Δικαιωμα ψηφου στους 17αρηδες: Η νεολαια της Ροδοπης ειναι ετοιμη να στραφει στις καλπες;

Δημήτρης Κεχαγιάς, Αλεξάντρο Πιετερνικάι και Νίκος Μελλίδης μιλούν για τα κριτήρια ψήφου στις επικείμενες εκλογές και την άποψη τους για την πολιτική σκηνή του τόπου

Για πρώτη φορά στις εκλογές του Μαΐου δικαίωμα ψήφου θα έχουν και οι νέοι και οι νέες που είναι 17 ετών. Επί της ουσίας στις επόμενες κάλπες θα μπορούν να ψηφίσουν όσοι ηλικιακά είναι 16 ετών συν μιας ημέρας.
 
Αυτά τα νέα δεδομένα έρχονται ως απάντηση στο κλίμα απαξίωσης της πολιτικής σκηνής του τόπου από τους νέους, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να δώσει νέο ενδιαφέρον σε αυτούς και φυσικά επιπλέον κίνητρα για να μπορέσουν να αποκτήσουν την χαμένη αίγλη για την εκλογική διαδικασία, μειώνοντας το ποσοστό αποχής που παρατηρείται στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες.
 
Για την πρώτη τους συμμετοχή στις εκλογές μίλησαν οι μαθητές της Β΄ λυκείου Δημήτρης Κεχαγιάς,  Αλεξάντρο Πιετερνικάι και Νίκος Μελλίδης αναλύοντας ο καθένας την άποψη του για τη διαμόρφωση της πολιτικής σκηνής της χώρας και του τόπου. 

Δημήτρης Κεχαγιάς «Η εκλογική διαδικασία αντιπροσωπεύει για μένα το μέλλον της νεολαίας και της χώρας» 

Όντας μαθητής της Β΄ λυκείου, δεν έχει αποκτήσει κάποια ιδιαίτερη σχέση με την πολιτική σκηνή του τόπου αλλά σίγουρα θα δώσει το «παρών» στις κάλπες, καθώς θεωρεί πως η αποχή δεν είναι λύση. «Οι εκλογές για μένα αποτελούν το μέλλον της νεολαίας και της Ελλάδας γενικότερα και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε» επισήμανε αρχικά ο Δημήτρης Κεχαγιάς συμπληρώνοντας με ειλικρίνεια πως δεν έχει κατασταλαγμένη εικόνα για τα κόμματα και τις παρατάξεις. «Για μένα αυτό που προέχει είναι η ανάπτυξη του τόπου και η βελτίωση των συνθηκών στη χώρα και στην πόλη που μένουμε, προκειμένου να παρέχονται τα βασικά, τα οποία είναι σωστές συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπής καθημερινότητα» υπογράμμισε ο νεαρός Δημήτρης αποκαλύπτοντας παράλληλα πως δεν έχει κατασταλάξει ακόμα το τι θα ψηφίσει αλλά πριν κατευθυνθεί στις κάλπες θα δει το πρόγραμμα όλων των υποψηφίων και εν συνεχεία θα αποφασίσει ποιο είναι αυτό που τον αντιπροσωπεύει. 

Αλεξάντρο Πιετερνικάι «Η κατάσταση που έχουν οδηγήσει την χώρα με έχουν κάνει απόμακρο από την πολιτική» 

Μπορεί σε λίγες ημέρες να κληθεί να ψηφίσει αλλά ο Αλεξάντρο Πιετερνικάι δεν έχει ιδιαίτερη άποψη για τις εκλογές, δηλώνοντας αρκετά αδιάφορος σχετικά με τα πολιτικά θέματα παρόλο που παλιά τον ενδιέφεραν περισσότερο, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την πικρία του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Σχετικά με τα κριτήρια ψήφου, ο νεαρός μαθητής τόνισε πως δεν θα κρίνει την ψήφο του το γεγονός αν γνωρίζει ή όχι τους υποψηφίους αλλά κυρίως το τι είναι αυτό που υπόσχονται και σε τι βαθμό είναι υλοποιήσιμο. 

Νίκος Μελλίδης «Να βγάλουν οι πολιτικοί τη χώρα από την κρίση και να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας για τους νέους» 

Την ικανοποίηση του για το γεγονός πως θα ψηφίσει για πρώτη φορά και μάλιστα σε ηλικία 17 ετών εξέφρασε ο Νίκος Μελλίδης, μαθητής της Β΄ λυκείου δηλώνοντας «τυχερός» που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα που θα ψηφίσουν πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά. «Έχω την περιέργεια πού θα ψηφίσω» τόνισε και αποκάλυψε την άποψη, που έχει για την πολιτική εκφράζοντας την πικρία του για τη στάση που ακολουθούν αρκετοί εκπρόσωποι της εδώ και χρόνια. «Η άποψη μου για την πολιτική είναι ότι το ένα κόμμα κοντράρεται με το άλλο, το ένα κόμμα κάνει πάντα τα σωστά και το άλλο τα λάθη και σε θυμούνται όταν είναι ο προεκλογικός τους αγώνας από εκεί και ύστερα δεν σε γνωρίζουν» απάντησε ο νεαρός Νίκος με περίσσεια ειλικρίνεια, ζητώντας από τους εκπροσώπους των παρατάξεων να δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον καθόλη τη διάρκεια της θητείας τους στην διακυβέρνηση του τόπου. «Δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το τι γίνεται στο κράτος μας, στην Ελλάδα μας γιατί δεν λένε σταθερά πράγματα οι πολιτικοί» ανέφερε ο Νίκος Μελλίδης χρησιμοποιώντας σαν παράδειγμα το εκπαιδευτικό σύστημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως παρότι διανύουμε τον Μήνα Μάιο ακόμα δεν γνωρίζουν σε πόσα και ποια μαθήματα θα εξεταστούν στο σχολείο. Κλείνοντας την κουβέντα, ο  νεαρός μαθητής τόνισε πως αν είχε τη δυνατότητα να απευθυνθεί στους πολιτικούς θα ζητούσε να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση και να ανοίξουν θέσεις εργασίας για την νεολαία ώστε να μην φεύγει στο εξωτερικό. 

Τα αριθμητικά δεδομένα της ψήφου στα 17 

Συγκεκριμένα στοιχεία δεν υπάρχουν για την ηλικιακή αυτή ομάδα, ωστόσο σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία στην τελευταία απογραφή μεταξύ 15 και 19 είναι 1.072.705 άτομα. Αν υποθέσουμε ότι οι 17αρηδες είναι περί τους 250.000 και η αποχή στους νέους προσεγγίζει το 50% τότε στις επόμενες κάλπες θα προσέλθουν -αν προσέλθουν- κάτι περισσότεροι από 100.000 νέοι. 

Σε ποιες χώρες ψηφίζουν οι 17αρηδες 

Λίγες είναι οι χώρες που ξεφεύγουν από τον γενικό κανόνα του δικαίωμα ψήφου στα 18. Οι 17χρονοι ψηφίζουν σε: Ανατολικό Τιμόρ, Ινδονησία, Β. Κορέα, Νότιο Σουδάν, Σουδάν
 
Στα 16 έτη ψηφίζουν στην Αργεντινή, την Αυστρία, τη Βραζιλία, την Κούβα, το Εκουαδόρ και τη Νικαράγουα. Το 2007 η Αυστρία έγινε το πρώτο μέλος της ΕΕ που έδωσε δικαίωμα ψήφου στα 16. Επίσης άτομα ηλικίας 16-18 ετών μπορούν να ψηφίσουν στη Βοσνία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, με την προϋπόθεση όμως ότι εργάζονται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.