Πρεσβευτές της Κομοτηνής οι νέοι που συμμετέχουν στα Ευρωπαϊκά προγράμματα

20.10.2017 10:40

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης

Με τις καλύτερες εντυπώσεις φεύγουν νέοι 7 χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα "Erasmus Muse"

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Με μεγάλη επιτυχία, κατακτώντας και το ενδιαφέρον των 40 νέων που συμμετείχαν σε αυτό από 7 ευρωπαϊκές χώρες διοργανώθηκε στην Κομοτηνή το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα νέων "Erasmus Muse" στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + νεολαία, από την οργάνωση νέων System and G σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής.
 
Το πρόγραμμά είναι αφιερωμένο στις μούσες και στον πολιτισμό καθώς και την προώθηση ενός τρόπου ζωής που προάγει το ρητό «νους υγιείς εν σώματι υγιεί», με κάθε μέρα του προγράμματος αφιερωμένη σε μία από αυτές. 

Επαφή με την Κομοτηνή και την Ελλάδα 

Όπως σημείωσε η υπεύθυνη του Europe Direct Κομοτηνής κ. Λουίζα Σαλτσίδου οι νέοι μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια και διάφορες δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης, ευαισθητοποιούνται και ενημερώνονται για τις τέχνες που αντιπροσωπεύουν οι μούσες.
 
«Οι νέοι μαθαίνουν πώς οι τέχνες αυτές συνέβαλαν στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, το οποίο αποτελεί και τη βάση της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας» εξήγησε, θεωρώντας σημαντικό ότι στην πόλη μας βρέθηκαν νέοι από διαφορετικές χώρες της ΕΕ, που ήρθαν σε επαφή με νέους της πόλης μας, γνώρισαν τον πολιτισμό και τις συνήθειες μας.
 
«Θεωρούμε πολύ σημαντικό να υλοποιούνται τέτοιες δράσεις να έρχονται στην πόλη μας νέοι, που γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές μας» τόνισε, επισημαίνοντας πως από τον Φεβρουάριο του 2017 έχουν υλοποιηθεί 5 ευρωπαϊκά προγράμματα στην πόλη, με ανταλλαγές νέων και σχέδια κατάρτισης, με περίπου 500 νέους να βρίσκονται στην πόλη μας και να κινούνται σε αυτή.
 
Τόνισε δε πως στο Κέντρο θέλουν να έρθουν κοντά τους και οι νέοι της Κομοτηνής, ώστε να δουν με ποιο τρόπο θα συμμετάσχουν σε αυτά τα προγράμματα και τις δράσεις.
 
Τέλος ανέφερε πως όλοι οι συμμετέχοντες στα προγράμματα, που αναμένεται να είναι αρκετοί και τους επόμενους μήνες, θα καταγράψουν τις απόψεις και τη γνώμη τους, και αυτές θα συγκεντρώνονται και θα ανακοινώνονται, γιατί θεωρούν σημαντικό να γίνει αντιληπτό πώς οι νέοι που έρχονται στην περιοχή μας βλέπουν την πόλη μας. 

Αναπτύσσοντας επαφές 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, που ήταν ημέρα γνωριμίας και πραγματοποιήσαν ασκήσεις για να «σπάσει ο πάγος» και να γνωριστούν μεταξύ τους, τόνισε η κ. Αναστασία Μπρούντζιου, εθελόντρια του γραφείου που συμμετείχε και στο πρόγραμμα, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποίησαν βραδιά κουλτούρας, στήνοντας τραπεζάκια στα οποία οι νέοι έφεραν παραδοσιακά φαγητά και ποτά της χώρας τους.
 
Την Κυριακή η μέρα ήταν αφιερωμένη στη μούσα Ουρανία, με τις δραστηριότητες να συνδέονται με αυτή, ενώ τη Δευτέρα είχαν μάθημα αρχαίου θεάτρου, όπου ενημερώθηκαν για το αρχαίο θέατρο και έκαναν διάφορες ασκήσεις, δημιουργώντας τις δικές τους μάσκες, είτε τραγικές είτε κωμικές.
 
Η επόμενη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην Ξάνθη, την οποία γνώρισαν, ενώ την Τετάρτη έφτιαξαν ένα βίντεο, στο οποίο ήταν χωρισμένοι σε διάφορες ομάδες και παρουσίασαν διάφορες χώρες, με ένα μπαλόνι να φουσκώνει από χώρα σε χώρα το οποίο τελικά άφησαν στον ουρανό.
 
Την Πέμπτη, ημέρα της μούσας Τερψιχόρης, έκαναν μαθήματα λάτιν χορών από το Σύλλογο Alma Libre, ενώ σήμερα Παρασκευή είναι η τελευταία τους μέρα, όπου και θα δημιουργήσουν την «δική τους μούσα», θα μιλήσουν για το πρόγραμμα και θα να ανταλλάξουν εμπειρίες.
 
«Έχουμε δεθεί όλοι πολύ, είμαστε κοντά σε ηλικία, τα παιδιά είναι όλα πολύ ενθουσιασμένα με αυτό που ζουν, έχουν μάθει την πόλη και κυκλοφορούν σε αυτή, και ήταν μια καλή ευκαιρία να αναπτύξουμε φιλίες και πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ μας» κατέληξε. 

Βελτίωση αλλά και εκπαίδευση 

Για την ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμπειρία της στην Κομοτηνή μίλησε η Channel Thomas, μία νεαρή συμμετέχουσα από την Δανία, η οποία έχει συγγενείς στην Ελλάδα, και είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την ελληνική κουλτούρα και κληρονομιά, συνδυάζοντάς του με το πρόγραμμα Erasmus Muse.
 
Σημείωσε δε πως μετά τη γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής στο Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής, και βλέποντας πως λειτουργεί η παραδοσιακή Ελλάδα σε σχέση με τη σύγχρονη Ελλάδα, μπορούμε να δούμε πώς θα κάνουμε καλύτερο το μέλλον για όλους.
 
Όσο για το πρόγραμμα, το να γνωρίζει τις διαφορετικές μούσες κάθε μέρα ήταν μια πρόκληση γι’ αυτής που της έδωσε όμως μεγάλη ικανοποίηση, γιατί όλοι τους γνώρισαν διαφορετικές πλευρές της καθημερινής ζωής και της παράδοσης κάθε χώρας.
 
«Τα προγράμματα ανταλλαγής νεών έχουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, αποκτώντας δεσμούς με κληρονομιά που δεν γνωρίζεις αλλά και μια αίσθηση ικανοποίησης. Σε εμπνέουν να θέλεις να κάνεις περισσότερα και να είσαι κάτι περισσότερο μέσα στην κοινωνία» ανέφερε.

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine