«Και τα σκουζμαρια μου δεν τ’ ακουγα ουτε εγω απ’ τις βομβες»

Εδώ που μεγαλώνουμε… Αυτά μας χρειάζονται! Κι όποιος θαρρεί ότι δεν καταλαβαίνουμε τι έγινε, είναι βαθιά νυχτωμένος!!! Κι εγώ φτιάχνω λαχανοντολμάδες αυγοκοφτούς αντιποιούμενη τη θείτσα Ντίνα που με έμαθε τα περί κατσαρόλας ποιητικά. Όλη της τη ζωή μαγείρευε βρε…
 
Και στις 28 Οκτώβρη 1940, ημέρα Τρίτη ήταν στην Πάτρα, εις την οδό Γεροκωστοπούλου σ’ εκείνο το μεγάλο σπίτι του αφεντικού μοναχή, τη μέρα που βομβάρδισαν οι Ιταλοί! «Φοβήθηκα κι έσκουζα, και τα σκουζμάρια μου δεν τ’ άκουγα ούτε εγώ απ’ τις βόμβες. Και το σπίτι έτριζε κι εγώ σκιάχτηκα κι έκλαιγα. Κι όταν τέλειωσε το κακό, μάζεψα γουναρικά, μαλάματα, χρυσά τα φορτώθηκα και πήγα να βρω τ’ αφεντικά. Γιατί αν τ’ άφηνα, ανοιχτό το σπίτι, μέσα στη σκόνη, θα τα χάνανε!»
 
Και βγήκε στο δρόμο φορτωμένη κι έφτασε στη Λεύκα και ρωτούσε μήπως είδε κανείς τ’ αφεντικά! Και τους βρήκε. Κι εκείνοι σάστισαν όταν είδαν τη μικρή Ντίνα με τους πολύτιμους μπόγους…
 
Και η Ντίνα, το Ντινάκι, έβαζε καμιά φορά μέσα στους ντολμάδες μάπα, κι ένα κομμάτι κρέας από τα χθεσινά, να πάρει γλύκα. Και μια φορά μας έφτιαξε ντολμάδες μάπα κι αυγόκοψε αλλά ξέχασε να ρίξει μέσα τα κροκάδια… Σέρβιρε, γλύψαμε τα δάκτυλά μας και μετά άρχισε να φωνάζει… «Για δες, ξέχασα να βάλω κροκάδια…Ξέχασα!». Εμείς γελούσαμε και της λέγαμε, δεν πειράζει καλέ, γλύκα ήταν και χωρίς τα κροκάδια…Εκείνη είχε στεναχωρεθεί… Αλλά και με τη στεναχώρια της είχε γράψει μια νέα συνταγή λαχανοντολμάδων. Οπως έγραψε κι εκείνη τη μέρα του Οκτώβρη του 40… Μετά το βομβαρδισμό, αλλάξανε σπίτι. Πήγανε «σ’ εκείνο το σπίτι στην πλατεία Όλγας, με τη Σοφίτα στην ταράτσα… Δύσκολο σπίτι εκείνο, πολύ με παίδεψε» μου έλεγε το 1987.
 
«Υπάρχει ακόμα, να πάω να το βρω;» τη ρωτούσα.  «Είναι το! Είναι το!» απαντούσε, «απέναντι από το άγαλμα.» Το άγαλμα το βρήκα, σπίτι δεν είδα απέναντι, μια πολυώροφη οικοδομή μονάχα. Η αντιπαροχή είχε σαρώσει την Πάτρα και την ιστορία της Ντίνας. Εγώ την κράτησα την ουτοπία της-ουτοπία μου. Το κοινό μας πεδίο με τη Ντίνα, Εκείνο το δύσκολο σπίτι και οι ντολμάδες με μάπα!
 

*Η Ελένη Σκάβδη είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.