H Πορπη γιορτασε εφετος στον χωρο του συνολικα τον Προφητη Ηλια (+Gallery)

Ένα πολύ όμορφο και πολύ ζεστό εσπερινό στον τόπο όπου «κατοικεί» ο Άγιος, ο Προφήτης Ηλιού, ετοίμασε εφέτος η ενορία του οικισμού της Πόρπης, δια πατρός Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου, και ο Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Πόρπης, δια της προέδρου του, της δικής μας Σοφίας Παιδαράκη, και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
 
Έναν πολύ όμορφο και ζεστό εσπερινό στον τόπο που κατοικεί ο Άγιος, και φέτος οι παρευρισκόμενοι πιστοί βίωσαν διαφορετικά. Γιατί ο,τιδήποτε αφορούσε στη γιορτή του Προφήτη είχε ως τόπο, τον υπέροχο, γεμάτο πεύκα, και με θέα στον κάμπο λόφο του, ο οποίος, με τη βοήθεια του Συλλόγου, έγινε το ωραιότερο στασίδι.
 
Εκεί, στον χώρο του Αγίου λοιπόν και με κέντρο το όμορφο ξωκλήσι του, τον οποίο οι κυρίες του Πολιτιστικού Συλλόγου είχαν μετατρέψει με φροντίδα σε ένα είδος υπαίθριου καθιστικού, διαμορφώνοντας,  με υφαντά στρωσίδια σε ωραιότατα παραδοσιακά μοτίβα, θέσεις πάνω στο πλούσιο στρώμα πευκοβελόνων, και προσθέτοντας μπάλες σανού, κι εδώ κι εκεί κιούπια.
 
 

Ο πανηγυρικός εσπερινός

 
«Πρωταγωνιστής» της βραδιάς το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα σ’ ένα τόπο από παντού δροσερό, με το φωτισμένο εκκλησάκι σωστή ζωγραφιά, και με πλούσια τη σοδειά των άρτων που πολλές οικογένειες είχαν ετοιμάσει στη χάρη του.
 
Στην είσοδο του ξωκλησιού, ο ιερέας του χωριού, Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου, ευλογούσε τους προσερχόμενους προετοιμάζοντάς τους για το προσκύνημα της στολισμένης εικόνας του Προφήτη.
 
Τον εσπερινό τέλεσε ο αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής Παΐσιος Ασμανίδης, με συμψάλλοντες πολλούς ιερείς των γύρω οικισμών. Τον πατέρα Σιαφάκα του οικισμού της Μέσης, τον πατέρα Βαλάντη της Σάλπης, τον πατέρα Ηλία Γουλή των Αμαξάδων, τον πατέρα Παύλο Δολαπτστόγλου του Παμφόρου και της Καλλιθέας και τον πατέρα Τιμόθεο του Ανθοχωρίου.
 
 

Ούτε αστρολόγοι ούτε μέντιουμ

 
Στο κήρυγμά του και στην ευρεία του αναφορά στην προσωπικότητα του Προφήτη Ηλιού, ο πατέρας Παΐσιος επεξήγησε με τον καλύτερο τρόπο την «άρρωστη» συνήθεια να προσφεύγουμε σε αστρολόγους και μέντιουμ για να μαντεύσουμε το μέλλον μας, με αφορμή την ιδιότητα του Αγίου που ήταν προφήτης, μελλοντολόγησε δηλαδή τον ερχομό του Μεσσία.
 
 

Δροσιστικά ποτά και νόστιμα εδέσματα

 
Μετά το τέλος του εσπερινού, οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν στα καλοστολισμένα με λευκά τραπεζομάντιλα τραπέζια γευστικότατες πίτες και άλλα καλούδια που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες του χωριού, με τη βοήθεια στα εδέσματα και στον εξοπλισμό του Αντώνη Καμπουρίδη, και στα κρύα ποτά και το δροσερό τσάι του Bar86.
 
 

Ο Χρήστος Χατζόπουλος, η Σοφία και η Σμαράγδα

 
Αμέσως μετά τον «λόγο» έλαβε ο μουσικός Χρήστος Χατζόπουλος, με την κόρη του Σοφία στο κανονάκι και τη Σμαράγδα στο τραγούδι, που απογείωσαν σε ωραιότητα τη βραδιά, με μια επιλογή τραγουδιών «δροσιστική», τρυφερή και αφάνταστα μελωδική. 

Οι προσελθόντες

Τη βραδιά και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών με την ακούραστη πρόεδρό του, την Σοφία Παιδαράκη, τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Μανώλης Ταπατζάς, ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Γιάννης Γκαράνης, ο πρόεδρος της Γευσιγνωσία Α.Ε. κ. Θέμης Τζενετίδης, η «αεικίνητη» και πανταχού παρούσα τα καλοκαίρια μας, και όχι μόνον, πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής κ. Νατάσσα Λιβεριάδου και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φελίνα Καζάκου-Βρούζου.
 
Παρών αλλά και περιχαρής για όσα καλά καταφέρνει η Πόρπη, η Εκκλησία της και ο Σύλλογός της, και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πόρπης Ηρακλής Παρασχάκης.
 
Και του Χρόνου, αγαπητοί πορπιώτες στο λόφο, κι ακόμη καλύτερα και γειτνιέστερα στη φιλοκαλία της παράδοσης!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.