Φελινα Καζακου «Δηλωνω ετοιμη να εργαστω την επομενη μερα στο πλευρο της διοικησης προκειμενου να συμβαλλω στο νεο αναπτυξιακο μοντελο και ευρωπαικο προφιλ της ΠΑΜ-Θ »

H υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Ροδόπης με την «Περιφερειακή Σύνθεση» μίλησε για την επιλογή της να «τολμήσει» το βήμα της μετάβασης στον δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης

Η Φελίνα Καζάκου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εμείς… η πόλη» και  υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Ροδόπης με την παράταξη «Περιφερειακή Σύνθεση» του Χριστόδουλου Τοψίδη, αποτέλεσε και την πρώτη για την τρέχουσα εβδομάδα συνέντευξη στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».
 
Σε συνέχεια τόσο του απολογισμού της για την τρέχουσα θητεία της στον Δήμο Κομοτηνής αλλά και την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ η κ. Καζάκου μίλησε για την επιλογή της να «τολμήσει» το βήμα της μετάβασης στον δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, βάζοντας όπως δήλωσε η ίδια «άνω τελεία» στα του Δήμου Κομοτηνής, την επιλογή του κ. Χριστόδουλου Τοψίδη και της παράταξης της «Περιφερειακής Σύνθεσης» αλλά και τους στόχους της για την επόμενη ημέρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
 
Προτάσσοντας τόσο την αυτοδιοικητική της εμπειρία όσο και την μεγάλη εμπειρία των ευρωπαϊκών πραγμάτων και διοίκησης δια μέσου της επαγγελματικής της ιδιότητας, η ίδια προκρίνει την ανάγκη η ΠΑΜ-Θ επιτέλους να ανταποκριθεί στα σύγχρονα μοντέλα διοίκησης των Περιφερειών και δη στις συνέργειες και την εξωστρέφεια.
 
Φελίνα Καζάκου όμως… 

«Είναι απαραίτητο τα πρόσωπα που θα έρθουν την επόμενη μέρα στη διοίκηση να έχουν μια διαφορετική αντίληψη της διοίκησης των πραγμάτων» 

ΠτΘ: κ. Καζάκου πολλοί ενδεχομένως ανέμεναν, και λόγω κοινών χαρακτηριστικών υπό την έννοια ότι είστε Ροδοπίτισσα και προέρχεστε πολιτικά από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, το επόμενο βήμα σας στην Περιφέρεια να είναι στο πλευρό του υφιστάμενου Περιφερειάρχη και εκ νέου υποψηφίου κ. Χρήστου Μέτιου.  Γιατί λοιπόν με τον Χριστόδουλο Τοψίδη και την «Περιφερειακή Σύνθεση»;
Φ.Κ.:
Είμαι περήφανη που ανήκω σε αυτό τον χώρο, τον οποίο υπηρέτησα όταν όλοι γυρνούσαν την πλάτη. Στα δύσκολα. Επομένως δεν έχει κανείς να μου προσάψει τίποτα και δεν έχω να απολογηθώ για κανέναν. Ίσα ίσα θεωρώ πως αυτή τη στιγμή, που εισερχόμαστε σε ένα τέτοιο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, είναι ανάγκη  ο κόσμος να στηρίξει και να επιλέξει πρόσωπα ικανά. Πρόσωπα μακριά από σημαίες και κομματικούς σχηματισμούς.  Άλλωστε και ο κ. Τοψίδης, αλλά και εμείς ως ομάδα που το έχουμε ως αρχή,  υπερασπιζόμαστε και συνθέτουμε μια ομάδα ανεξάρτητη, σύγχρονη και μια παράταξη που ενστερνίζεται τη δημιουργία μιας διαφορετικής περιφέρειας.  Γι’ αυτό συντάσσομαι με την ομάδα του κ. Τοψίδη, πέραν του ότι θεωρώ και πιστεύω ότι είναι ένας άνθρωπος ικανότατος, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το δημόσιο μάνατζμεντ. Είναι απαραίτητο τα πρόσωπα που θα έρθουν την επόμενη μέρα στη διοίκηση να έχουν μια διαφορετική αντίληψη της διοίκησης των πραγμάτων. Συνεπώς η απόφασή μου να συμμετέχω στην ομάδα του κ. Τοψίδη, ήταν αυτή και μόνο αυτή. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο την επόμενη μέρα, όποιοι εκλεγούν, απ' όποιους χώρους, να καθίσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν σοβαρά για την περιφέρειά μας. Πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι, να σχεδιάσουμε και να βρούμε πόρους χρηματοδότησης για όλα αυτά που λέμε. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πώς μπορείς να χρηματοδοτήσεις τις δράσεις σου και να μην μένουμε μόνο στα μεγάλα λόγια και στις ανακοινώσεις, ώστε να προχωρήσουμε από κοινού σε ένα νέο σχήμα, το οποίο θα μπορέσει να αλλάξει την εικόνα της περιφέρειας.  Ένας από τους λόγους που ακολούθησα τον κ. Τοψίδη είναι γιατί πρόκειται για έναν ηγέτη, έναν πολιτικό άνδρα που ακούει και συνεργάζεται. Αυτό με εντυπωσίασε στον κ. Τοψίδη, ο οποίος πιστεύω ότι θα είναι ο επόμενος περιφερειάρχης με τη σύνθεση μιας ομάδας από όλους τους χώρους. Μπορούμε να κάνουμε την dream team της Περιφέρειας ΑΜΘ με τεχνογνωσία, εμπειρία, αυτό που απαιτεί η επόμενη μέρα και την οποία διαθέτουμε. 

«Μπορεί ο καθένας να με αποκαλεί όπως αισθάνεται» 

ΠτΘ: Αποδέχεστε τον όρο «αντάρτισσα», που σας προσέδωσαν κάποιοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι;
Φ.Κ.:
Έχω αποδείξει με την πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια και με την προσωπικότητά μου ποια είμαι. Μπορεί ο καθένας να με αποκαλεί όπως αισθάνεται. 

«Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή σχεδιάζει το 2030∙ εάν εμείς δεν έχουμε υλοποιήσει το 2018 ή το 2019, έχουμε εμφανές πρόβλημα» 

ΠτΘ: Μιλήσατε για «δημόσιο μάνατζμεντ». Ένας νεοσύστατος για τα ελληνικά δεδομένα όρος που δεν πολυχρησιμοποιείται…
Φ.Κ.: Τ
ο μοντέλο διακυβέρνησης των περιφερειών, ειδικά των περιφερειών στην Ευρώπη, έχει αλλάξει. Οι περιφέρειες πλέον λειτουργούν σαν μικρά κρατίδια. Άρα ο υποψήφιος περιφερειάρχης ή ο επόμενος περιφερειάρχης που θα ασκήσει διοίκηση, πρέπει να υπηρετεί έναν σημαντικό ρόλο. Αν δεν γνωρίζει καλά τη δημόσια διοίκηση, δεν μπορεί να υλοποιήσει κανένα απολύτως έργο. Το μοντέλο διακυβέρνησης των περιφερειών της Ευρώπης είναι το εξής: καταθέτω το τεχνικό μου πρόγραμμα, τον προϋπολογισμό μου, βάζω στόχους συγκεκριμένα μεγάλα έργα, και βρίσκω χρηματοδότηση γι' αυτά καθαρά μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος αδυνατεί να χρηματοδοτήσει την τοπική αυτοδιοίκηση κι αυτό φαίνεται. Οι δήμοι καταρρέουν καθημερινά γιατί δεν έχουν χρήματα. Άρα δεν πρέπει να περιμένουμε πλέον από το κράτος. Οι ίδιοι πρέπει να επιδιώξουμε να αναπτύξουμε συνεργασίες, περιφερειακές συνεργασίες σε ένα άλλο μοντέλο και να διεκδικήσουμε χρήματα τα οποία θα έρχονται να «κουμπώνουν» πάνω στους βασικούς μας στόχους. Γιατί το αναπτυξιακό σχέδιο της Περιφέρειας ΑΜΘ, το οποίο σχεδίασε ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης, δεν έχει υλοποιηθεί. Έχει υλοποιηθεί σε πολύ χαμηλό ποσοστό, σχεδόν απογοητευτικό. Όταν κάνουμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο μιας πενταετίας, οφείλουμε πάνω σε αυτό να βαδίσουμε και να υλοποιήσουμε τα όποια έργα μας. Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή σχεδιάζει το 2030. Εάν εμείς δεν έχουμε υλοποιήσει το 2018 ή το 2019, έχουμε εμφανές πρόβλημα.
Επομένως όταν λέμε δημόσια διοίκηση και μάνατζμεντ σημαίνει ότι πρέπει να ξέρεις να διοικείς την επιχείρησή σου. Να φέρνεις χρήματα, να την κάνεις βιώσιμη και παραγωγική. Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτό μας το έχουν επιβάλει. Εάν δεν το αντιληφθούμε, σημαίνει ότι θα χάσουμε ακόμη περισσότερο πολύτιμο χρόνο, και φοβάμαι ότι την επόμενη φορά που θα ακούσουμε αξιολόγηση για την περιφέρεια ΑΜΘ, θα είμαστε σε ακόμα χειρότερη θέση.
 
ΠτΘ: Σας γνωρίζουμε και από την επαγγελματική σας ιδιότητα πάρα πολύ καλά. Απασχολείστε και ήδη διαθέτετε μια πολυετή εμπειρία στην Ευρώπη, στην καρδιά των αποφάσεων, στη διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και όχι μόνο. Αυτός είναι και ο στόχος ή ο τομέας τον οποίο εσείς ευελπιστείτε να εργαστείτε προς όφελος της περιφέρειας και των πολιτών την επόμενη μέρα;
Φ.Κ.:
Πιστεύω ότι ο κάθε ένας υποψήφιος που μπαίνει σε αυτόν τον στίβο, την επόμενη μέρα έχει μια ταυτότητα, έχει μια πορεία και πάνω σε αυτό  θέλει να προσφέρει. Συνεπώς το μοντέλο που θα μπορούσα εγώ να υπηρετήσω την επόμενη μέρα, με οποιονδήποτε επιλέξει να αξιοποιήσει την παρουσία μου στην περιφέρεια, είναι ακριβώς αυτό που αναφέρατε. Διαθέτω μια τεράστια εμπειρία. Έχω δουλέψει πάρα πολλά χρόνια με τη διαχείριση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων, γεγονός που νομίζω ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Όπως επίσης είναι σημαντικό για μένα το γεγονός ότι οι περιφέρειες από μόνες τους δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Πρέπει να συνεργαστούν με άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες, δηλαδή να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας και των συνεργασιών. Έχω κάνει πολλές προτάσεις και στην παρούσα διοίκηση της  Περιφέρειας, στον κ. Μέτιο προς αξιοποίηση. Φρόντιζα πάντα, επειδή είχα την πληροφόρηση, αυτές τις προτάσεις να τις μεταφέρω στους αρμοδίους, προκειμένου να αξιοποιηθούν. Συνεπώς δηλώνω παρούσα την επόμενη μέρα να δουλέψω στο πλευρό της διοίκησης προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, προκειμένου, πέρα από την καθημερινότητα των πολιτών, πέρα από τις ανάγκες που προκύπτουν, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, να δούμε πλέον το αναπτυξιακό μοντέλο και πώς θα ετοιμάσουμε το επόμενο σχέδιό μας. 

Το σχέδιο για την Ροδόπη 

ΠτΘ: Ποιο είναι το σχέδιο αυτό;
Φ.Κ.:
Το σχέδιό μας για τη Ροδόπη θα παρουσιαστεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αφού ολοκληρωθεί. Τα σημεία που θεωρώ πυλώνες και σημαντικά, προκειμένου να δουλέψουμε όλοι μαζί ως ομάδα, είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ποιο μοντέλο είναι αυτό; Αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα χρηματοδοτεί σε συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τις περιφέρειες, την δημιουργία ταμείων επιχειρηματικότητας και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι η Περιφέρεια την επόμενη μέρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επενδύσεις στην περιοχή που έχουν υποβληθεί μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, κυρίως τουριστικές επιχειρήσεις, που έχουν μείνει έξω από τον σχεδιασμό, γιατί δεν έφτασε ο προϋπολογισμός. Αυτές είναι νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση ανάπτυξη της οικονομίας. Το Ταμείο της Επιχειρηματικότητας θα μπορούσε να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση για τη χρηματοδότηση αυτών των επενδύσεων. Όσον αφορά τον τουρισμό, είπαμε πάρα πολλές φορές, δεν μπορούμε να γίνουμε η Μύκονος της Ελλάδας, μπορούμε όμως να αναπτύξουμε εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ροδόπης. Έχουμε το Παπίκιο Όρος, την πολυπολιτισμικότητα, τα τεμένη μας, έχουμε αυτό που λέμε το «ψηφιδωτό», αλλά ποτέ δεν μπήκαμε στη διαδικασία να εξετάσουμε τι είναι αυτό το ψηφιδωτό και πώς θα μπορούσε να ειπωθεί σε μορφή ιστορίας. Έχουμε μια υπέροχη Μαρώνεια που την έχουμε εγκαταλείψει στην τύχη της χωρίς να έχουμε αναδείξει τίποτα. Τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος στη Ροδόπη είναι πάρα πολλά και δυστυχώς δεν έχουμε δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση.
Επίσης θεωρώ ως απαραίτητη την ενίσχυση των δομών του πανεπιστημίου. Δεν είναι τυχαίο αυτό που γίνεται στο Δημοκρίτειο. Έπρεπε να το αναδείξουμε μέσα από ενέργειες συνεργασίας τοπικής αυτοδιοίκησης και πανεπιστημίου. Η Περιφέρεια ειδικά, σε αυτό το επίπεδο μπορεί να συνεργαστεί και μπορεί να υλοποιήσει και μεγάλα έργα. Το πακέτο Γιούνγκερ δίνει την κατεύθυνση προς τη συνεργασία ιδρυμάτων αυτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των περιφερειών. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε σύντομα. Το πανεπιστήμιο από μόνο του αναπτύσσει σημαντικές ενέργειες και πρωτοβουλίες. Δεν είδα την περιφέρειά μας να στέκεται αρωγός, παρά να φωνάζουμε εκ των υστέρων γιατί χάνουμε τη νομική, κλπ. Από εκεί και ύστερα η περιοχή μας και η Ροδόπη μας είναι καθαρά αγροτική. Τα έργα υποδομών είναι ελλιπή. Θα μπορούσαμε να κάνουμε ταμιευτήρες νερού, να αξιοποιήσουμε με αρδευτικά δίκτυα όλη την πεδιάδα της Ροδόπης. Να αναπτύξουμε και να βρούμε τα δικά μας τοπικά καινοτόμα προϊόντα που θα μπορούσαμε να αναδείξουμε μέσα από τη δημιουργία ενός cluster.  Έχω ετοιμάσει το σχέδιό μου, το έχω καταθέσει στον κ. Τοψίδη και πολύ σύντομα θα έχετε ολοκληρωμένες πλήρως όλες τις προτάσεις που αφορούν τη Ροδόπη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.