Μια νεα σελιδα για το Αναπηρικο Κινημα στη Ροδοπη

«Συγκινητική και εξόχως συγκλονιστική» χαρακτήρισε τη στιγμή των εγκαινίων ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης

Μια νέα σελίδα για το Αναπηρικό κίνημα τόσο στη Ροδόπη όσο και σε όλη την ΑΜΘ άνοιξε το Σάββατο 12 Μαΐου στην Κομοτηνή, με τα εγκαίνια 3 δομών: της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ ΑΜ-Θ και του Σωματείου ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης, που συστεγάζονται στο χώρο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Κομοτηνής στην οδό Βασιλέως Παύλου 10.
 
Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και ομάδα στελεχών της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη
 
Αγιασμό πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος τόνισε πως τα γραφεία, που είναι φτιαγμένα με μεράκι, θα αποτελούν ένα αποκούμπι για τους ανθρώπους με αναπηρίες, ώστε να καλύψουν και τις ανάγκες τους αλλά και θα βρίσκουν ανθρώπους του Σωματείου και της Ομοσπονδίας που σκοπό έχουν να κάνουν την κοινωνία μας πιο ανθρώπινη και πιο όμορφη.
 
Εξέφρασε δε τη χαρά του, ως επίσκοπος μιας περιοχής η πόλη της οποίας είναι αρκετά φιλική προς τα άτομα με Αναπηρία, που βρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους με πολλές ευαισθησίες.
 
 

Συνεχής προσπάθεια από το αναπηρικό κίνημα 

Συγκινητική και εξόχως συγκλονιστική χαρακτήρισε τη στιγμή που εγκαινιάζεται ένας χώρος ο οποίος θα αποτελεί το ορμητήριο για να προωθούνται τα δικαιώματα μιας από τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης.
 
Αφού ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος, αλλά και τους φορείς του αναπηρικού κινήματος που προϋπήρχαν της οργανωμένης παρουσίας των σωματείων, για τη δουλειά που έχουν κάνει και κάνουν, σημείωσε πως η δική τους προσπάθεια έχει και θα έχει πάντα ως στόχευση και θεμελιώδη αρχή της να απελευθερώσει τον πολίτη με αναπηρία από τα  δεσμά των προκαταλήψεων και των στερεοτυπικών αντιλήψεων. Αλλά και να τον απελευθερώσει από μια αντίληψη που τον ήθελε προστατευόμενο από ορατούς και αόρατους προστάτες που ασκούσαν επάνω του πάντα πατερναλιστική εξουσία, εκουσίως ή ακουσίως.
 
Αυτό προσπαθούν και στην Περιφέρεια ΑΜΘ, πιστεύοντας βαθύτατα και ακράδαντα ότι «η δράση μας, η συγκρότηση σωματείων, η οργάνωση των πολιτών με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους σε αυτές, κάνουν πιο πλουραλιστική την κοινωνία μας, πιο αληθινή και πιο δημοκρατική, γιατί ακούγεται η φωνή των ξεχασμένων , των αόρατων και των βασανισμένων».
 
Αυτό έκαναν σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, πορευόμενοι με μία αρχή που ο κ. Βαρδακαστάνης  θεωρεί το θεμέλιο της ύπαρξής τους, ότι η αναπηρία δηλαδή δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε κόμμα, και είναι θεμελιακό καθήκον του δημοκρατικού συστήματος και όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου να εντάσσουν τις πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία με οριζόντιο και σαφή τρόπο στην πολιτική τους πρόταση προς την κοινωνία, ακόμα και μέσα στην κρίση. Για αυτό και το αναπηρικό κίνημα της χώρας θα συνεχίσει να πορεύεται με την αρχή του ευλόγου, γιατί πάντα αυτό διεκδικούσαν και διεκδικούν.
 
«Κάθε γωνιά της ΑΜΘ, όπου ζει άτομο με αναπηρία, όπου ζει οικογένεια που έχει στους κόλπους της άτομο με αναπηρία, είναι και ο στόχος μας να φτάσουμε» σημείωσε, στην συνεχιζόμενη προσπάθεια τους να φέρουν κάτω από το φως της Ελλάδας κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει και ποιος είναι, με βάση τα συνταγματικά δικαιώματα, τις δεσμεύσεις της χώρας και τις αρχές της δημοκρατίας.
 
 

Απαραίτητη και η αλλαγή νοοτροπίας της κοινωνίας 

Αυτονόητη θεωρεί τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια του αναπηρικού κινήματος ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, εστιάζοντας στην ευθύνη της να δημιουργήσει τις υποδομές που θα δώσουν τα αυτονόητα δικαιώματα προσβασιμότητας σε μια πόλη.
 
Η Κομοτηνή, είναι πιο φιλική στα ΑμεΑ από άλλες πόλεις, στόχος όμως είναι να γίνει πραγματικά φιλική, τόνισε ο δήμαρχος για να σημειώσει πως όσες υποδομές και αν κάνουν, δεν θα αποδώσουν αν το σύνολο της κοινωνίας δεν έχει μια πραγματική αντίληψη για τη σχέση του με τους ανθρώπους με αναπηρία και το αντίστροφο.
 
«Όσες ράμπες και αν κάνουμε, όταν θα παρκάρει ο δημότης μπροστά σε αυτή, είναι σαν να μην έγινε» σημείωσε, για αυτό και η Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και το αναπηρικό κίνημα, θα πρέπει πέρα από τις υποδομές να παρέμβει στην κοινωνία ώστε αυτή να σέβεται το αυτονόητο δικαίωμα όλων. 

Θετική η νέα προσπάθεια 

Για την νέα αυτή προσπάθεια που ξεκινά από φιλότιμους ανθρώπους με δυναμική, μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει φορέας με τον οποίο έχει συνεργαστεί το αναπηρικό κίνημα και να μην έχει φέρει αποτελέσματα.
 
Για αυτό και σε αυτή την προσπάθεια θα είναι δίπλα τους, μιας και θεωρεί πως η περιοχή μας έχει βρει μια στέγη δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία και αυτή τη στέγη θέλουν να διευρύνουν και πως θα πάνε όλα από το καλό στο καλύτερο. 

Όλοι στο πλευρό του αναπηρικού κινήματος 

Την ακράδαντη πεποίθησή του πως θα είναι ευεργετικά τα αποτελέσματα της λειτουργίας του γραφείου στην περιοχή μας εξέφρασε ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Μουσταφά Μουσταφά, τονίζοντας πως το αναπηρικό κίνημα έχει πετύχει πολλά, αλλά απομένουν πολλά που πρέπει να γίνουν.
 
Σε αυτό όλη η κοινωνία και οι φορείς έχουν την υποχρέωση να σταθούν αρωγοί και θα βοηθήσουν, τονίζοντας πως θα είναι πάντα στη διάθεση της τοπικής οργάνωσης.
 
 

Στήριξη και από την Περιφέρεια 

Τις ευχές του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου μετέφερε η Εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ, σημειώνοντας πως η Περιφέρεια έχει βάλει την κοινωνική πολιτική στο κέντρο, διαθέτοντας 77 εκ. ευρώ στους ΑμεΑ το επόμενο διάστημα, κάτι που αφορά τους παιδικούς σταθμούς, χώρους δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία αλλά και θέματα επιχειρηματικότητας.
 
Ευχήθηκε δε προς τα τρία Σωματεία να μπορέσουν μέσω από αυτή τη δομή να προσφέρουν στους συμπολίτες μας τη στήριξη που αξίζουν. 

Μια νέα μέρα για Περιφερειακή Ομοσπονδία και Σωματείο 

Ένα όνειρο που επιτέλους πήρε σάρκα και οστά χαρακτήρισε τα νέα γραφεία ο πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ κ. Σμάραγδος Κρεμμύδας, σημειώνοντας πως αποτελούν το στρατηγείο του κινήματος στην ευρύτερη Περιφέρεια ΑΜΘ, από όπου θα ξεκινά ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός, η εξάπλωση των καλών και θετικών ιδεών, η προώθηση των καλών πρακτικών.
 
Η παρουσία των στελεχών της ΕΣΑμεΑ δείχνει πόσο σημαντική είναι η δημιουργία των γραφείων, που δίνει μια ιδιαίτερη προοπτική στην περιοχή και ελπίδα για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα ΑμεΑ στην περιοχή και όχι μόνο.
 
Πρέπει να εμφυσήσουμε την αξιοπρέπεια και την αυτοπεποίθηση στα άτομα με Αναπηρία, αλλά και να παρέχουμε τις υπηρεσίες όπως η ενημέρωση, η καθοδήγηση, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
 
Η νομοθεσία, με την προσπάθεια και της ΕΣΑμεΑ, είναι υπαρκτή, σημείωσε, από εδώ και πέρα πρέπει να την ενεργοποιήσουν με τη βοήθεια της Τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων, μιας και οι συνεργασίες συνεχίζονται και θα συνεχίζονται στο μέλλον.
 
Εκ μέρους του Σωματείου ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης ο πρόεδρος κ. Τρύφωνας Καρούντζος ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στα εγκαίνια των 3 δομών, αλλά και όσους βοήθησαν ώστε να δημιουργηθούν οι χώροι και να λειτουργήσουν στην περιοχή μας.
 
  

Δωρεά 2.000 ευρώ με το «καλημέρα» 

Τα εγκαίνια των νέων γραφείων ολοκληρώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, μιας και τα αδέρφια Κωνσταντίνος και Τάσος Αυγερινός,επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται  και στην περιοχή μας, ανακοίνωσαν τη δωρεά 2.000 ευρώ προς το Σωματείο, για να βοηθήσουν τις δράσεις του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.