Κερδισε τις εντυπωσεις στη Ρωμη η ομαδα Ρομποτικης του 1ου Γυμνασιου Κομοτηνης

Πρόταση για συμμετοχή σε ερευνητικό πρόγραμμα ιταλικού πανεπιστημίου δέχτηκε η ομάδα

Σε ένα πολύ μεγάλο γεγονός είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, για ακόμη μια φορά, τα μέλη της ομάδας Ρομποτικής του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής. Στην έκθεση καινοτομίας και εφευρετικότητας EuropeanMakerFaire που έγινε στην Ρώμη 14-16 Οκτωβρίου 2016.
 
«To European Maker Faire, η έκθεση καινοτομίας, δημιουργικότητας και τεχνολογίας, έγινε για 4η χρονιά στην Ρώμη στα πρότυπα του Αμερικάνικου MakerFaire που ξεκίνησε το 2006» εξήγησε σε δηλώσεις της η κ. Γλυκερία Φωτιάδου, υπεύθυνη καθηγήτρια της ομάδας Ρομποτικής του σχολείου σημειώνοντας πως «οι διοργανωτές του ευρωπαϊκού MakerFaire, η Innova Camera, μια Ειδική Υπηρεσία του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ρώμης θέλουν να καταστήσουν την Ρώμη κέντρο καινοτομίας, ψηφιακής κουλτούρας και επιχειρηματικότητας και απ’ ό,τι είδαμε, μάλλον το καταφέρνουν».
 
Περισσότεροι από 700 εκθέτες από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις και ιδιώτες από 65 χώρες αλλά και 15 ευρωπαϊκά σχολεία μεταξύ των οποίων και το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, παρουσίασαν τα καινοτόμα έργα τους σε 55.000τ.μ. στεγασμένου εκθεσιακού χώρου και 45.000τ.μ. ανοικτού χώρου, που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον 110.000 επισκεπτών.
 
Virtual Reality, Ρομποτική, 3D-printing, Drones, Gaming, Ιnternet of Things, Βιομηχανία 4.0, Οχήματα, Διατροφή, Ένδυση, Τέχνη, Υγεία, Εκπαίδευση, Ενέργεια, Μουσική ήταν μερικοί από τους τομείς στους οποίους ανήκαν τα έργα που είχε την ευκαιρία να δει από κοντά η αποστολή του 1ου Γυμνασίου και να συναντήσει τους κατασκευαστές τους.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες ομιλίες, σεμινάρια, παρουσιάσεις, workshops και συνέδρια. 

«Ο ενθουσιασμός στα πρόσωπα των επισκεπτών, τα κολακευτικά τους σχόλια και τα συγχαρητήριά τους, μας έδωσαν πολύ μεγάλη ικανοποίηση» 

«Ήταν ένα τριήμερο ταξίδι στο μέλλον, όπως το χαρακτήρισαν οι διοργανωτές» παρατήρησε σχετικά η κ. Φωτιάδου θυμίζοντας πως « το δικό μας έργο (ο Robot Writer, το ρομπότ που σχεδιάσαμε και προγραμματίσαμε έτσι ώστε να γράφει γράμματα και λέξεις του λατινικού αλφαβήτου) επιλέχθηκε από επιτροπή αξιολόγησης της Ιταλικής διοργανώτριας Innova Camera μεταξύ 300 υποψηφιοτήτων».
 
«Ήμασταν πολύ τυχεροί που μας δόθηκε αυτή η μοναδική ευκαιρία να αποτελέσουμε μέρος ενός τόσο τεράστιου ευρωπαϊκού γεγονότος», συνέχισε, «για 3 ημέρες και για 10 ώρες κάθε ημέρα τα μέλη της ομάδας επιδείκνυαν τα ρομπότ μας στους επισκέπτες της έκθεσης. Μικροί και μεγάλοι αλληλεπίδρασαν με τα ρομπότ μας, έδειξαν ενδιαφέρον να μάθουν λεπτομέρειες για το πώς τα κατασκευάσαμε (υλικό και λογισμικό) και το ποιοι είμαστε. Ακούραστα και με μεγάλη προθυμία τα μέλη έδιναν τις απαραίτητες πληροφορίες. Ο ενθουσιασμός στα πρόσωπα των επισκεπτών, τα κολακευτικά τους σχόλια και τα συγχαρητήριά τους, μας έδωσαν πολύ μεγάλη ικανοποίηση». 

«Με την επιστροφή μας δεχτήκαμε πρόταση να συμμετάσχουμε σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου της Perugia» 

Και βέβαια τα οφέλη από την εν λόγω συμμετοχή για την ομάδα Ρομποτικής του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής -έστω κι αν από μόνο του αυτό δεν είναι μικρό πράγμα- δεν περιορίζονται μόνο στις εμπειρίες που είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν τα μέλη της αποστολής, αφού, όπως αποκάλυψε, η κ. Φωτιάδου «ήδη με την επιστροφή μας στην Ελλάδα δεχτήκαμε μέσω email πρόταση από μια ιταλική ένωση πανεπιστημίων και επιχειρήσεων να συμμετάσχουμε σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου της Perugia με αντικείμενο έρευνας το 3D-Printing».
 
Τέλος η κ. Φωτιάδου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όλους όσους συνέβαλαν ώστε να μπορέσει η ομάδα Ρομποτικής να ταξιδέψει στη Ρώμη για να συμμετέχει στην έκθεση τονίζοντας πως «οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους μας βοήθησαν να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι. Την Περιφέρεια ΑΜΘ-Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, τον Δήμο Κομοτηνής, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας, την Μητρόπολη Μαρωνείας Κομοτηνής, τα Θρακικά Εκκοκιστήρια Κουρούδης, την βιομηχανία ELINA, το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, τις εταιρίες Prisma Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ, Δουκίδης & ΥΙΟΙ ΟΕ, Πρατήριο Καυσίμων Βελκοπούλου Παρασκευή, Βερβερίδης & ΣΙΑ ΟΕ, και τον γεωπόνο κ. Μολλά Χρυσοβαλάντη. Ακόμη ευχαριστούμε τους γονείς για την άψογη συνεργασία.
 
Επίσης ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κολιδάκη Στέλιο που είχε την ιδέα και μας έφερε σε επαφή με τους υπευθύνους δημοσίων σχέσεων του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, για μια πολύ ενδιαφέρουσα δίωρη ξενάγηση σε χώρους του αεροδρομίου που διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να επισκεφτούμε, όπως τους χώρους επιτήρησης του αεροδρομίου καθώς και τους πλήρως αυτοματοποιημένους χώρους διαλογής αποσκευών».

Οι «ταξιδιώτες» της Ρώμης 

Τα μέλη της ομάδας που συμμετείχαν στο ταξίδι ήταν: Αναχωρλής Στράτος Ασανάκης Στράτος, Γιαγτζόγλου Ιορδάνης, Στουπάς Γιώργος, Κολιδάκης Δημήτρης, Κωνσταντίνου Ραφαήλ, Κουκουρίδης Δομίνικος, Καπάνταης Μάριος, Κατσιμίγας Γεράσιμος, Μαζαράκης Παναγιώτης, Κιουτσούκης Θανάσης, Μαντζικίδης Νίκος, Νταντουρή Αλεξία, Ντίκας Βασιλείος και Τερζής Θοδωρής. Την ομάδα συνόδεψαν: η υπεύθυνη καθηγήτρια της ομάδας Ρομποτικής, καθηγήτρια πληροφορικής του σχολείου κ. Γλυκερία Φωτιάδου, η Διευθύντρια του σχολείου κ. Λεμονιά Δαργινίδου ο Υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογίων Ροδόπης κ. Κωνσταντίνος Νταντουρής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.