Επεσε η αυλαια του 1ου “Santa Χιονια Festival” (+ Gallery)

Η Κοινότητα Νέων Κομοτηνής ο πλέον σημαντικός πυρήνας πολιτισμού της Ροδόπης

Αυλαία έριξε το βράδυ της Πέμπτης, 14 Δεκεμβρίου το 1ο “Santa Χιόνια Festival” της Κοινότητας Νέων Κομοτηνής.

Το 1ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της Κοινότητας, ξεκίνησε την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, με τα εγκαίνια του Χριστουγεννιάτικου Μπαζάρ και την Έκθεση του Φωτογραφικού τμήματος της Κοινότητας, που διήρκησαν καθόλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, συνεχίστηκε με την καταπληκτική βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Δρουγαλά «Το τελευταίο τραγούδι του Ντύλαν» σε συνεργασία με την  “2K Project” και τον «ΠτΘ» και συνεχίστηκε με θεατρικά δρώμενα, καθώς και αφιερώματα στην 7η τέχνη και τη μουσική.

Συγκεκριμένα η θεατρική ομάδα Contra Rolos της Κοινότητας Νέων, το απόγευμα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου, στο Καφέ Μπαρ «Οχτώ» παρουσίασε θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο Θέατρο Forum και στο θέατρο του καταπιεσμένου, με κεντρικό άξονα το θέμα των εξαρτήσεων και της λήψης αποφάσεων, θίγοντας παράλληλα θέματα της καθημερινότητας όπως οι φιλικές σχέσεις, σχέσεις γονιών και παιδιού και ερωτικές σχέσεις.

Βασικό μήνυμα των συμμετεχόντων η συμμετοχή, όπως έπραξαν καλώντας κάθε παρευρισκόμενο να συμμετάσχει, να προτείνει και να αλλάξει την πλοκή της ιστορίας, παίρνοντας ρόλο πρωταγωνιστή. Μία εξ αυτών η γενική διευθύντρια της «Εστίας Θεάτρου και Ψυχής» κ.Αρετή Ρασσά, η οποία σε μετέπειτα ανάρτησή της απηύθυνε τα συγχαρητήρια της στα  μέλη της Κοινότητας Νέων, γράφοντας σχετικά πως το Θέατρο του Καταπιεσμένου  «στοχεύει πρώτα στη συνειδητοποίηση της κοινωνικής πραγματικότητας και μετά στη δυνατότητα πραγματοποίησης οποιασδήποτε αλλαγής της». «Ενεργοποίηση των αισθήσεων, συμμετοχικότητα, δραματοποίηση εμπειριών και αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα. Ο καταπιεσμένος γίνεται καλλιτέχνης, σπάει η “κουλτούρα της σιωπής”. Μπορεί να μοιάζει απίθανο, αλλά είναι αλήθεια. Η κοινωνική αλλαγή δεν επιτυγχάνεται ΜΟΝΟ με κριτική» σημείωσε.

Η «Καζαμπλάνκα» του Μάικλ Κερτίζ, βασισμένο σε θεατρικό έργο των Μάρεϊ Μπέρνετ, Τζόαν Άλισον, με τους «αιώνιους» της 7ης τέχνης Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν και Πολ Χένριντ, ήταν η ταινία που επέλεξε να προβάλει το κινηματογραφικό τμήμα της Κοινότητας το βράδυ της Τετάρτης, 13 Δεκεμβρίου στο Στέκι της Κοινότητας, ενώ ως είθισται το Φεστιβάλ έληξε με μία μουσική βραδιά, μια άλλη γιορτή στο Live Stage της Λέσχης Κομοτηναίων με πρωταγωνιστές τα μέλη του μουσικού τμήματος.

Δύο μπάντες, μία μεγάλη οικογένεια, που δημιούργησε κάτι μοναδικό, προσκαλώντας το σύνολο της τοπικής κοινωνίας να συμμετάσχει και γιατί όχι να δημιουργήσει μαζί της. Η Κοινότητα Νέων Κομοτηνή στην καλύτερη ίσως εποχή της, από την μέρα ίδρυσής της και μία άξια γενιά, κυρίως φιλοξενούμενων, παιδιών που υπερασπίζονται άξια το όνομα και την ιστορία της Κοινότητας.

Ένας πυρήνας νεότητας, όρεξης, δημιουργίας, οράματος και αγάπης για την τέχνη και τον τόπο που ζουν, που κάθε ένας εξ ημών, και κυρίως οι θεσμικοί, οφείλουν να «αγκαλιάσουν» και κυρίως μία ομάδα ανθρώπων που έχουν αποδεδειγμένα να προσφέρουν πολλά και οφείλουμε να τους «αξιοποιήσουμε» στο έπακρο.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.