Εκδικητικες απολυσεις εργαζομενων αρχαιολογων στον TAP σε περιοχη της Θρακης

Δημόσια καταγγελία από τον Σύλλογο Έκτακτων Αρχαιολόγων

Σε δημόσια καταγγελία μέσω ανακοίνωσής του προχώρησε χθες ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος καταγγέλλει το Διαδρατικό Αγωγό φυσικού αερίου (TAP) για τις απολύσεις αρχαιολόγων στην περιοχή της Θράκης χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες τους και για την εκδικητική, όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος, μη ανανέωση σύμβασης – απόλυση αρχαιολόγου με συνδικαλιστική δράση. 

Αναλυτικά στη δημόσια καταγγελία αναφέρεται ότι: 

«Όλοι οι αρχαιολόγοι και οι εργάτες των ανασκαφών σε Έβρο και Ξάνθη, που απασχολούνταν σε εργασίες στην Ξάνθη τους τελευταίους μήνες, απολύθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου με την ενημέρωση ότι θα επαναπροσλαμβάνονταν τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου για την ολοκλήρωση των εργασιών στην Ξάνθη. Πρόκειται για το διάστημα που ο εργολάβος σταμάτησε συνολικά το έργο για τις γιορτές και παράνομα «ξεφορτώθηκε» το κόστος των εργαζομένων που μπορούσε.
 
Αρχές Ιανουαρίου επαναπροσλήφθηκαν όλοι οι αρχαιολόγοι, εκτός από μία συνάδελφο, στην οποία δεν δόθηκε καμία εξήγηση ή αιτία για το γεγονός αυτό και ενώ δεν είχαν τελειώσει οι εργασίες της. Η συγκεκριμένη συνάδελφος είχε αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική δράση όλο το προηγούμενο διάστημα και συμμετείχε στην οργάνωση των εργαζομένων στην πανελλαδική απεργία στις 14 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, μέχρι σήμερα δεν την προσλαμβάνουν ούτε για να τελειώσει τα ημερολόγια, τους καταλόγους ευρημάτων κλπ., παρά τη σχετική αίτηση από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων προς τον TAP, και ενώ αποτελεί υποχρέωσή του.
 
Ακολούθησε και η απομάκρυνση δεύτερης συναδέλφου, η οποία, ενώ τελούσε σε καθεστώς απόλυσης και εργασιακής ομηρίας (όπως όλοι οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης ήδη από τις 23 Δεκέμβρη), τραυματίστηκε στο πόδι, λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη επαναπρόσληψή της. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα συνέχιζε να εργάζεται στο έργο μετά το πέρας των εορτών και παρά τη δυνατότητα απασχόλησής της σε εναλλακτική θέση μέχρι να αναρρώσει (καταγραφές), τελικά αποφασίστηκε η οριστική απόλυσή της από το έργο.
 
Με το τέλος του Ιανουαρίου, ο TAP προχώρησε στην απόλυση σχεδόν του συνόλου των αρχαιολόγων και των εργατών σε Ξάνθη και Έβρο και ενώ δεν έχουν τελειώσει οι εργασίες. Ειδικότερα, στον Έβρο εκκρεμούν πολύμηνες εργασίες σε ναό (βλ. παρακάτω) ενώ οι αρχαιολόγοι, σε Ξάνθη και Έβρο, πρέπει να τελειώσουν ημερολόγια, καταλόγους ευρημάτων, ανασκαφικές εκθέσεις και λοιπές εκκρεμότητες για τις ανασκαφές που κλείνουν. Αυτό το επισημαίνουν και οι Εφορείες, που έχουν ζητήσει να ανανεωθούν οι συμβάσεις για να γίνουν αυτές οι εργασίες, όπως άλλωστε ρητά αναφέρεται και στο μνημόνιο συνεργασίας TAP – ΥΠΠΟΑ. Ωστόσο, ο TAP αρνείται να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του και η προτροπή είναι να τα κάνουν οι απολυμένοι συνάδελφοι εθελοντικά, για να δείξουν καλό πρόσωπο! Την ίδια στιγμή οι απολυμένοι μαθαίνουν την πρόθεση TAP και ΥΠΠΟΑ να προχωρήσουν σε συνέδριο για τις αρχαιότητες του έργου! Όλα για τη διαφήμιση και τη χειραγώγηση του λαού της περιοχής, με τις πλάτες της κυβέρνησης.
 
Στον Έβρο ο TAP στρέφεται και κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του λαού μας με την απόλυτη καταπάτηση της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: ΨΨΗ6465Π4-ΗΡΡ) σχετικά με το ναό και τις άλλες αρχαιότητες, που εντοπίστηκαν και αποκαλύφθηκαν στην περιοχή του Πόταμου Αλεξανδρούπολης. Ενώ είναι απαράβατος όρος οι ανασκαφικές και άλλες εργασίες για την προστασία των αρχαιοτήτων, για να περάσει ο αγωγός κάτω από το μνημείο, ο TAP αρνείται να τηρήσει τα νόμιμα και δεν προχωράει στην επαναπρόσληψη του προσωπικού που απέλυσε και την εκτέλεση των εργασιών, παρόλο που προχωράει κανονικά τις εργασίες για τον αγωγό. Έτσι, οι αρχαιότητες είναι εκτεθειμένες και κινδυνεύουν με καταστροφές με την πλήρη ευθύνη του TAP.
 
Όλα τα παραπάνω γίνονται με την πλήρη συνενοχή και συγκατάβαση της κυβέρνησης και του ΥΠΠΟΑ, τους οποίους καταγγέλλουμε. Είναι ξεδιάντροποι.
 
Η εργασιακή ομηρία, οι προσβολές, οι πιέσεις και τελικά οι απολύσεις είναι το μερίδιο των εργαζομένων από την «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται κυβέρνηση, αντιπολίτευση και όλοι όσοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι σωτηρία για εμάς και τις οικογένειές μας είναι να έρθουν οι μεγάλοι επενδυτές. Ακριβώς το να είμαστε εμείς, οι εργαζόμενοι, αναλώσιμοι, φτηνοί και χωρίς δικαιώματα είναι προϋπόθεση για να επενδύσουν οι «υγιείς» επιχειρηματίες. Το βιώνουμε και με τον TAP, την μεγαλύτερη επένδυση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και πιθανόν στα Βαλκάνια!
 
Στην επίθεση στα δικαιώματά μας αλλά και σε όλα τα επίπεδα (υγεία, παιδεία, περιβάλλον, πολιτισμός), η εργοδοσία έχει το κράτος της. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΥΠΠΟΑ έχει ενεργό ρόλο στις πιέσεις κατά των εργαζομένων, μόνιμων και συμβασιούχων, αλλά και κατά των αρχαιοτήτων, όπως με το ναό στον Πόταμο Αλεξανδρούπολης.
 
Σοβαρές ευθύνες έχουν και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Ξάνθης και Έβρου, που με τη στάση τους εξυπηρετούν την εταιρεία να προχωρά ανεξέλεγκτα στα σχέδιά της, ενάντια σε εργαζόμενους και αρχαιότητες.
 
Συγκεκριμένα, η απόλυση της συναδέλφου με την έντονη συνδικαλιστική δράση εμφανίστηκε στην ουσία ως κάτι τυχαίο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, που με αναβολές και ψέματα εξυπηρέτησε πλήρως τον TAP, ενώ τελικά παραδέχτηκαν ότι ήξεραν για την απόλυση από τις 22 Δεκεμβρίου και δεν παρουσίασαν καμία αιτία απόλυσης (απλά έτυχε)! Απαράδεκτη στάση κράτησε η Εφορεία και με την ομηρία των εργαζομένων από την εταιρεία, με μηνιαίες συμβάσεις ή και μικρότερης διάρκειας, αλλά και με την απόλυσή τους, χωρίς να απαιτήσει και να επιβάλει να τηρηθούν οι υποχρεώσεις του TAP για ολοκλήρωση των εργασιών (ημερολόγια, ανασκαφικές εκθέσεις κλπ.), πιέζοντας ακόμα και με σήμα διακοπής στα σημεία για τα οποία υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση να κάνει.
 
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου φέρει τεράστια ευθύνη για τον εμπαιγμό και τις απολύσεις των εργαζομένων και την κατάσταση σχετικά με το ναό στο Πόταμο, καθώς από τον Ιούλιο 2017 μέχρι σήμερα ανέχεται την καταπάτηση των όρων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, μη στέλνοντας σήμα διακοπής των εργασιών ως όφειλε.
 
Διαμηνύουμε σε TAP και ΥΠΠΟΑ ότι δεν θα τους περάσει.
Θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντί τους.
 
Απαιτούμε:
 
– Να επαναπροσληφθούν όλοι οι συνάδελφοι στην Ξάνθη για να ολοκληρώσουν ημερολόγια, καταγραφές, καταλόγους ευρημάτων, φωτογραφικό αρχείο, ανασκαφικές εκθέσεις και ό,τι άλλο χρειάζεται προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι ανασκαφές, που τελείωσαν στο πεδίο, και να είναι το υλικό έτοιμο για δημοσίευση, όπως ρητά αναφέρει και το μνημόνιο συνεργασίας του έργου.
– Να επαναπροσληφθούν όλοι οι συνάδελφοι στον Έβρο, αρχαιολόγοι και εργάτες, για να ολοκληρώσουν επίσης ημερολόγια και λοιπές εκκρεμότητες, αλλά και για να προχωρήσουν οι ανασκαφικές και άλλες απαραίτητες εργασίες στον αποκαλυφθέντα ναό του Πόταμου Αλεξανδρούπολης.
– Ειδικότερα για το ναό στον Πόταμο, τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την πλήρη εφαρμογή των όρων του ΚΑΣ. Αν υπάρξει προσπάθεια να ξεμπερδεύουμε με μία απλή κατάχωση, στα πρόχειρα, ενάντια στους ξεκάθαρους όρους της απόφασης του ΚΑΣ για πλήρη έρευνα και για μέτρα προστασίας και ανάδειξης, θα κινηθούμε δυναμικά ενάντια σε κάθε υπεύθυνο.
 
Καλούμε τους συναδέλφους να μην κάνουν καμία εργασία εθελοντικά. Με πίστη στο δίκιο τους και με αλληλεγγύη μεταξύ τους, μαζί με το Σωματείο μας, να απαιτήσουμε αυτά που δικαιούμαστε.
 
Καλούμε και τους μόνιμους συναδέλφους να σταματήσουν τις ατομικές και «υπηρεσιακές» προσπάθειες, που όσο δυναμικές και να είναι δεν μπορούν να πάνε μακριά, και να καταγγείλουν ανοιχτά τις πιέσεις και τις απειλές από TAP και ΥΠΠΟΑ. Μαζί να διεκδικήσουμε να τηρηθούν τόσο τα εργασιακά μας δικαιώματα όσο και όλα τα μέτρα που χρειάζονται για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του λαού μας. Δεν είστε μόνοι. Θα σταθούμε δίπλα σας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.