Περιφερειαρχης ΑΜΘ ο Χρηστος Μετιος

«Θα σταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι κοντά στους πολίτες και θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα» τόνισε στις πρώτες δηλώσεις του - Και δεσμεύτηκε το όραμα του Γιώργου Παυλίδη να είναι οδηγός του σε αυτή την προσπάθεια

Νέος Περιφερειάρχης ΑΜΘ εξελέγη την Κυριακή 30 Οκτωβρίου ο μέχρι πρότινος Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, επικρατώντας στη δεύτερη ψηφοφορία του εναπομείναντα συνυποψηφίου του κ. Κωνσταντίνου Ζαγναφέρη με 20 ψήφους έναντι 16.
 

Το αποτέλεσμα προήλθε μετά από πολύωρη συνεδρίαση του ειδικού εκλεκτορικού σώματος αποτελούμενου από τους 31 Περιφερειακούς Συμβούλους και τους 5 Χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε γύρω στις 15.30.
 
 

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου Περιφερειάρχη

 
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο νέος Περιφερειάρχης δήλωσε τα εξής:
 
«Αρχικά, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους, που στήριξαν την υποψηφιότητά μου, και με επέλεξαν, για να υπηρετήσω εφεξής τα συμφέροντα της Περιφέρειάς μας, από τη θέση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 
Ταυτόχρονα με τη χαρά, συναισθάνομαι το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζομαι. Οδηγός μου θα είναι το έργο και το όραμα του αείμνηστου Περιφερειάρχη μας, Γεωργίου Παυλίδη.
 
Οι οικονομικές συγκυρίες είναι πολύ δύσκολες και οι ελλείψεις πόρων μεγάλες. Όμως, θα σταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι κοντά στους πολίτες και θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.
 
Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, η Διοίκηση θα λειτουργεί συνεκτικά, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται συλλογικά και κάθε Περιφερειακός Σύμβουλος θα έχει ρόλο ενεργό.
Τέλος, θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας, πως όλοι  θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, για να έρθουν καλύτερες μέρες για την Περιφέρειά μας».
 
 

Αποσύρσεις και εκπλήξεις

 
Η διαδικασία ξεκίνησε με 20 λεπτά καθυστέρηση, υπό την προεδρία του κ. Κωνσταντίνου Εξακουστού.
 
Οι 36 εκλεγμένοι της «Περιφερειακής Αναγέννησης» πριν την έναρξη της διαδικασίας τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος Γιώργου Παυλίδη. Ακολούθησε η κατάθεση των υποψηφιοτήτων κατά την οποία σημειώθηκε η πρώτη «έκπληξη» καθώς ο κ. Αργύρης Πατακάκης, αντιπεριφερειάρχης Δράμας, με δήλωσή του προς το σώμα ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του που είχε ανακοινώσει την περασμένη Δευτέρα, για την ενότητα της παράταξης. «Δεν είναι δυνατόν να κατέβουν 6 υποψήφιοι» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πατακάκης.


Επίσης διέψευσαν τις φήμες που τους ήθελαν υποψηφίους ο κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα τουρισμού και ο κ. Κώστας Αντωνιάδης, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, που τόνισε πως παρά τις παραινέσεις συναδέρφων του, αποφάσισε να μην κατέλθει υποψήφιος για την ενότητα της παράταξης.
 
Έτσι τελικά ενώπιον του σώματος κατέθεσαν την υποψηφιότητά τους οι Αντιπεριφερειάρχες Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης και Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος.
 
Να σημειωθεί ότι σε αυτό το σημείο, μετά από απόφαση του ειδικού Εκλεκτορικού Σώματος, ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν από την αίθουσα και η διαδικασία συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών.
 
 

Δύο ψηφοφορίες για την εκλογή Περιφερειάρχη

 
Μετά από αρκετή ώρα, και τις εισηγήσεις των υποψηφίων Αντιπεριφερειαρχών προς το σώμα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ψηφοφορία για το νέο Περιφερειάρχη ΑΜΘ, με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης να αναδεικνύεται πολύ μπροστά των υπολοίπων και για δύο ψήφους να μην επικρατεί από την πρώτη ψηφοφορία.
 
Τα αποτελέσματα ήταν 17 ψήφοι για τον κ. Χρήστο Μέτιο, 7 ψήφοι για τον κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, 7 ψήφοι για τον κ. Κώστα Ζαγναφέρη και 5 ψήφοι για τον κ. Θόδωρο Μαρκόπουλο.
 
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος αποσύρθηκαν από τη διαδικασία, «για την ενότητα της παράταξης» όπως σημείωσαν, αφήνοντας τους δύο Αντιπεριφερειάρχες κ. Χρήστο Μέτιο και κ. Κώστα Ζαγναφέρη να αναμετρηθούν μεταξύ τους στη δεύτερη ψηφοφορία, από όπου τελικά βγήκε νικητής ο κ. Μέτιος με 20 ψήφους έναντι 16.
 
 

Δέσμευση για την ενότητα της παράταξης

 
Τη δέσμευσή τους για την επόμενη μέρα τόνισαν τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι μετά τη διαδικασία, με τους κ. Μαρκόπουλο και Πέτροβιτς να σημειώνουν πως η επόμενη μέρα τους βρίσκει στο πόστο τους έτοιμους να συνεχίσουν την δουλειά για το καλό της Περιφέρειας.
 
Από την πλευρά του ο κ. Ζαγναφέρης έδωσε τα συγχαρητήρια του στον νέο Περιφερειάρχη, εκθειάζοντας τη διαδικασία και τονίζοντας πως ήρθε η ώρα για πολύ δουλειά ώστε να καλυφθεί το κενό που άφησε ο εκλιπών Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης.
 
Δεν μπόρεσε όμως να κρύψει την πικρία του για γεγονότα που θεωρεί πως έγιναν το διάστημα πριν τη διαδικασία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα γιατί εγώ πήγα κόντρα σε όλο τον κομματικό μηχανισμό. Εκείνο που με λυπεί ιδιαίτερα είναι ότι άτομα που δεν θα ξαναέρθουν στην Θράκη, που δεν θα ξαναέρθουν ποτέ στην περιοχή μας, ήρθαν εδώ να επηρεάσουν και έπαιρναν τηλέφωνα για να αποφασίσουν αυτοί για εμάς ποιος θα είναι ο νέος Περιφερειάρχης. Αυτό δεν τιμά κανέναν και πολύ περισσότερο αυτούς. Εγώ προσωπικά στη ΝΔ γεννήθηκα, εκεί ανδρώθηκα και εκεί θα παραμείνω. Οι αρχηγοί έρχονται και παρέρχονται».
 
 

Το βιογραφικό σημείωμα του νέου Περιφερειάρχη ΑΜΘ

 
Ο Χρήστος Μέτιος γεννήθηκε το 1968 στην Κομοτηνή. Πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με Μεταπτυχιακό στη Στατιστική και Επιχειρησιακή Έρευνα από το ίδιο Πανεπιστήμιο.
Εκλέχτηκε Αντιπεριφερειάρχης το 2014.
Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής από το 2006 μέχρι το 2014. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κομοτηνής.
Νομαρχιακός Σύμβουλος Ροδόπης την περίοδο 1998 – 2002.
Εκλέχτηκε μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στο συνέδριο του Απριλίου 2016.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπεύθυνος πόλης της ΔΑΠ–ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Μαθηματικού και διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Κεντρικού Συμβουλίου της ΦΕΑΠΘ και της ΕΦΕΕ.
Δίδαξε μαθηματικά για πολλά χρόνια και παράλληλα εργαζόταν για την οικογενειακή εμπορική επιχείρηση στη Ροδόπη.
Είναι έγγαμος και πατέρας μίας κόρης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.