Ιλχαν Αχμετ «Ανηκα ανεκαθεν στον προοδευτικο χωρο»

«Η κατηγορία ότι πέρασα από πολλά κόμματα, δεν ευσταθεί κυρίως ιδεολογικά, διότι από το 2009 και έπειτα κινήθηκα στον ίδιο χώρο» - «Ο δημοκρατικός κόσμος της Ροδόπης να είναι βέβαιος ότι εδώ και 8 χρόνια είμαι σε αυτό το χώρο και δίνω τη μάχη μου για την περιοχή»

Σε πρόσωπο των ημερών αναδείχτηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος αποχώρησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του «Ποταμιού» και εντάχθηκε άμεσα σε αυτήν της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» αποδεχόμενος την πρόταση που του έκανε η επικεφαλής της κ. Φώφη Γεννηματά.
 
Μάλιστα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο κ. Ιλχάν Αχμέτ έκανε και την επίσημη πρώτη εμφάνισή του ως μέλος της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» δίνοντας το «παρών» στην εκδήλωση που διοργάνωσε η κ. Φώφη Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη, με θέμα της ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και καλεσμένους περισσότερους από 360 πρώην και νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
 
Στην ημερίδα αυτή παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών κ. Γιώργος Παπανδρέου, με τον οποίο ο βουλευτής Ροδόπης είχε σύντομη συνομιλία κατά την οποία του εξέφρασε την χαρά του για την συμπόρευσή τους «στο αγώνα στη Θράκη με την οποία ξέρω ότι διατηρείς ιδιαίτερες σχέσεις».
 
Χθες ο βουλευτής Ροδόπης συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη με τον οποίο είχε ολιγόλεπτη συνομιλία, ενώ είχε προηγηθεί η συνέντευξή του στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και τη Νατάσσα Βαφειάδου, όπου έδωσε τις δικές του απαντήσεις σχετικά με τους λόγους της αποχώρησής του από το «Ποτάμι», της προσχώρησής του στην «Δημοκρατική Συμπαράταξη» καθώς και τον σχολιασμό που δέχεται για την «μεταπήδησή» του, σε διάφορους πολιτικούς φορείς, κατά την έως τώρα πολιτική του πορεία.
 
Ιλχάν Αχμέτ όμως… 

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, κάτω από την ομπρέλα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και να πάμε σε ένα ενιαίο χώρο» 

ΠτΘ: Την Παρασκευή ανακοινώθηκε η αναχώρησή σας από το Ποτάμι και η προσχώρησή σας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Δύο κινήσεις που έγιναν με πολύ μικρή χρονική διαφορά. Ποιοι οι λόγοι της αποχώρησής σας και ποιοι αυτοί της προσχώρησής σας στην Δημοκρατική Συμπαράταξη;
Ι.Α.:
Θα πρέπει να κάνουμε μία σύντομη ιστορική αναδρομή για να κατανοήσουμε κάποια πράγματα. Το 2009 πήρα μια συνειδητή απόφαση, ερχόμενος σε ρήξη, που οδήγησε και στην αποχώρησή μου, από τη Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά και μάλιστα εκείνη τη στιγμή αποχώρησα με πολλά μέλη της μειονότητας, λόγω της διαφωνίας μου. Ανήκα πάντοτε στον προοδευτικό χώρο. Μετά την αποχώρησή μου από τον συντηρητικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας, κινούμουν πάντοτε στον προοδευτικό χώρο. Άρα τα σχόλια περί «μεταπήδησής» μου σε πολλά κόμματα, δεν ισχύει, καθώς όλα ήταν και είναι στην ίδια όψη του νομίσματος. Και το Ποτάμι και η Δημοκρατική Αριστερά, ακόμη και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη ανήκε στον χώρο του κοινωνικού φιλελευθερισμού κι όχι στον οικονομικό φιλελευθερισμό. Στην ουσία η αλλαγή λοιπόν ήταν μία και μοναδική. Τότε που δεν τόλμησε κανείς να διαφοροποιηθεί, εγώ διαφοροποιήθηκα και μάλιστα πολύ πριν αποχωρήσει η κ. Μπακογιάννη. Θέλω όλος ο δημοκρατικός κόσμος της Ροδόπης να είναι βέβαιος ότι εδώ και 7-8 χρόνια είμαι σε αυτό το χώρο και δίνω τη μάχη μου για την περιοχή.
 

Σε ό,τι αφορά τους λόγους της αποχώρησής μου από το Ποτάμι, στο Ποτάμι αναπτύχθηκε μια επιτροπή διαλόγου. Εμείς με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη συζητήσαμε από την πρώτη στιγμή, εκδόθηκε ένα ψήφισμα, μια κοινή απόφαση της επιτροπής αυτής στην οποία συμφωνούσαμε σε όλα τα μέρη. Τότε Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη υπογραμμίσαμε την ανάγκη να δημιουργηθεί αυτός ο ενιαίος μεγάλος προοδευτικός μεταρρυθμιστικός ευρωπαϊκός χώρος, όπου σε αυτό το χώρο θα δοθεί η μάχη για να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας. Δυστυχώς όμως η ηγεσία του Ποταμιού, είπε ότι τελικά δεν συμφωνεί και θέλει να κατεβεί αυτόνομα. Ήταν μία απόφαση του κ. Θεοδωράκη, την οποία φυσικά και σέβομαι, ωστόσο προσωπικά δεν με εύρισκε σύμφωνο, γεγονός που υπογράμμισα πολλές φορές και στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού και στα όργανα του κόμματος, διαφοροποιώντας τη στάση μου και λέγοντας ότι δεν μπορεί η περίοδος που διανύουμε στη χώρα μας να είναι περίοδος κατακερματισμού και όχι συναθροίσεων. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, κάτω από την ομπρέλα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και να πάμε σε ένα ενιαίο χώρο.
 
Βάσει αυτού του συλλογισμού και αυτής της πορείας, αποφάσισα, εφόσον είχα και μια εξαιρετικά τιμητική πρόταση, να ενταχθώ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Είχα και έχω εξαιρετικές σχέσεις τόσο με τους συναδέλφους μου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και με τους συναδέλφους μου στο Ποτάμι. Δουλέψαμε άλλωστε μαζί δώδεκα μήνες. Μαζί και τα δύο κόμματα, χωρίς καμία ιδεολογική απόκλιση μεταξύ μας. Οι αγώνες μας ήταν κοινοί, απλώς έγινε αυτό που σας περιέγραψα με την ηγεσία του Ποταμιού. Ελπίζω όμως ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης να έρθει στο χώρο μας.
 
ΠτΘ: Άρα το «διαζύγιο» με το Ποτάμι ήταν «βελούδινο»;
Ι.Α.:
Βεβαίως. Εκτιμώ πολύ τον κ. Θεοδωράκη. Είναι άνθρωπος που ανήκει στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, δεν είναι άνθρωπος που προέρχεται από άλλη τάξη. Υπάρχει απόλυτη ιδεολογική ταύτιση και ελπίζω ότι οι όποιες διαφοροποιήσεις υπάρχουν θα εξομαλυνθούν με τον καιρό, γιατί τώρα είναι ώρα αποφάσεων και ενότητας. Η κατηγορία που κακοπροαίρετα ίσως διατυπώνεται ότι πέρασα από πολλά κόμματα, ξανατονίζω ότι δεν ευσταθεί. Και δεν ευσταθεί κυρίως ιδεολογικά, διότι εγώ κινήθηκα από το 2009 και μετά στον ίδιο χώρο, δίχως μάλιστα διαχωρισμούς μεταξύ μειονότητας και πλειονότητας. Εγώ εκπροσωπώ το νομό μου κι γι’ αυτόν είναι ο αγώνας μου και η πορεία μου επί δέκα χρόνια.
 
Σήμερα η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι μια ιστορική παράταξη. Αποτελείται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, την Κίνηση Πολιτών, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Στο νομό Ροδόπης η παράταξη αυτή θα έχει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο, τα επόμενα χρόνια, και όλοι μαζί, από όποιο μετερίζι, θα προσπαθήσουμε να υπηρετήσουμε αυτή την περιοχή. 

«Μόνο στον προοδευτικό χώρο μπορώ να προσφέρω άνετα» 

ΠτΘ: Το μήνυμα της ενότητας, έγινε σαφές και από τις δηλώσεις σας την Παρασκευή. Αντίστοιχα και για την πορεία σας στον προοδευτικό χώρο…
Ι.Α.:
Δεν έπαψα ποτέ να υπερασπίζομαι τον προοδευτικό χώρο, ακόμα και όταν ήμουν στη Νέα Δημοκρατία, με τον Καραμανλή. Ακόμα και τότε, το 2004-2007, είχα τη δική μου προσωπική πορεία μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Είχα άλλες ιδέες, είχα διαφοροποιηθεί, γιατί πάντα ανήκα στο χώρο του κοινωνικού φιλελευθερισμού, των προοδευτικών δυνάμεων. Από κει και μετά όμως, όταν είδα ότι η παράταξη της ΝΔ άλλαξε το σχεδιασμό της και οδηγήθηκε σε άλλα μονοπάτια – που ισχύουν ακόμη και σήμερα – η επιλογή μου ήταν μονόδρομος, γιατί θεωρώ ότι μόνο σε αυτόν τον χώρο μπορώ να προσφέρω άνετα.
 

Μπορεί βέβαια κάποιος να εκφράσει την αντίρρησή του κατά πόσο σήμερα είναι σημαντική η ιδεολογία. Σε αυτό εγώ απαντώ πως έχει τη σημασία της, διότι η πολιτική ασκείται με βάση τα πιστεύω σου. Εμείς δεν πιστεύουμε για παράδειγμα στον ακραίο φιλελευθερισμό. Σήμερα πιστεύω ότι έχουμε έναν ορατό κίνδυνο, η χώρα κινδυνεύει, δεν κλείνει η αξιολόγηση, έχουμε πολλά ανοικτά μέτωπα μπροστά μας, η Χρυσή Αυγή πρέπει να σταματήσει να έχει τον θεσμικό ρόλου του τρίτου κόμματος στη Βουλή και φυσικά μία σειρά ανοιχτών ζητημάτων.

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη βρίσκεται σε ανοδική πορεία» 

ΠτΘ: Πλέον η Δημοκρατική Συμπαράταξη με τη δική σας προσθήκη στην κοινοβουλευτική ομάδα της είναι ισάριθμη κοινοβουλευτικά με τη Χρυσή Αυγή. Υπάρχει δε πολύ έντονη φημολογία και για άλλα στελέχη, από διάφορους πολιτικούς χώρους, που αναμένεται να ακολουθήσουν τα βήματά σας το επόμενο διάστημα, γεγονός που φέρνει πιο κοντά στην επίτευξή του τον στόχο που έχει θέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, να αποτελέσει την εναλλακτική επιλογή απέναντι στις δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας και τη συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ…
Ι.Α.:
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Και το επόμενο διάστημα είναι καλοδεχούμενοι όλοι οι άλλοι συνάδελφοι που είμαι βέβαιος ότι θα έρθουν σε αυτό το χώρο να μας στηρίξουν. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως διατυπώθηκε από την πρόεδρό της την κ. Γεννηματά, θα οδεύσει προς ένα συνέδριο όπου θα συζητηθούν όλα και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις προκειμένου να είναι ο γνήσιος εκφραστής του χώρου αυτού. Τώρα μας περιμένει μια μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη, μάχη που θα δοθεί εκ μέρους μου για τη Θράκη μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μέσα σε ένα φυσικό χώρο, σε έναν φιλόξενο χώρο, σε ένα χώρο που με απόλυτη αρμονία και συνεργασία με τους υπάρχοντες βουλευτές και τα στελέχη βέβαια, που βρίσκονται εκτός Βουλής, για να αναδείξουμε τα προβλήματα και της χώρας και ιδιαίτερα της Θράκης και να υποδείξουμε σε αυτή την κυβέρνηση πως επιτέλους θα πρέπει να προβεί σε κινήσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν για την καλυτέρευση της ζωής των συμπολιτών μας στη Θράκη και γενικότερα στην Ελλάδα. 

«Πρέπει λοιπόν να δούμε ξανά τι εννοούμε με τον όρο προοδευτικός χώρος στην Ελλάδα» 

ΠτΘ: Θεωρείτε πως παρακολουθούμε το πρώτο πολύ ισχυρό και αισιόδοξο δείγμα ανασύστασης της λεγόμενης κεντροαριστεράς, της ένωσης των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας;
Ι.Α.:
Είναι σίγουρα μία μεγάλη ανάγκη, ειδικά μετά τον άκρο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, τα ψεύδη και όλα αυτά που ακολούθησαν, διότι η αριστερά και ο προοδευτικός χώρος δεν αποδεικνύεται στα λόγια. Πρέπει λοιπόν να δούμε ξανά τι εννοούμε με τον όρο προοδευτικός χώρος στην Ελλάδα και αυτό γίνεται με ώριμη σκέψη, με πράξεις, με σχέδιο και όχι με λαϊκισμό. Οι Έλληνες έχουν πλέον καταλάβει ότι ο γνήσιος χώρος, είναι ο χώρος όπου βρισκόμαστε εμείς και είμαστε έτοιμοι για μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, όπως λέει η κ. Φώφη Γεννηματά. Πρέπει επιτέλους σε αυτή τη χώρα να υπάρξει συνεννόηση, να μην καταφεύγουμε στον λαϊκισμό.
 

Είδαμε και στο παρελθόν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη έβαλε «πλάτη» με τον κ. Βενιζέλο, προκειμένου η χώρα να μην πτωχεύσει και βέβαια τότε δεχτήκαμε όλοι τα πυρά. Ο χώρος της κεντροαριστεράς δέχτηκε τα πυρά, λες και ήταν οι μοναδικοί που έφταιγαν. Η αυτοκριτική έχει γίνει και πλέον είναι η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά. Έχουμε ήδη κάποιες κορυφαίες πρωτοβουλίες, η πρώτη εκ των οποίων είναι την προσεχή Τετάρτη με την προ ημερησίας διάταξη για τα αγροτικά, και βέβαια αντίστοιχα την Τετάρτη μια πολύ μεγάλη ημερίδα για την οικονομία, όπου τα έμπειρα στελέχη του χώρου μας, θα προτείνουν λύσεις για την έξοδο της χώρας από το τέλμα.

«Η διάσπαση και κινήσεις, όπως αυτές των κ.κ. Ραγκούση, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη μόνο ζημιά προκαλούν στη χώρα» 

ΠτΘ: Θέμα της ημέρας η «επίσημη πρώτη» του προοδευτικού όπως χαρακτηρίζεται κινήματος των κ.κ. Ραγκούση, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη. Ακούσαμε και τις δηλώσει της κ. Γεννηματά που είπε ότι το κάλεσμα και προς αυτή την ομάδα των πολιτικών ήταν ανοικτό, αλλά αυτό πρέπει να επιτευχθεί τώρα και όχι λίγο πριν τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Ποιο το σχόλιό σας;
Ι.Α.:
Είναι αυτονόητο αυτό. Η διάσπαση και τέτοιες κινήσεις, μόνο ζημιά προκαλούν στη χώρα. Δεν αντέχει πια ο ελληνικός λαός άλλες προσωπικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες. Η κ. Διαμαντοπούλου και τα υπόλοιπα στελέχη είναι έμπειρα, έχουν επιτελέσει σημαντικά καθήκοντα και ελπίζουμε κι αυτοί να συνταχθούν σε αυτό το χώρο. Και πιστεύω ότι θα το κάνουν, προκειμένου να δοθεί ο αγώνας συλλογικά για μια καλύτερη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν περισσεύει κανένας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια πλέον να κινούμαστε σε διαφορετικές απόψεις και θέλω να ελπίζω ότι η ενότητα θα επιτευχθεί σε όλη την Ελλάδα και στο νομό Ροδόπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.