Περι Λευκης Νυχτας

Η altera pars*

Κατά τη διάρκεια της Λευκής Νύχτας, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη στην Κομοτηνή, θα στηθούν 15 μουσικές σκηνές λέει.
 
Θα έχει φώτα, μαλλί της γριάς, χαρούμενο κόσμο και γενικά θα είναι μία καταπληκτική γιορτή στην πόλη της Κομοτηνής.
 
Με αρκετούς καλλιτέχνες απλήρωτους, βάζοντάς τους ουσιαστικά δωρεάν διαφημιστές όλης αυτής της φιέστας. Μέσα σε όλο αυτό το γιορτινό και υπέροχο κλίμα όμως θα ξοδευτούν, με βάση την κοινή λογική περισσότερα λεφτά από όσα θα κερδηθούν.(Με το ερώτημα από ποιους και για ποιον). Πολλά μαγαζιά που τα δουλεύουν κυρίως οι ιδιοκτήτες τους αναγκάζονται να ανοίξουν να ξοδέψουν χρόνο και χρήμα στο βωμό του ανταγωνισμού… Ενός ανταγωνισμού κομμένου και ραμμένου στα μέτρα των πολυεθνικών και των μεγάλων αλυσίδων, όπου πολλοί εργαζόμενοι θα δουλέψουν απλήρωτες υπερωρίες υπό τον φόβο της απόλυσης σε τυχόν αντίδραση…
 
Ποιος μας φοράει τα χαμόγελα και ποιοι τα φοράνε λοιπόν και γιατί θα φορεθεί και πάλι αυτό το «γλέντι» στο κέντρο της Κομοτηνής και όχι μόνο;… Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα κάποιοι θα επωφεληθούν πολιτικά πλασάροντας στον κόσμο ότι γίνονται έργα και χαρούμενα events εν καιρώ κρίσης… Άρτος και θεάματα από τους φορείς θα πλασαριστούν ως καραμέλες στους πολίτες/εξαρτημένους από ψεύτικες ανάγκες, εκείνους οι όποιοι μάλωναν μπροστά από τα ATM πέρυσι το καλοκαίρι ως θύματα τότε ενός φαινομένου κοινωνικού κανιβαλισμού.
 
Η εξουσία άλλωστε από την αρχαιότητα ακόμα εφηύρε δούρειους ίππους με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών της. Ο μεσαίωνας ποτέ δεν θα έρθει με τα δόντια έξω να τρίζουν…Θα φορέσει φανταχτερά φορέματα και κοστούμια, με ένα χαμόγελο χαράς και αισιοδοξίας… Όσο μεγαλύτερο το χαμόγελο τόσο περισσότερο κλείνει το μάτι άλλωστε…Το θέμα είναι σε ποιον κλείνει το μάτι και γιατί…

«Άσπρη είναι η αρία φυλή
η σιωπή
τα λευκά κελιά
το ψύχος
το χιόνι
οι άσπρες μπλούζες των γιατρών
τα νεκροσέντονα
η ηρωίνη.»
Κ.Γ.
 
*Η altera pars για ένα γεγονός, τη Λευκή Νύχτα, που αναμένουν σύμπαντες στην πόλη. Οι επαγγελματίες για να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους, η πόλη για να ζήσει το «εξαιρετικό» που τη βγάζει από τη μακαριότητα της καθημερινότητάς της, και οι πολίτες για τον άρτο και τα θεάματα, γι’ αυτό δηλαδή για το οποίο υπάρχουν. Κάθε θέση εμπεριέχει όμως και την αντίθεση, κι αυτή είναι υποχρέωση του τύπου επίσης να την προβάλλει, αφού με τη θέση πρωτίστως ασχολείται . Στη βολταιρική δημοκρατία εξάλλου αυτό είναι sine qua non….
 
** O Ηρακλής Τζαφέτας είναι μουσικός και εμψυχωτής ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.