Αποχαιρετισμος στον πολιτικο του οραματος και θιασωτη της πραξης Γιωργο Παυλιδη

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όλοι εμείς, από χθες θρηνούμε την απώλεια του Περιφερειάρχη μας, Γιώργου Παυλίδη.
 
Μπορεί το τελευταίο διάστημα, με τη νοσηλεία του στο Νοσοκομείο Ξάνθης, η δίσημη πιθανότητα να εξέλθει νικητής ή μη να είχε αρχίσει να υπάρχει στο μυαλό όλων όσων παρακολουθούσαμε την κατάσταση της υγείας του και τη μάχη την οποία έδινε τόσα χρόνια, ωστόσο έχοντας συνηθίσει να τον βλέπουμε να βγαίνει πάντα νικητής, θεωρούσαμε πως και αυτή την φορά θα πράξει αντίστοιχα.
 
Η θλίψη όλων μας απέραντη, τόσο για την απώλεια του Πολιτικού Γιώργου Παυλίδη, που απέδειξε – και σε μας τους νεότερους- από το σύνολο της πολιτικής του πορείας, πολλώ δε μάλλον από την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων του στη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, πως οι πολιτικοί με όραμα – λέξη που κάποιοι σήμερα θεωρούν απαγορευμένη, ένεκα των συνθηκών – οι πολιτικοί ηγέτες που γνωρίζουν στο βάθος την πάλαι ποτέ πολύτιμη έννοια της πολιτικής, συνεχίζουν να υπάρχουν.
 
Απέραντη θλίψη και για τον άνθρωπο Γιώργο Παυλίδη, που είχαμε τη χαρά και την τιμή να γνωρίσουμε, εντός και εκτός των ορίων της δημοσιογραφικής μας ιδιότητας, που αποτελούσε για μας ένα από τα τρανότερα παραδείγματα ανθρώπων μαχητών, ανθρώπων ειλικρινών, αμερόληπτων ανεξαρτήτως της δύναμης και της εξουσίας που κατέχουν, ανθρώπων με διαύγεια πνεύματος, αξίες, όραμα, ιδανικά και, κυρίως, ανθρώπων που υπηρετούν τη λογική του «όσο παλεύεις και προσπαθείς δεν χάνεσαι». Ο ίδιος πάλεψε σε κάθε έκφανση της ζωής του και συνέχισε να παλεύει ακόμα και όταν δέχτηκε τα πιο σκληρά χτυπήματα που μπορεί να φέρει σε κάποιον η ζωή, όπως η απώλεια του γιου του. Τον αποχαιρέτησε, «έκρυψε» την θλίψη του και μέσα σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα επέστρεψε στη θέση του, συνεχίζοντας να υπηρετεί με ακόμα ίσως μεγαλύτερο ζήλο και αποφασιστικότητα την Περιφέρειά μας. Δίχως να αφήσει να διαφανεί και να διαταράξει τίποτα την εικόνα της αδιάλειπτης δυναμικής της, όπως έπραξε αντίστοιχα και με την αρρώστια του.
 
Ο Γιώργος Παυλίδης, κατάφερε ως πολιτικός να κάνει κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο στο μυαλό, ημών των νεοτέρων, όσων δεν προλάβαμε τις καλές, πολιτικά εποχές της μεταπολίτευσης. Κατάφερε να μας ενώσει όλους, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, πολιτικών θέσεων και επιλογών, ανεξαρτήτως συμπαθειών και αντιπαθειών, προσωπικών σχέσεων και συνεργασιών, κάτω από την ιδέα της ενωμένης Περιφέρειας ΑΜ-Θ που επιτέλους αναγνωρίζει και διεκδικεί τη θέση που της αξίζει.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος και το έργο του τύγχανε πάντα της αναγνώρισης του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, πολιτικών και κοινωνικών φορέων και, κυρίως, της αναγνώρισης και του σεβασμού της κεντρικής διοίκησης.
 
Πολιτικός των αποτελεσμάτων και όχι της θεωρίας. Σπάνιο στις μέρες μας θα τολμήσουμε να ισχυριστούμε. Πολιτικός που μας άφησε παρακαταθήκη δυο μεγάλες πολιτικές στρατηγικές: την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση(ΟΧΕ) που ενοποιεί, πολιτικά πρώτα, σε επίπεδο συνειδήσεων και εξίσου και σε αναπτυξιακό επίπεδο την Περιφέρεια ΑΜ-Θ σε ένα ολοκληρωμένο, και εναποτιθέμενο και στους πολιτικούς του επιγόνους, σχέδιο ανάπτυξης στη βάση της γεωπολιτικής δυναμικής της που εκκινά από το ιστορικό της προφίλ και την αποδεδειγμένη στρατηγική αξία της Via Egnatia. Δυο μεγάλες πολιτικές παρακαταθήκες, εκ των οποίων η δεύτερη εμμένει στην αξιοποίηση της παραγωγικής βάσης της Περιφέρειας βάσει του αγροτοδιατροφικού της τομέα και του τουρισμού, σε συνδυασμό με τη φτηνή ενέργεια που θα απελευθερώσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από υψηλά κόστη, επιτρέποντας φτηνή καύσιμη ύλη, ήτοι φυσικό αέριο. Δυο τομές που αποδεικνύουν ότι όλα όσα ονειρεύεται για τον τόπο του μπορεί ακόμη κι ένας να τα πετύχει… Κανένας άλλος εξάλλου δεν τόλμησε, εκτός του εκλιπόντος, να βρει λύση στο ζήτημα της φτηνής ενέργειας σε μια Περιφέρεια που θέλει να είναι ενεργειακός κόμβος και ήδη ο ΤΑP υλοποιείται…
 
Σπάνιος και ο ίδιος ως άνθρωπος. Ανιδιοτελής, προσηλωμένος στον στόχο του, μαχητής, εργατικός, δίκαιος… χαρακτηριστικά που τον διακατείχαν και τα οποία μετέφερε στην πολιτική του καριέρα. Γεγονός στο οποίο οφείλεται ένα μεγάλο μέρος της επιτυχημένης του πορείας, που μόλις περιγράψαμε. Εν αντιθέσει με την πλειοψηφία, πάντα πρόθυμος να σηκώσει το τηλέφωνο και να απαντήσει σε ερωτήματα που του θέταμε. Ευγενής, μετρημένος αλλά και αυστηρός στις περιπτώσεις εκείνες που αδικούνταν όχι ο ίδιος αλλά το κοινό καλό.
 
Όπως έγραψε ένας συνάδελφος αποχαιρετώντας τον «Κύριος» με «Κ» κεφαλαίο.
 
Η Περιφέρεια έχασε ένα από τα σπουδαιότερα τις τελευταίες δεκαετίες πολιτικά της κεφάλαια και έναν ωραίο άνθρωπο. Το έργο του, σαφώς προδιαγεγραμμένο όπως προαναφέραμε, το μεγαλύτερο δώρο αλλά και το μεγαλύτερο στοίχημα που αφήνει πίσω του. Η σημαντικότερη παρακαταθήκη του, όπως ορθώς ανεγράφη και στην αποχαιρετιστήρια ανακοίνωση της ΠΑΜ-Θ, ούτως ώστε όσοι μένουν πίσω να συνεχίσουν αμετάκλητα και το έργο και το όραμά του για την ανάπτυξη και την πρόοδο αυτού του τόπου, που δεν μπορεί να υπάρξει άλλο χωρίς την προοδευτικότητα της πράξης που μας εξάγει από τη θολή πραγματικότητα της φλυαρίας για την ανικανότητα του κέντρου, που αδυνατεί να ακούσει, λόγω απόστασης την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Γιατί στον τόπο μας πρωταγωνιστές είμαστε εμείς, οι ίδιοι και οι πράξεις μας…
 
Το σημερινό φύλλο του «ΠτΘ» αφιερωμένο στον Γιώργο Παυλίδη, το έργο και τις ιδέες που χάρισε απλόχερα σε όλους μας καθ’ όλη την διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής, ελάχιστη αποτύπωση της αθανασίας της μνήμης που αρχίζει τρυφερά να ζει και να πλουτίζει με το στερνό του ταξίδι…
 
Αντίο Περιφερειάρχη μας!
Αντίο Γιώργο Παυλίδη!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.