Τασος Βαβατσικλης «Στοχος μας ειναι να δουλεψουμε για μια τοπικη αυτοδιοικηση οπως την θελουμε εμεις οι ιδιοι και τα παιδια μας»

«Πάντα ήμουν σταθερός στις πολιτικές μου θέσεις χωρίς να υπολογίζω το πολιτικό κόστος»

Η πολιτική του «ενεργοποίηση»  και η ανακοίνωση διεκδίκησης των ηνίων της πόλης προκάλεσε έκπληξη σε όσους δεν γνώριζαν την πολιτική ιστορία και κυρίως το πάθος του για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ. Τάσος Βαβατσικλής μετά από αρκετά χρόνια απουσίας από τα κοινά, δραστηριοποιείται εκ νέου διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών της Κομοτηνής, προκειμένου όπως λέει και ο ίδιος «να έρθει η αλλαγή και η ανατροπή στην πόλη».
 
Μιλώντας στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να τεθεί εκ νέου επικεφαλής παράταξης για τον δημαρχιακό θώκο της πόλης, αποκάλυψε τα σχέδια του για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, υπογράμμισε τις σταθερές εδώ και δεκαετίες πολιτικές θέσεις  ενώ αναφέρθηκε και στο νέο εκλογικό σύστημα και την εφαρμογή της απλής αναλογικής με στόχο το καλό των πολιτών αυτού του Δήμου και των οικισμών του. Τέλος μίλησε για την αυτοδιοικητική του πορεία, η οποία ξεκίνησε το 1978 και συνεχίζει μέχρι σήμερα. 

«Απαιτούμε από τους συναδέλφους όλων των παρατάξεων να ευθυγραμμιστούν ώστε να χάσει η τοπική αυτοδιοίκηση την πλαδαρότητα και την αδιαφορία της» 

ΠτΘ: Πολλοί, με το άκουσμα της υποψηφιότητας σας ως επικεφαλής παράταξης για τη διεκδίκηση του Δήμου Κομοτηνής, ανέφεραν πως επιτέλους θα αποκτήσει πολιτική διάσταση το Δημοτικό Συμβούλιο, γνωρίζοντας την προσφορά σας και την πολιτική σας ιδιοσυγκρασία. Το έχετε αντιληφθεί εσείς αυτό από την καθημερινή επαφή με τον κόσμο;
Τ.Β.:
  Φυσικά και το έχω αντιληφθεί και χαριτολογώντας τους λέω πως ακόμα δεν με είδατε και έχετε πολλά να δείτε και να υποστείτε. Με τον καινούργιο νόμο, το Δημοτικό Συμβούλιο που θα είναι πλουραλιστικό και θα αποτελείται από όλες τις παρατάξεις, θα είναι το κυρίαρχο όργανο. Εμείς με τις καινοτόμες προτάσεις μας, με τη φαντασία, με την όρεξη για δουλειά και με το πρόγραμμα που εκπονούμε θα τους έχουμε σε καθημερινή «γυμναστική». Θα τονίζουμε, θα προγραμματίζουμε, θα εισηγούμαστε και θα απαιτούμε από όλους τους συναδέλφους όλων των παρατάξεων να ευθυγραμμιστούν ώστε να χάσει η τοπική αυτοδιοίκηση την πλαδαρότητα και την αδιαφορία της.  Στόχος μας είναι να δουλέψουμε για μία τοπική αυτοδιοίκηση όπως την θέλουμε εμείς οι ίδιοι και τα παιδιά μας.  Υποστηρίζω πως όσοι έχουν ανάγκη από μία τοπική αυτοδιοίκηση πάντα σε εγρήγορση να μας ψηφίσουν. Σε όλους αυτούς την Κυριακή τους ευχόμαστε «καλό βόλι».
 
ΠτΘ: «Come back» στην πολιτική για εσάς με την έννοια πως η πολιτική μεταλλάσσεται στο διάβα του χρόνου. Εσείς ήσασταν πάντα πολιτικός και καθοδηγούσασταν από ιδέες. Πώς πήρατε την απόφαση για το «Ξε-Κίνημα για την πόλη»;
Τ.Β.:
Πάντα ήμουν πολιτικός. Η πολιτική απαιτεί σωστή αντιπαράθεση με θέσεις, ιδέες και συγκρούσεις που δεν συγκλίνουν και φέρνουν καλό αποτέλεσμα. Θέλοντας να μιλήσω για το «Ξε-Κίνημα για την πόλη» θα σταθώ πως στην Κομοτηνή και στην Ελλάδα βλέπω την ανάγκη δραστηριοποίησης σε οποιοδήποτε πολιτικό φορέα τους εκφράζει. Επειδή δεν υπάρχουν πολιτικοί φορείς που να εκφράζουν έναν παλιό δημοκράτη, σοσιαλιστή, ενεργούμενο πολίτη, δημιουργούνται κόμματα, θέσεις, αντιθέσεις. Έτσι και εμείς στην Κομοτηνή δημιουργήσαμε τον δικό μας συνδυασμό. Ο τίτλος είναι συμβολικός και στο μέλλον θα αποτελέσει ένα κίνημα για θέση και διάλογο επί παντός επιστητού.  Εμείς ακόμα δεν τελειώσαμε το πρόγραμμα μας και όμως έχουμε διατυπώσει θέσεις για την επικείμενη συνταγματική αλλαγή, για το πώς πρέπει να γίνει ο νόμος για τα αδέσποτα και  για τον πολιτισμό που θέλουμε. Νομίζω πως το «Ξε-Κίνημα για την πόλη» ξεφεύγει από τα καθαρά αυτοδιοικητικά πλαίσια και μπαίνει σε άλλα χωράφια. Ο κάθε ενεργός πολίτης οφείλει να έχει άποψη και να διατυπώνει γνώμη επί παντός επιστητού. Είμαστε όλοι πολιτικά όντα είτε το θέλουμε είτε όχι.  Πάνω στην πρόκληση των καιρών δηλώνουμε παρόντες και πιστεύω πως ο χρόνος θα το δείξει, γιατί οι απόψεις και οι θέσεις μας είναι τόσο πολλές που θέλουν ειδική επεξεργασία αλλά και ζωηρό και ιδιαίτερο διάλογο με τις άλλες παρατάξεις για να μπορέσουμε να φέρουμε το ποθητό αποτέλεσμα για το Δημότη. 

«Η πολιτική απαξιώθηκε και δεν έβλεπα καμία αντίρρηση και αντίδραση από όλους αυτούς που τους είχα παλιότερα συνεργάτες ή πρότυπα» 

ΠτΘ:  Μεσολάβησαν χρόνια από τις υπηρεσίες που προσφέρατε στην πόλη ως Δήμαρχος. Πέρασε ο χρόνος. Η επιστροφή σας πώς έγινε με δεδομένο πως είστε μία συγκροτημένη προσωπικότητα. Τι σας έκανε να ξαναγυρίσετε στη διεκδίκηση των ηνίων της πόλης;
Τ.Β.:
Μόνο μία φορά δεν δήλωσα παρών σε δημοτικές εκλογές αλλά γνωρίζετε καλά πως είχα χάσει τον γιο μου και το θεωρούσα περιττό. Χωρίς αυτό να σημαίνει  πως δε συμμετείχα. Απλά δεν μπόρεσα να συμμετέχω ενεργά στην εκλογική διαδικασία. Η αγάπη μου για την τοπική αυτοδιοίκηση και για την πόλη στην οποία γεννήθηκα, ζω και δημιουργώ και φυσικά η αγάπη μου για την πολιτική, με ώθησαν να επανενεργοποιηθώ καθώς και η απογοήτευση προς όλα αυτά τα κόμματα ή τις ιδέες με τις οποίες γαλουχηθήκαμε και πιστέψαμε. Απαξιώθηκε η πολιτική και οι πολιτικές και δεν έβλεπα καμία αντίρρηση και αντίδραση από όλους αυτούς που τους είχα παλιότερα συνεργάτες ή πρότυπα. Αν υπήρχαν κάποιοι νεότεροι από μένα και πιο συγκροτημένοι που θα μπορούσαν να κάνουν αυτό που έκανα εγώ, εκτός από το ότι θα πήγαινα δίπλα και θα τους βοηθούσα, θα ήμουν ντελάλης των ιδεών τους. Δυστυχώς ο κλήρος έπεσε σε μένα. Είχα τη χαρά και την ευτυχία να πλαισιωθώ από νέους και παλιούς συνεργάτες με άποψη για την πολιτική, την τοπική αυτοδιοίκηση, την πόλη και για όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση. Περίμενα με τον «Κλεισθένη» να απογειωθεί η τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή με την καθιέρωση της απλής αναλογικής να έχει την εφαρμογή που έχει στο εξωτερικό. Ονειρεύομαι μία τοπική αυτοδιοίκηση στην οποία οι κάτοικοι θα ψηφίζουν άμεσα τους εκπροσώπους και θα τους καθαιρούν όταν τους θεωρούν αποτυχημένους.
 
ΠτΘ: Κυβερνάτε με τη βιβλιοθήκη σας. Αυτή είναι που σας δίνει το κίνητρο;
Τ.Β.:
Εγώ θεωρώ το διάβασμα ως την καλύτερη ενασχόληση και το βιβλίο ως τον καλύτερο φίλο. Από τον καιρό που έπαψα να ασχολούμαι ενεργά με ορισμένα πράγματα, έχω την εντύπωση πως αν δεν υπήρχαν τα βιβλία θα είχα πεθάνει ή θα ήμουν σε άλλα μήκη κύματος. 

Παραμένει πάντα επίκαιρη η φράση που χρησιμοποιούσα ανέκαθεν πως «τίποτα δεν είναι προοδευτικό αν δεν είναι κοινωνικά δίκαιο» 

ΠτΘ: Είχαμε συνομιλία με αρκετούς ανθρώπους που είναι υποψήφιοι με τον συνδυασμό σας. Στο ερώτημα που τους θέσαμε για το ποιος ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας να πείτε ναι στη συστράτευση σας με την παράταξη «Ξε-Κίνημα για την Πόλη» η απάντηση ήταν πως μεγάλο ρόλο έπαιξε η προσωπικότητα του Τάσου Βαβατσικλή. Το εισπράττετε ως επιβράβευση της μακράς σας πορείας στην τοπική αυτοδιοίκηση και ως ενεργού πολίτη;
Τ.Β.:
Από το 1974 που ασχολούμαι με την πολιτική και από το 1978 που ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση, οι αμετακίνητες θέσεις που υποστήριξα δικαιώθηκαν στην πορεία του χρόνου. Θέσεις, όχι μόνο καινοτόμες αλλά που είχαν να κάνουν με την καθημερινότητα και για τις οποίες οι συνάδελφοι, οι αντίπαλοι, οι φίλοι έβλεπαν πάρα πολλά εμπόδια. Έφτασε ο καιρός που δικαιώθηκα για όλα αυτά και με τον τρόπου που αντιμετώπισα την κάθε κατάσταση. Αυτό δεν προσέδιδε κύρος ιδιαίτερα όταν ήμουν Δήμαρχος ή Αντιδήμαρχος, γιατί κατά κάποιο λόγο πρέπει να ελίσσεσαι και να μετράς το πολιτικό κόστος. Για μένα αυτά τα πράγματα είχαν εξαλειφθεί και αυτό που πίστευα πως είναι σωστό, δίκαιο και αληθές το υποστήριζα. Χρόνια ολόκληρα η φράση που χρησιμοποιούσα ήταν πως «τίποτα δεν είναι προοδευτικό αν δεν είναι κοινωνικά δίκαιο». Πολλές φορές δεχόμουν επιθέσεις για τις θέσεις και τις απόψεις μου αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία αυτές δικαιώθηκαν. Ένα ακόμα γεγονός που εκτιμάται είναι πως δεν ζήτησα να ασχοληθώ με άλλον τομέα εκτός από απλό μέλος της τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε ως Δημοτικός Σύμβουλος είτε ως Αντιδήμαρχος ενώ συγκυρίες το θέλησαν να γίνω και Δήμαρχος. 

«Δεν κάνουμε συγκλίσεις ειδικού σκοπού παρά μόνο συνεργασίες προς όφελος της τοπικής κοινωνίας» 

ΠτΘ: Γράψατε ιστορία στο Δήμο με τον αείμνηστο Γιώργο Παπαδριέλλη, βάζοντας τις βάσεις για την καινούργια πορεία της πόλης σε κοινωνικό επίπεδο και αλλαγής των καταστάσεων της πόλης, όπως για παράδειγμα αξιοποίησης των μουσουλμανικών περιοχών στην πράξη ανοίγοντας την Οδό Εγνατίας. Αν είστε στο επόμενο δημοτικό Συμβούλιο και αν χρειαστεί να κάνετε συγκλίσεις και συνεργασίες τη δεύτερη Κυριακή, ποιους θα επιλέξετε;
Τ.Β.:
 Εμείς συγκλίσεις ειδικού σκοπού δεν θα κάνουμε. Να ξεκαθαρίσω από τώρα πως θα κάνουμε προγραμματικές συγκλίσεις, έχοντας διατυπώσει από τώρα τις απόψεις μας. Τις απόψεις αυτές θα τις βάλουμε στο τραπέζι για συζήτηση με τον κάθε συνδυασμό και με τους έξι συνδυασμούς χωρίς να αποκλείσουμε κανέναν. Όπου συγκλίνουμε θα γίνεται ένα συμβόλαιο τιμής και συνεργασίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και με όποιους συγκλίνουμε στα περισσότερα θα προχωρήσουμε. Έτσι λοιπόν θα διαμηνύσω σε φίλους και αντιπάλους πως έχουν πολλά να δουν κατά τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Τους επιφυλάσσουμε πολλές εκπλήξεις. Μην περιμένουν πως η σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι τόσο εύκολη. Μέχρι τον Σεπτέμβριο εμείς θα κάνουμε τις επαφές μας, θα θέσουμε το πρόγραμμα μας και συγκινούμαι όταν λέω πως θέλω από όλες τις παρατάξεις σύγκλιση στο να μειωθεί η ανεργία στην περιοχή μας. Δεν μπορώ να βλέπω τόσο πολλούς ανέργους, εργαζομένους με 10 ευρώ την ημέρα που δεν τα παίρνει κιόλας στο τέλος. 

«Στόχος των φετινών εκλογών η αλλαγή και η ανατροπή» 

ΠτΘ: Έχοντας ζήσει μία σειρά προεκλογικών περιόδων, πως είδατε την τρέχουσα προεκλογική περίοδο και πώς την χαρακτηρίζετε;
Τ.Β.:
Υπήρχε ενδιαφέρον αλλά δεν υπήρχαν οι συγκρούσεις του παρελθόντος και οι περιχαρακώσεις. Σε όλα αυτά κερδίζει ο Δημότης, καθώς άκουσε περισσότερες προτάσεις, δικαιολογίες και λύσεις. Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως χωρίς πρόγραμμα δεν πάνε πουθενά. Το διακύβευμα των φετινών εκλογών για μένα είναι αλλαγή και ανατροπή. Να μην διστάζει ο κόσμος να στηρίζει την αλλαγή και τις καινοτόμες προτάσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.