Ας μπουμε στη θεση ενος προσφυγα… για δυο μερες!

Παίρνοντας μέρος στη δράση φοιτητών του Δημοκριτείου το προσεχές σαββατοκύριακο

Η μεγάλη προσφυγική κρίση, που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας και το κύριο βάρος των συνεπειών της το έχει «σηκώσει» αναπόφευκτα η χώρα μας, είναι φανερό ότι έχει προκαλέσει αντίρροπα αντανακλαστικά μέσα στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας. Οπωσδήποτε ενεργοποίησε και ενδυνάμωσε την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη μιας μεγάλης μερίδας συμπατριωτών μας, ταυτόχρονα όμως δοκίμασε έντονα-και σε έναν βαθμό κατάφερε να διεγείρει- τα συντηρητικά και τα φοβικά ένστικτα ενός άλλου κομματιού της κοινωνίας μας.
 
Ποια όμως μπορεί να είναι η ορθότερη απάντηση σε όσους αμφιβάλλουν ή αμφισβητούν το δράμα, που περικλείεται από τις λέξεις «προσφυγικό φαινόμενο»; Τι μπορεί να αντιτείνει κανείς σε όσους αγνοούν πλήρως ή έχουν σχηματίσει λανθασμένη αντίληψη για τα αίτια και τα κίνητρα της εγκατάλειψης των πατρίων εδαφών από έναν άνθρωπο;
 
Στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου χρειάστηκαν μόνο 4 λέξεις και ένα ερωτηματικό: «Φαντάζεσαι να ήσουν πρόσφυγας;». Αυτός είναι ο τίτλος της διήμερης δράσης, που διοργανώνουν το προσεχές Σαββατοκύριακο στην Κομοτηνή, στην οποία προσκαλούν-και προκαλούν- όλους μας να μπούμε για λίγο στη θέση των προσφύγων.
 
Η δράση περιλαμβάνει την προβολή της ταινίας «Η άλλη όχθη» του Τζορτζ Οβασβίλι, το Σάββατο στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του τμήματος στην Παλιά Νομική, και ένα work shop για μικρούς και μεγάλους, που θα φιλοξενηθεί στη Λέσχη Κομοτηναίων την Κυριακή, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Στο περιθώριο της προβολής της ταινίας το Σάββατο θα συγκεντρώνονται τρόφιμα, ρουχισμός και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, ενώ το «παρών» θα δώσει η φιλόλογος αραβικής γλώσσας και θεολόγος, κ. Ιμάμ Σουμεγιέ, που θα μοιραστεί με το κοινό πολύτιμες εμπειρίες, που έχει αποκομίσει από τη δράση της στην Καβάλα και τη συμμετοχή της στο έργο της φροντίδας των προσφύγων, που καταφθάνουν στο λιμάνι της πόλης. Για την Κυριακή, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Λέσχη Κομοτηναίων, οι φοιτητές έχουν ετοιμάσει δύο δρώμενα με διαδραστικό και βιωματικό χαρακτήρα, που αποσκοπούν στην κατανόηση από μικρούς και μεγάλους των συνθηκών, που αντιμετωπίζουν σε όλα τα στάδια του ταξιδιού τους οι πρόσφυγες. 

Αννέτα Δήμτσα «Η ελληνική κοινωνία δεν έχει κατανοήσει στον βαθμό που θα έπρεπε το δράμα των προσφύγων»

Η Αννέτα Δήμτσα, τεταρτοετής φοιτήτρια του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, ανήκει στην ομάδα των νέων που πήραν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν την παραπάνω δράση για τους πρόσφυγες, με στόχο να καταδείξουν τις αιτίες του προσφυγικού φαινομένου, να αποσαφηνίσουν τις διαστάσεις του, να ξεδιαλύνουν τη σύγχυση σε σχέση με τη διαφορά του πρόσφυγα από τον οικονομικό μετανάστη, και να αναδείξουν το ρόλο και τις ενέργειες που έχουν κάνει για το φαινόμενο οι οργανισμοί και τα κράτη της διεθνούς κοινότητας. Απώτερος στόχος των φοιτητών είναι να προβληματιστεί το κοινό και να προκληθεί μια γόνιμη συζήτηση για το προσφυγικό φαινόμενο.
 
«Η ελληνική κοινωνία δεν έχει κατανοήσει στον βαθμό που θα έπρεπε το δράμα των προσφύγων», κατά την κ. Δήμτσα, πράγμα που από τη μια το απόδωσε στο γεγονός πως ταυτόχρονα δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, κι από την άλλη στην έλλειψη παιδείας και στην κακή ενημέρωση. «Όταν ο Έλληνας έχει να αντιμετωπίσει τόσο μεγάλα προβλήματα, τότε είναι πάρα πολύ δύσκολο να σκεφτεί κάποιον άλλο άνθρωπο και να βρει την ανθρωπιά μέσα του», παρατήρησε μεταξύ άλλων. «Την ανθρωπιά, την οποία διαθέτει», συμπλήρωσε, «γιατί πιστεύω ότι έχει την ανθρωπιά μέσα του και την αλληλεγγύη, την έχει δείξει κατά καιρούς». «Απλώς στην παρούσα φάση είναι πολύ δύσκολο», συνέχισε, «και γι’ αυτό φταίνε και παράγοντες, όπως το μορφωτικό επίπεδο, η παιδεία, η ενημέρωση. Όμως θα μπορούσαμε να δούμε και τα θετικά στοιχεία όλης αυτής της κατάστασης, ότι στα νησιά για παράδειγμα πάρα πολλές οργανώσεις και κάτοικοι, εθελοντές διαφόρων ηλικιών, έχουν βοηθήσει. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει ότι υπάρχει ένα θετικό πρίσμα, ότι κάτι γίνεται. Αλλά είναι σε πολύ μικρό βαθμό και φυσικά πρέπει να το επεκτείνουμε».
 
Καταλήγοντας, η κ. Δήμτσα επισήμανε ότι η επίμαχη παρέμβαση των φοιτητών του Δημοκριτείου καταδεικνύει και το γεγονός πως οι νέοι της εποχής μας δε στέκονται αμέτοχοι απέναντι σε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, αλλά παίρνουν πρωτοβουλίες και προσπαθούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσεων, προάγοντας και τη δυναμική των συνεργασιών. 

Χαράλαμπος Πουλόπουλος «Προσπαθούμε το τμήμα μας να βρίσκεται σε έναν ανοιχτό διάλογο, σε μια ανοιχτή σχέση με τα προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία»


Επικουρικό και συντονιστικό ρόλο στην όλη πρωτοβουλία των φοιτητών έχει ο Καθηγητής του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, κ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος. Μιλώντας στον «ΠτΘ», ο κ. Πουλόπουλος στάθηκε καταρχήν στην αξία της επίμαχης πρωτοβουλίας ως δείγμα της ανοιχτής σχέσης και του διαλόγου, που αναπτύσσεται μεταξύ του πανεπιστημίου και της τοπικής κοινωνίας της Κομοτηνής. «Το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε έναν διάλογο με την ελληνική κοινωνία, παίρνει από την κοινωνία και δίνει στην κοινωνία», σημείωσε. «Η όλη ιδέα, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε», συνέχισε, «είναι το τμήμα μας να βρίσκεται σε αυτόν τον ανοιχτό διάλογο, σε αυτήν την ανοιχτή σχέση με τα προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία και να προτείνει ενδεχομένως και κάποιους τρόπους για τη μείωση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων απέναντι σε κάποιες κοινωνικές ομάδες». «Μην ξεχνάτε ότι είμαστε και τμήματα κοινωνικής διοίκησης και πολιτικής επιστήμης», επισήμανε, «δηλαδή ένα τμήμα όπου η κοινωνική πολιτική, η κοινωνική φροντίδα, η κοινωνική εργασία και η πολιτική επιστήμη αποτελούν το βασικό του αντικείμενο». 

«Όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος να κατανοήσει τις δυσκολίες των ανθρώπων, που αφήνουν τη χώρα τους και αναζητούν ασφάλεια σε μια άλλη χώρα»

«Αυτό που είναι σημαντικό», τόνισε, αναφερόμενος στην επικείμενη δράση, «είναι οι φοιτητές να μιλήσουν με τον κόσμο για τις δικές τους εμπειρίες και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις». Σχολιάζοντας τον ευρηματικό τίτλο, που συνιστά και ένα ουσιαστικό μήνυμα της δράσης, ο κ. Πουλόπουλος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει περάσει την εμπειρία της προσφυγιάς- και μάλιστα πολύ έντονα την εποχή μετά από τη Μικρασιάτικη καταστροφή- για να επισημάνει ότι «οι φοιτητές προσπαθούν να δώσουν αυτό το μήνυμα, ώστε να μπορέσει όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος να κατανοήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, οι οποίοι αφήνουν τη χώρα τους και αναζητούν ασφάλεια σε μια άλλη χώρα». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.