Αυτη ειναι η λεξη της χρονιας για το 2018 και δεν ειναι «μιας χρησης»

Η λέξη της χρονιάς φέτος, σύμφωνα με το Collins Dictionary, ακολουθεί το πνεύμα της εποχής και έχει απόλυτη οικολογική συνείδηση

Η λέξη της χρονιάς για το 2018, δεν είναι καν λέξη. Είναι ένας ορισμός που ωστόσο σχετίζεται με την οικολογική συνείδηση που επιβάλλεται να αποκτήσουμε όλοι απέναντι στην κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο όρος αυτός δεν είναι άλλος από το “μιας χρήσης” (single-use), σύμφωνα με το λεξικό Collins.
 
Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα και στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο, αφού όλοι μάθαμε πια ότι τα πλαστικά καλαμάκια σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν και θα πρέπει να τα αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο που δεν θα είναι “μιας χρήσης”.
 
Πρόκειται άλλωστε για μία κίνηση που εντάσσεται σε μία ευρύτερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό του πλαστικού “μιας χρήσης”. Είτε μιλάμε για καλαμάκια, είτε για πιάτα, ποτήρια, η κάθε άλλο αντικείμενο που χρησιμοποιούμε μία μόνο φορά και μετά καταλήγει στα σκουπίδια, επιβαρύνοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.
 
Αυτός ο ορισμός που κάποτε συμβόλιζε την ευμάρεια και τον τρόπο ζωής των αστών έχει πλέον ξεπεραστεί από την εποχή, τις συνθήκες και όσα μπορεί να αντέξει ο πλανήτης και θεωρείται μία από τις χειρότερες υπερβολές που έκανε ποτέ ο άνθρωπος. Ανάμεσα στις εικόνες που θα συνοδεύουν για πάντα το 2018 στη συλλογική μνήμη είναι αυτές ζώων που πνίγονται μπλεγμένα μέσα σε πλαστικά, ή τεράστιων όγκων μη ανακυκλώσιμου πλαστικού που επιπλέουν σε ωκεανούς…
 
Σύμφωνα με το λεξικό Collins, στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, η χρήση του ορισμού “μιας χρήσης” τετραπλασιάστηκε σε σχέση με την περασμένη πενταετία.
 
Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι στη διάρκεια αυτής της πενταετίας, από τότε που θεσπίστηκε δηλαδή η έννοια της “λέξης της χρονιάς”, ακόμη και όσοι δεν ήξεραν έμαθαν τις λέξεις “geek” (στα ελληνικά “φυτό” ή σπασικλάκι, το 2013), “photobomb” (το… ντου στο φωτογραφικό πλάνο – συνηθέστερα στη selfie – ενός τρίτου, το 2014), “binge-watch” (η μανιώδης δηλαδή παρακολούθησε τηλεοπτικών σειρών με τις ώρες, το 2015), “Brexit” το 2016 και “Fake News” το 2017.
 
Πηγή: www.news247.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.