Σε αναμονη για τους ηλεκτρονικους πλειστηριασμους οι Συμβολαιογραφοι της Θρακης

Το Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας στην Αθήνα, άγνωστο πότε θα επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα

Από την πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας στην Αθήνα θα κριθεί πότε θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και στη Θράκη, με την διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να ανάγεται τουλάχιστον στο 2018.
 
Η πλατφόρμα για τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών φέρεται να είναι έτοιμη, και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Υπουργείο, αλλά μόνο στην Αθήνα, και αφού έχει προηγουμένως διασφαλιστεί ότι η διαδικασία και τα δεδομένα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα είναι απολύτως ασφαλή.
 
Το σύστημα είναι ουσιαστικά μια διαδικτυακή εφαρμογή η οποία επιτρέπει τη διενέργεια ενός πλειστηριασμού από υπάλληλο που θα ορίζεται από τον επισπεύδοντα και από εξουσιοδοτημένο συμβολαιογράφο. Στη διαδικασία θα μπορεί να συμμετέχει κάθε υποψήφιος πλειοδότης και οι προσφορές θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, εξασφαλίζοντας μια ανοικτή και διαφανή διαδικασία. 

Αργούν ακόμα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στη Θράκη 

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης, το σύστημα έχει ακόμα δρόμο τόσο για το εφετείο της Θράκης, όσο και γενικότερα, μιας και παρόλο που αποτελεί δέσμευση έχει καθυστερήσει αρκετά.
 
Η αρχική πρόβλεψη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς υπήρχε στην τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που έγινε το 2015, όμως περιοριζόταν σε μια απλή αναφορά, προβλέποντας Προεδρικό διάταγμα που θα καθόριζε τις λεπτομέρειες.
 
Στη συνέχεια όμως διαπιστώθηκε πως ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα δεν αρκούσε, και κρίθηκε σκόπιμο να γίνει περεταίρω τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, μετά από τις οποίες δημιουργήθηκε το νομικό πλαίσιο, ενώ προβλέπονταν η έκδοση Υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες θα καθόριζαν τις λεπτομέρειες.
 
Πρόσφατα εκδόθηκαν οι δύο υπουργικές αποφάσεις, και έτσι μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία της εφαρμογής, παρόλο που, σημείωσε ο κ. Τερζίδης, αν διαπιστωθεί ότι χρειάζεται περεταίρω κάλυψη κενών που μπορεί να παρατηρηθούν, κατά τη δημιουργία του τεχνικού πλαισίου, να υπάρξει εκ νέου ρύθμιση.
 
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά στην Αθήνα, θα δοκιμαστεί, εντοπίζοντας τέλειες, προβλήματα ή δυσλειτουργίες, που αν χρειαστεί, θα καλυφθούν με την έκδοση περεταίρω Υπουργικών αποφάσεων. 

Δεν ξεκινούν με τη λειτουργία της πλατφόρμας οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί 

Η λειτουργία όμως της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, δεν σημαίνει ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν την επόμενη ημέρα, μιας και οι εντολείς ακόμα δεν μπορούν να ζητήσουν την διενέργεια πλειστηριασμού ηλεκτρονικά.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Τερζίδης, αν όλα πάνε καλά, και ξεκινήσει τη λειτουργία του το σύστημα, μόνο τότε μπορεί ο εντολέας να καθορίσει, δίνοντας εντολή για να γίνει ένας πλειστηριασμός, αν θα γίνει με τα παραδοσιακά μέσα ή αν θα γίνει ηλεκτρονικά.
 
Αν λοιπόν υπολογίσουμε πως από τη στιγμή της εντολής θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι προθεσμίες, όταν σήμερα η προθεσμία για τη διενέργεια πλειστηριασμού από την κατάσχεση είναι ένα επτάμηνο, το συντομότερο που μπορεί να γίνει ένας ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, και στο πιλοτικό σύστημα της Αθήνας, θα είναι τον Απρίλιο του 2018.
 
Πάντως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την λειτουργία του συστήματος, και από πλευρά κυβέρνησης και από πλευράς θεσμών, για να προχωρήσει η διαδικασία, που ελπίζουν πως θα διασφαλίζει την
 
«Θέλω να πιστεύω ότι θα παρέχει όλα τα εχέγγυα της διασφάλισης της νομιμότητας και των συμφερόντων όλων των εμπλεκομένων παραγόντων» ανέφερε, για αυτό και θεωρεί πως αν αυτό διασφαλιστεί, δεν θα υπάρχει κάτι άλλο που θα διαφοροποιεί την κατάσταση, πέραν φυσικά της μεθόδου.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.