Πορεια για το Αφριν στην Κομοτηνη

Ζημιές στην βιτρίνα του υποκαταστήματος της Τράπεζας Ziraat

Πορεία αλληλεγγύης στο Αφρίν και στις αυτόνομες κοινότητες που μάχονται για την ελευθερία τους πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, 20 Μαρτίου στο κέντρο της Κομοτηνής από ομάδα αναρχικών. Η πορεία αφού πέρασε από κεντρικούς δρόμους της πόλης, πέρασε από το τουρκικό προξενείο το οποίο ωστόσο φυλάσσεται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και έφθασε στην πλατεία,  όπου μερίδα κουκουλοφόρων έριξαν πέτρες στην πρόσοψη του υποκαταστήματος της τράπεζας Ziraat, προκαλώντας φθορές στη βιτρίνα του. 

Τα σχετικά χαρτάκια που πέταξαν οι αναρχικοί, ανέφεραν «Νίκη στον αγώνα των Κούρδων ανταρτών”, “Αλληλεγγύη στο Αφρίν και στις αυτόνομες κοινότητες που μάχονται».

Το κάλεσμα που προηγήθηκε για την πορεία έχει ως εξής:

ΤΟ ΑΦΡΙΝ ΔΕ ΧΑΘΗΚΕ, ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΑ

Στις 18/3/2018 οι στρατιωτικές δυνάμεις του φασιστικού καθεστώτος Ερντογάν κατέλαβαν από κοινού με συριακές δυνάμεις , το κουρδικό καντόνι Αφρίν που αντιστεκόταν από της 20 Ιανουαρίου. Η περιοχή του Αφρίν βομβαρδίστηκε με πρωτοφανή βαρβαρότητα ενώ ακολούθησαν μαζικές σφαγές ακόμα και αμάχων. Για πολλοστή φορά στην ιστορία του ο πολύπαθος αυτός λαός παίρνει τον δρόμο της προσφυγιάς. Στο βωμό της «ειρηνικής» μεταχείρισης του κουρδικού λαού, ανακοινώθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας ότι δεν υπήρξαν εκτελέσεις, κάτι το οποίο διαψεύδεται από τα τρέχοντα γεγονότα. Ακολούθησε μια σειρά ανακοινώσεων από τον «Ελεύθερο Στρατό» της Συρίας, που ανέφερε τη βεβήλωση ενός ιστορικού και συμβολικού αγάλματος που αντιπροσώπευε την πολιτιστική κληρονομιά των Κούρδων. Αυτές οι πρακτικές έχουν ως στόχο την αποπλάνηση της κοινής γνώμης, προκειμένου να αποσιωπηθεί οποιαδήποτε μορφή αλληλεγγύης και αντίστασης προς τον κουρδικό λαό.
 
Η επεκτατική πολιτική του τουρκικού κράτους έρχεται για ακόμη μια φορά στο πολιτικό επίκεντρο της γεωπολιτικής σκηνής, χρησιμοποιώντας μεθοδεύσεις και τακτικές που θέτουν ως στόχο την εξάπλωση των συνόρων και την ενδυνάμωση του σουλτάνου Ερντογάν στη Μέση Ανατολή, στο όραμα μιας νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι γεωπολιτικές σχέσεις στη Μέση Ανατολή επηρεάζονται άμεσα από τη Δυτικές Δυνάμεις (ΗΠΑ, G20), οι οποίες ως συνήθως παρεμβαίνουν αποσκοπώντας σε οικονομικά και στρατιωτικά οφέλη. Η πρώτη στρατιωτική εκστρατεία ενάντια στον κουρδικό λαό πραγματοποιήθηκε μέσω του ISIS και υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας. Ο Ερντογαν χρησιμοποιεί εργαλειακά τον ISIS προκειμένου να εδραιώσει την Ιδέα του Μεγάλου Χαλιφάτου στη Μέση Ανατολή και να πραγματοποιήσει την υπόσταση του θεοκρατικού κράτους της Τουρκίας. Είναι ευρέως γνωστό πως η ρητορική και η ιδεολογία του Ερντογάν βασίζεται στον κεμαλισμό, υποθάλπτοντας με αυτό τον τρόπο της εξτρεμιστικές βλέψεις του καθεστώτος που θέλει να επιβάλλει.
 
Εν μέσω πολέμου και μίας πολυμέτωπηςεπίθεσης ο κουρδικός λαός έχειπραγματώσει την ιδέα του κοινοτισμού και ενός τρόπου ζωής απαλλαγμένου από κρατικούς μηχανισμούς και ιεραρχικές σχέσεις.Η αυτοθέσμιση και η άμεση δημοκρατία αποτελούν τον τρόπο οργάνωσης και λήψης αποφάσεων έχοντας ως γνώμονα την συλλογική δράση.Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της έντονης επιρροής της θρησκείας στους πληθυσμούς, έχουν μετουσιωθεί σε τρόπο ζωής, στοιχειώδη πολιτικά προτάγματα(αντιφασισμός,αντισεξισμός) Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της γυναίκας στον αραβικό κόσμο, αλλά και την παγκόσμια εδραίωση της πατριαρχίας, οι γυναικείες πολιτοφυλακές, μέσω της ενεργής συμμετοχής τους στον αγώνα για την απελευθέρωση, αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τη χειραφέτηση των γυναικών.
 
Μετά την εκκένωση του Αφρίν, οι Κούρδοι αντάρτες έχουν διακηρύξει ανταρτοπόλεμο με σκοπό την επανακατάκτηση του χαμένου εδάφους, διεκδικώντας τη γη και την ελευθερία τους, ενάντια στον ολοκληρωτισμό του Τουρκικού Κράτους.

 
ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ
 
ΤΡΑΜΠ, ΠΟΥΤΙΝ, ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ ΔΕ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑΝ
 
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
 
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΕΣ/ΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΛΑΟ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.