζι Εϊτς Χάρντι, έναν επιφανή καθηγητή μαθηματικών του Trinity College του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. Το όνομά του ήταν Σρινιβάσα Ραμανουτζάν και έμελλε να γίνει ο αυτοδίδακτος «πρίγκιπας της μαθηματικής διαίσθησης».
 
 «Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο» καταγράφει πώς μια ιδιοφυΐα μπορεί να ξεπεράσει το στενό πλαίσιο της υπάρχουσας επιστημονικής γνώσης και να αφήσει μυθικό υλικό για σκέψη και έρευνα για πολλές δεκαετίες. Ακόμα και σήμερα, το έργο του παραμένει πολύ σημαντικό και αποτελεί για πολλούς μυστήριο, σχετικά με το πού έβρισκε τις ιδέες του, δεδομένου ότι συνεχώς ανακαλύπτονται νέες εφαρμογές των θεωριών του στα σύγχρονα μαθηματικά αλλά και σε τομείς που δεν υπήρχαν καν στην εποχή του.

Info
Είσοδος
Άνεργοι, φοιτητές, νεανικό: 3 ευρώ
Μέλη ΚΛΑ: 4 ευρώ
Όλοι οι υπόλοιποι: 5 ευρώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.