Στους Προσκυνητες φοιτητες απο 6 πανεπιστημια του εξωτερικου

Γνώρισαν πως οι τοπικοί φορείς προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανό τον οικισμό μετατρέποντας σε πολιτιστικό κέντρο το Δημοτικό Σχολείο

Τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι των Προσκυνητών προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό τον οικισμό τους, μέσα και από την μετατροπή του κλειστού Δημοτικού Σχολείου σε πολιτιστικό κέντρο, γνώρισαν φοιτητές από το ΔΠΘ αλλά και από πανεπιστήμια του εξωτερικού, που το επισκέφτηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Απριλίου.

Οι φοιτητές προέρχονταν από 7 πανεπιστήμια, το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ, Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Frederickαπό την Κύπρο, το πανεπιστήμιο Trakiaαπό την Αδριανούπολη και το Πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης από τη Βουλγαρία, και τμήματα κοινωνικής παιδαγωγικής από το πανεπιστήμιο του Innsbruckαπό την Αυστρία και το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας από την Πολωνία.

Το σχολείο χτίστηκε την δεκαετία του ’80, για να αντικαταστήσει το παλιό Δημοτικό, όμως η μείωση των μαθητών είχε σαν αποτέλεσμα αυτό να κλείσει το 2004, και να παραδοθεί στη λήθη, πριν οι κάτοικοι του οικισμού πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, μέσω του τοπικού Συλλόγου και της τοπικής κοινότητας, κάνοντας επισκευές και εργασίες στο εξωτερικό του, παρόλο που απομένουν ακόμα πολλά.

Στο σχολείο τους υποδέχτηκαν η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Προσκυνητών κ. Νίτσα Αγγελακούδη, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Προσκυνητών κ. Παναγιώτης Παρασκελίδης, ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Απόστολος Ιωάννου και ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Μανώλης Ταπατζάς.

Η επίσκεψη στους Προσκυνητές ήταν μια πρόταση, στο πλαίσιο της παρουσίας των φοιτητών στην περιοχή, του κ. Σταύρου Φράγκου, Διευθυντή του ΚΕΔΑΣΥ καθώς και διδάκτορα και διδάσκοντα του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, ο οποίος κατάγεται από τον οικισμό.

Πτυχές της κοινωνικής εργασίας

Οι φοιτητές βρέθηκαν για μια εβδομάδα στην Κομοτηνή στο πλαίσιο του Erasmus blended intensive program, με θεματική την κοινωνική εργασία σε παιδιά και οικογένειες σε περιόδους κρίσεων και αβεβαιότητας όπως αυτές που διανύουμε, σημείωσε η κ. Αγάπη Κανδυλάκη, καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας.

Έτσι ασχολήθηκαν με θεματικές που αφορούσαν ζητήματα της αναπηρίας και της ένταξης στην εκπαίδευση, της πρόληψης της βίας και της ανάπτυξης δεξιοτήτων στους μαθητές, για θέματα του προσφυγικού, τους ασυνόδευτους πρόσφυγες και την υποστήριξη που μπορούν να προσφέρουν οι κοινωνικοί λειτουργοί και η κοινωνική εργασία σε καταστροφές και περιόδους κρίσεων όπως στις πρόσφατες πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη.

Σε αυτό το πλαίσιο επισκέφτηκαν κοινωνικές υπηρεσίες, γνώρισαν τον Σύλλογο Περπατώ, και προσπάθησαν να έχουν μια εικόνα της φύσης και της ευρύτερης περιοχής, επισκεπτόμενοι για μια μέρα την Ορεστιάδα και τη Νέα Βύσσα, αφιερώνοντας την ημέρα στα θέματα καταστροφών και προσφυγικού.

Μια αξιέπαινη προσπάθεια από την τοπική κοινωνία

Την προτελευταία ημέρα του προγράμματος επισκέφτηκαν τους Προσκυνητές, μια περιοχή με ιδιαίτερο συμβολισμό, μιας και πέρα του ότι είναι ένα όμορφο και εξαιρετικό μέρος, το πολιτιστικό κέντρο που προσπαθεί να δημιουργηθεί σε αυτό από τους φορείς της περιοχής, αποτελεί ένα πολύ ωραίο παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει ένα χώρο και προσπαθεί να τον διαμορφώσει σαν ένα κοινωνικό πολιτιστικό κέντρο, κάτι που βρίσκεται στον πυρήνα των σπουδών τους στην κοινωνική εργασία.

Ταυτόχρονα δείχνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η περιοχή, με την υπογεννητικότητα και την εγκατάλειψη των περιοχών αυτών για τα αστικά κέντρα ή το εξωτερικό.

Σημαντικά τα οφέλη από το Erasmus

Το πρόγραμμα αυτό, σημείωσε η κ. Κανδυλάκη, δίνει αφορμή για να αναπτύξουν περισσότερο κινητικότητα Erasmus, και δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να ζυμωθούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν εμπειρίες καλών πρακτικών, να εξοικειωθούν με την γλώσσα, τον πολιτισμό και την ετερότητα.

Ανοίγει δε πόρτες για να συνεργαστούν με τα συγκεκριμένα Τμήματα, και πλέον οι φοιτητές τους αν επιθυμούν να κάνουν ένα εξάμηνο Erasmus στο εξωτερικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.