Στελιος Νικολαου «Ο κοσμος θελει πλεον να ξεφυγει απο τη στενη χορευτικη παραδοση»

Ενόψει του 12ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Πανηγυρικά ανοίγει σήμερα το απόγευμα τις «πόρτες» του, αυτή τη φορά στην Ξάνθη, το 12ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.
 
Η κορωνίδα του ποντιακού πολιτισμού στην ελληνική επικράτεια, όπως έχει χαρακτηριστεί, και φέτος, στο πλαίσιο υλοποίησης του βασικού του στόχου που δεν είναι άλλος από το να φέρνει κοντά τους Ποντίους και να αναδεικνύει την ταυτότητά τους, αναμένεται να «φιλοξενήσει» περισσότερους από 4.000 θεατές και πάνω 2.500 χορευτές από όλη την Ελλάδα, ενώ μόνο από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 750 χορευτές.
 
Με αφορμή το μεγάλο αυτό ραντεβού των απανταχού Ποντίων, ο κ. Στέλιος Νικολάου, χοροδιδάσκαλος και αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Εύξεινος Πόντος», χοροδιδάσκαλος επίσης του Συλλόγου Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά» αλλά και ένας εκ των συντονιστών χοροδιδασκάλων της αποστολής της ΠΑΜ-Θ, μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής και στους Αθηνά Ναβροζίδου και Δημήτρη Καραγκιόζη για την ενασχόλησή του με τους ποντιακούς χορούς, τις δραστηριότητες των Συλλόγων στους οποίους συμμετέχει αλλά και τη δυναμική «επαναφορά» της παράδοσης στις νεότερες γενιές. 

Ο χορός ως οικογενειακή παράδοση 

Η ενασχόληση του ιδίου με τον χορό και ιδιαίτερα με την ποντιακή παράδοση ήταν όπως εξήγησε «μοιραία». «Η χορευτική παράδοση μπήκε στην ζωή μου από το οικογενειακό μου περιβάλλον. Ο χορός ήταν καθημερινά μέσα στο σπίτι και την οικογένειά μου η οποία με ώθησε από την ηλικία των πέντε ετών να ασχοληθώ με αυτόν, γράφοντάς με στον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο» εξήγησε τονίζοντας πως από τότε όχι απλά δεν σταμάτησε την ενασχόλησή του με τους ποντιακούς χορούς, αλλά εντρύφησε ακόμα περισσότερο στην ποντιακή παράδοση, χορευτική και μη, όντας φοιτητής στην Κομοτηνή, όπου του δόθηκε η ευκαιρία και μέσω της ιδιότητας του χοροδιδασκάλου να ασχοληθεί και με την έρευνα και καταγραφή της, αναζητώντας ακόμα περισσότερο τις ρίζες του.

Ο ίδιος σήμερα ασχολείται ενεργά με τη διδασκαλία των ποντιακών χορών, προτρέποντας τους γονείς από μικρή ηλικία, έχοντας όμως, όπως υπογραμμίζει, πρώτα το παιδί να έχει φτάσει σε μία ηλικία που να μπορεί να μετράει και κυρίως να συνυπάρχει με άλλους ή σε μία ομάδα, να μυήσουν τα παιδιά τους στην μαγεία της χορευτικής παράδοσης. 

«Στροφή» στην παράδοση 

Άλλωστε όπως επεσήμανε ο ίδιος, τα τελευταία χρόνια «παρατηρείται τεράστια στροφή στην παράδοση και πλέον αφορά τους νέους κάθε ηλικίας αλλά και τους μεγαλύτερους». Χαρακτηριστικό παράδειγμα της «στροφής» αυτής το γεγονός της συμμετοχής στα χορευτικά τμήματα των ποντιακών συλλόγων όχι μόνο ανθρώπων ποντιακής καταγωγής αλλά και ανθρώπων που απλά αγαπούν την ποντιακή παράδοση και στηρίζουν τις τάξεις των συλλόγων.
 
Ο κόσμος αγκαλιάζει πλέον την παράδοση, σύμφωνα με τον ίδιο, γεγονός που έχει ανεβάσει τον πήχη ψηλά για τους συλλόγους, οι οποίοι έχουν διευρύνει τις δραστηριότητές τους και πέραν του χορού. «Διαπιστώνουμε ότι ο κόσμος θέλει να ξεφύγει από την στενή χορευτική παράδοση, γι’ αυτό και πλέον αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι μία μορφή χοροθεάτρου. Πράγματα που προσφέρουν πέραν του χορού και άλλα πολύ σημαντικά στοιχεία της Ποντιακής παράδοσης και της ιστορίας μας, που μένουν χαραγμένα στον κόσμο και αυτομάτως ανεβάζουν και το πολιτιστικό επίπεδο και υπόβαθρο όλων μας» τόνισε.
 
Στο πλαίσιο αυτό όπως ανέφερε το περασμένο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε και ένα μεγάλο όνειρο των μελών του Συλλόγου Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά», η αναβίωση του ποντιακού γάμου, που  μάλιστα πραγματοποιήθηκε σε φυσικούς χώρους, που παραχωρήθηκαν από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα. « Ο κόσμος αγκάλιασε την αναβίωση αυτή, η οποία αποτελούσε μία χρόνια προσπάθεια του συλλόγου και στηρίχθηκε καθαρά σε μαρτυρίες μεγαλύτερων ανθρώπων. Προσπαθήσαμε να επικεντρωθούμε και να παρουσιάσουμε έναν αυθεντικό γάμο της πατρίδας, της Νικόπολής του Πόντου, ένα αυθεντικό γαρασαριώτικο γάμο και νομίζω ότι τα καταφέραμε μέσα από την έρευνά μας» υπογράμμισε.
 
Στην ίδια λογική, υλοποιήθηκε και στην Κομοτηνή, τον περασμένο Μάιο από τον Σύλλογο Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Εύξεινος Πόντος» η εκδήλωση με τίτλο «Στην αγκαλιά της Μαύρης Θάλασσας» επεσήμανε, που αποτελούσε ένα οδοιπορικό σε όλες τις περιοχές που έζησε ο ελληνισμός στην Μαύρη Θάλασσα.
 
Το σημαντικότερο άλλωστε στοιχείο για  κάποιον που ασχολείται με τους παραδοσιακούς χορούς, σύμφωνα με τον ίδιο είναι «να γνωρίζει αυτό που χορεύει. Να γνωρίζει από πού προέρχεται, τι αντανακλά και ποια η ποιότητά του». 

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές το αποκούμπι μας είναι ο πολιτισμός» 

Στις προσπάθειες αυτές συνοδοιπόρος των συλλόγων είναι πολλές φορές και η τοπική αυτοδιοίκηση, γεγονός που ικανοποιεί τον κ. Νικολάου καθώς όπως υπογράμμισε «το γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αρχίσει να στρέφει το βλέμμα της προς τον πολιτισμό και να στηρίζει στις προσπάθειες των πολιτιστικών συλλόγων και όλων των φορέων, είναι παρήγορο για εμάς, γιατί σε αυτές τις δύσκολες στιγμές αυτό που μας μένει και αποτελεί, αν θέλετε, το αποκούμπι μας είναι ο πολιτισμός».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.