Γνωριμια με το καστρο της Κομοτηνης και το ναο της Παναγιας

Από τον Ιωάννη Βασιλειάδη, στο πλαίσιο των ομιλιών της Εταιρείας Θρακικών Ερευνών για την πόλη μας στην τελευταία περίοδο οθωμανικής κυριαρχίας

Ένα ταξίδι στην περιοχή του Κάστρου της Κομοτηνής, από την όψιμη οθωμανοκρατία μέχρι σήμερα, με έμφαση στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, πραγματοποίησαν όσοι βρέθηκαν στο ίδρυμα Παπανικολάου το απόγευμα της Παρασκευής 20 Απριλίου, στην  5η εκδήλωση της σειράς «Η φυσιογνωμία της Κομοτηνής κατά την τελευταία περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας (1800-1913)» της Εταιρείας Θρακικών Ερευνών.
 
Ομιλητής ήταν ο Αρχιτέκτων Μηχανικός κ. Ιωάννης Βασιλειάδης, με θέμα «Ο Ναός της Παναγίας και η περιοχή του Κάστρου της Κομοτηνής από την όψιμη οθωμανοκρατία μέχρι σήμερα», που αναφέρθηκε τόσο στο πώς διαμορφώθηκε ο εσωτερικός χώρος του, αλλά και αναλυτικότερα στον ναό της Παναγίας.
 
Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του ο κ. Βασιλειάδης ασχολήθηκε με τα χωρικά και οικιστικά δεδομένα στην περιοχή του κάστρου από τους οθωμανικούς χρόνους και μετά, τη χωροθέτηση των συνοικιών, των χώρων λατρείας και λοιπών εγκαταστάσεων, τις σχέσεις που αναπτύσσονται στα όριά τους, τις προσβάσεις και τη λειτουργία του τείχους ως ορίου στον οικιστικό ιστό της οθωμανικής πόλης.
 

Έτσι περιέγραψε τον εγκλεισμό του ναού της Παναγίας στο νοτιοανατολικό άκρο του βυζαντινού περιβόλου και αναφέρθηκε αναλυτικά στο ελληνικό χριστιανικό κέντρο που διαμορφώνεται νοτίως των τειχών κατά την όψιμη οθωμανική περίοδο με στοιχεία για τα κτίσματα, τη χρήση τους και τη διαδρομή τους στο χρόνο.
 
Επίσης μίλησε για την εβραϊκή συνοικία εντός των τειχών, τη χωροθέτησή της, την διάταξη των κτισμάτων σε σχέση με τα τείχη αλλά και τον τρόπο πρόσβασης σε αυτήν. Παρουσίασε επίσης την εβραϊκή συναγωγή και την αρχιτεκτονική της ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αύξηση της εβραϊκής κοινότητας από τα μέσα του 19ου αι. και τον τρόπο που αναπτύχθηκε η νέα εβραϊκή συνοικία βόρεια και δυτικά του κάστρου.
 

Τέλος ο κ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε στο βορειοανατολικό τμήμα της εντός των τειχών περιοχής και τη χρήση του και επιχείρησε να εξηγήσει τη σχέση του με το διοικητικό οθωμανικό κέντρο που αναπτύχθηκε ανατολικά του κάστρου ήδη από την εποχή της κατάκτησης του οικισμού από τους Οθωμανούς.
 
Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του ο κ. Βασιλειάδης παρουσίασε αναλυτικά τα ιστορικά, τυπολογικά και οικοδομικά χαρακτηριστικά του ναού της Παναγίας.
 
Για αυτό στηρίχθηκε στην τεκμηρίωση του μνημείου που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης του κτιριακού συγκροτήματος του μητροπολιτικού Ναού της Παναγίας που εκπονήθηκε από μελετητική ομάδα αποτελούμενη από τους Σταύρο Μαμαλούκο, Γιάννη Βασιλειάδη και Σωτήρη Παράσχου την χρονική περίοδο 2014-16.
 
Η παρουσίασή του συνοδευόταν με πλούσιο φωτογραφικό υλικό των αρχών του 20ου αιώνα, στο οποίο στηρίχτηκε για τη διεξαγωγή συμπερασμάτων και ταύτιση γραπτών και προφορικών μαρτυριών.  Κάποιες από αυτές αλίευσε από τη διαδικτυακή σελίδα Κομοτηνή – παλιές φωτογραφίες, την οποία χαρακτήρισε ένα μικρό θησαυρό για την ιστορία της πόλης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.