Ο Συλλογος Πατεραδων πρωτοστατει να λειτουργησει ξανα η Παιδικη Βιβλιοθηκη Ξυλαγανης

«Την ελευθερία της μάθησης, της δημιουργικότητας και του παιχνιδιού δεν μπορεί να μας τη στερήσει κανείς»

Ήταν κάποτε μια εξαιρετική παιδική βιβλιοθήκη, η οποία δημιουργήθηκε στην Ξυλαγανή, το 1983, όταν υπουργός Γεωργίας ήταν ο Κώστας Σημίτης, εξ ου και υπαγόταν σ’ ένα γενικότερο project ίδρυσης βιβλιοθηκών σε αγροτικές περιοχές που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία  της Annette Schlumberger. Η τελευταία, γόνος μεγάλης βιομηχανικής οικογένειας που δραστηριοποιούνταν στον τομέα των πετρελαιοειδών,  λάτρης της Ελλάδας και φίλη του Φρανσουά Μιτεράν θεωρούσε τις βιβλιοθήκες ψυχή και καρδιά των αγροτικών περιοχών,  ο τρόπος δε με τον οποίο αυτές ήταν στημένες ήταν πρωτοποριακός για τα δεδομένα των βιβλιοθηκών τη δεκαετία του ’80.  Χαμηλά τραπεζάκια, ανοικτή πρόσβαση στα βιβλία, καλοδιαλεγμένες εκδόσεις που δεν τις έβρισκες εύκολα στην ελληνική περιφέρεια, γενικά μια πραγματική όαση πολιτισμού στην Ξυλαγανή, κεφαλοχώρι και πρωτεύουσα τότε του ομόλογου Δήμου.
 
Οι βιβλιοθήκες αυτές έτυχαν και εξαιρετικού προσωπικού, «κοριτσιών» με μεράκι, δημιουργικότητα και αφοσίωση στη δυναμική της ανάγνωσης, και ήταν τα «κορίτσια» αυτά η Μαρία Γιαμούκη και η Κυριακή Κατραμάνδου  που συντέλεσαν ο χώρος της βιβλιοθήκης να γίνει σπίτι όλων των παιδιών που φοιτούσαν στα σχολεία της Ξυλαγανής, και των γειτονικών χωριών…
 

Σ’ αυτή την ωραία βιβλιοθήκη, που ήταν και δανειστική, διαβάσαμε κι εμείς ‒μας διάβασαν ορθότερα, μικροί όντες τότε‒ τον «Πίκο και την Πίκα» του Γιώργου Ιωάννου που την ψάχναμε παντού και δεν τη βρίσκαμε, και τον «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου… Και όχι μόνον… 
 
Στο μεταξύ ο καιρός πέρασε, και οι 22 παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες  που είχε ιδρύσει, χρηματοδοτούσε και συντηρούσε η Σλουμπερζέ μέχρι τον θάνατό της το 1993,  πέρασαν στη συνέχεια στην ελληνική πολιτεία με τον Οργανισμό Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, απαξιώθηκαν  σταδιακά, και το 2010 το υπουργείο Παιδείας κατάργησε τον οργανισμό, με αποτέλεσμα οι περισσότερες να κλείσουν.
 

Από όσο γνωρίζουμε στην έκταση της βόρειας Ελλάδας με πρωτοβουλία κατοίκων και ομογενών επαναλειτούργησε η Παιδική Βιβλιοθήκη Βελβεντού, και τώρα λέμε και της Ξυλαγανής, αφού ο Σύλλογος Πατεράδων ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία, δημιούργησε εν πρώτοις σελίδα στήριξης στο fb με το όνομα «Να λειτουργήσει ξανά η Παιδική Βιβλιοθήκη Ξυλαγανής»,  και κάνει σχέδια επαναλειτουργίας της, έστω και με εθελοντές. Το σίγουρο είναι ότι αφού οι Πατεράδες μπήκαν μπροστά, αποτελέσματα θα υπάρξουν σίγουρα… 
 
Οι ίδιοι στη σελίδα τους στο fb μας λένε τι ζητούν από εμάς… 

«Ένα ηχηρό αίτημα να ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!»  

[…] Μετά το θάνατο της Schlumberger  το ελληνικό κράτος στάθηκε αδύναμο να τις κρατήσει σε λειτουργία και σχεδόν όλες έκλεισαν. Λιγοστές είναι αυτές που λειτουργούν και αυτό με πρωτοβουλία κάποιων τοπικών φορέων.
 
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τη δική μας βιβλιοθήκη. Η συμμετοχή μας εδώ είναι σημαντική! Όσο περισσότεροι θέλουμε να επιτευχθεί η επαναλειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης του χωριού της Ξυλαγανής τόσο πιο δυνατό γίνεται το αίτημα μας. Ας το φωνάξουμε εδώ!
 

Θα γίνει προσπάθεια προσέγγισης των αρμοδίων φορέων, περιγράφοντας τους προφανείς και αδιαμφισβήτητους λόγους που είναι αναγκαίο να ανοίξει αυτή η βιβλιοθήκη. Δεν αφορά μόνο εμάς, αφορά τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Την ελευθερία της μάθησης, της δημιουργικότητας και του παιχνιδιού δεν μπορεί να μας τη στερήσει κανείς.
 
Η βιβλιοθήκη ήταν ο μοναδικός χώρος στον τόπο μας (πέρα από το σχολείο) που μπορούσε να συμβεί αυτό. Μάθαμε κι άλλα πράγματα σε αυτό το χώρο, μάθαμε να μοιραζόμαστε, μάθαμε να σεβόμαστε το διπλανό μας και να συμμετέχουμε σε κοινωνικές δραστηριότητες, κάτι που δεν είχε το χρόνο και την ευκαιρία να μας το μάθει κανείς. Της χρωστάμε πολλά, αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε γι' αυτή.
 
Ένα ηχηρό αίτημα να ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!»
 
Καλή συνέχεια, καλά αποτελέσματα, κι εμείς μαζί σας «σύντεκνοι»…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.