Κεντρο Επιμορφωσης ΑμεΑ για ολη την ΑΜΘ οραματιζεται στην Κομοτηνη ο Συλλογος ΑμεΑ Ροδοπης

Το αίτημα τέθηκε κατά την συνάντηση που είχε ο Σύλλογος με τον Δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη

Την ενίσχυση της συνεργασίας του Δήμου Κομοτηνής με την ΕΣΑμεΑ, και τον Νομαρχιακό Σύλλογο ΑμεΑ Ροδόπης, ζήτησαν μέλη του ΔΣ κατά την συνάντηση που είχαν με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη την Παρασκευή 19 Απριλίου.

Κατά τη διάρκειά της, επαναβεβαιώθηκε η πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και συζητήθηκαν μια σειρά από σημαντικά θέματα που απασχολούν και τις δύο πλευρές, μεταξύ των οποίων η επαναξιολόγηση και ενίσχυση της ήδη πολύ καλής προσβασιμότητας του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος του δήμου Κομοτηνής, αλλά και η ανεύρεση χώρου περίπου 150 τ.μ. για τη δημιουργία παραρτήματος και λειτουργία Κέντρου Επιμόρφωσης που θα καλύπτει το σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ώστε η Κομοτηνή να γίνει δεύτερη «μητρόπολη» για το αναπηρικό κίνημα στη χώρα μας, αλλά και «μητρόπολη» της αναπηρίας για τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Τα αιτήματα του σωματείου

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, τονίστηκε η ανάγκη ενδυνάμωση θεσμικής συνεργασίας μεταξύ Δήμου Κομοτηνής και ΕΣΑμεΑ, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Παρακολούθησης Εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, και η ενίσχυση της συνεργασίας του Δήμου με την Συνομοσπονδία, την ΠΟΜΑμεΑ και τον Νομαρχιακό Σύλλογο ΑμεΑ Ν. Ροδόπης σε ζητήματα σχεδιασμού και υλοποίησης παρεμβάσεων για την υποστήριξη και εξυπηρέτηση των πολιτών με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις, καθώς και των μελών των οικογενειών τους.

Οι δράσεις θα καλύπτουν πεδία όπως οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες με αναπηρία στο πλαίσιο του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, η διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας, η δημιουργία δημοτικού κέντρου συμβουλευτικής και στήριξης των οικογενειών των ατόμων με αναπηρία κ.α., αλλά και υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων από το IN-ΕΣΑμεΑ.

Επίσης ζήτησαν τη συνδρομή του Δήμου Κομοτηνής για την προσέγγιση και ενημέρωση των ατόμων με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις της μουσουλμανικής κοινότητας που ζει στα διοικητικά όρια του Δήμου και την ένταξη κι ενεργοποίησή τους σε φορείς του αναπηρικού κινήματος της περιοχής, καθώς και επαναξιολόγηση και ενίσχυση της ήδη πολύ καλής προσβασιμότητας του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος του δήμου Κομοτηνής, με την συμμετοχή του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ν. Ροδόπης και της ΕΣΑμεΑ.

Τα μέλη του Σωματείου θύμισαν στον κ. Γκαράνη πως στην Κομοτηνή το παράρτημα της ΕΣΑμεΑ λειτουργεί σε γραφείο που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Κομοτηνής, στο οποίο φιλοξενείται παράρτημα της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και η έδρα του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης, υπάρχουν πολύ περισσότερες ανάγκες τόσο για τη στέγαση σωματείων, όσο και παραρτήματος του ΙΝ-ΕΣΑμεΑ.

Αυτό που ελπίζουν τα μέλη του Σωματείου, είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Επιμόρφωσης που θα καλύπτει το σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για την οποία όμως είναι απόλυτα αναγκαία η συνδρομή του Δήμου Κομοτηνής για την ανεύρεση/παραχώρηση χώρου ακινήτου 120-150τ.μ., που θα καλύψει όλες τις ανάγκες, έτσι ώστε η Κομοτηνή να γίνει δεύτερη «μητρόπολη» για το αναπηρικό κίνημα στη χώρα μας, αλλά και «μητρόπολη» της αναπηρίας για τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.