Λειτουργια παραρτηματος Κτηματολογικoυ Γραφειου στις Σαπες

Zητά η «Αλληλεγγύη Ανάπτυξη – Ανανέωση» - Ντίνος Χαριτόπουλος «Άρχισε να ξηλώνεται η κάλτσα στην περιοχή μας και δεν έχει τελειωμό»

Επιστολή απέστειλαν μέλη της δημοτικής παράταξης Μαρωνείας-Σαπών  «Αλληλεγγύη Ανάπτυξη – Ανανέωση» και δημοτικοί  σύμβουλοι, κ. Ντίνος  Χαριτόπουλος, κ. Μίλτος Μαυρίδης και κ. Σωτήρης Μουζαλιώτης προς τον  Υπουργό Δικαιοσύνης  Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρο  Κοντονή. Την επιστολή κοινοποίησαν, επίσης, στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ , κ. Χ. Μέτιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, κ. Ν. Τσαλικίδη, τον Δήμαρχο Μαρωνείας- Σαπών,  κ. Γ.Σταυρίδη, τον Βουλευτή Ροδόπης, κ.Μ.Μουσταφά, τον Βουλευτή Ροδόπης, κ.Α.Καραγιουσούφ και τον Βουλευτή Ροδόπης, κ.Ι.Αχμέτ. 
 
Με την επιστολή τους τα μέλη του δημοτικού συνδυασμού ζητούν να ανατραπούν οι σχεδιασμοί του νέου νομοσχεδίου για τη λειτουργία κτηματολογικών γραφείων, στο οποίο δεν προβλέπεται η λειτουργία υποκαταστήματος στις Σάπες. 

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει: 

«Με το νέο νομοσχέδιο καταργούνται τα υποθηκοφυλακεία της  χώρας και δημιουργούνται 13 Κτηματολογικά Γραφεία  καθώς  και  184 υποκαταστήματα που,  ανάμεσα στα άλλα, θα έχουν και τις αρμοδιότητες  των μέχρι σήμερα λειτουργούντων υποθηκοφυλακείων. Στις Σάπες λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες υποθηκοφυλακείο, το οποίο προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στο κράτος  και στους  κατοίκους  της ευρύτερης περιοχής. Στο νέο νομοσχέδιο , όμως, δεν προβλέπεται η λειτουργία παραρτήματος  Κτηματολογικού Γραφείου στην έδρα του δήμου Μαρωνείας-Σαπών.
 
-Επειδή κάτι τέτοιο θα συντελέσει στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής και στην μεγαλύτερη ταλαιπωρία των πολιτών ολόκληρης  της  επαρχίας Σαπών με 30.000 κατοίκους
-Επειδή οι ιδιαιτερότητες του τόπου επιβάλλουν τη στήριξή του και όχι την αποψίλωση του από υπηρεσίες.
-Επειδή θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας (εργαζόμενοι, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λοιπά καταστήματα) στην πόλη των Σαπών.
-Και επειδή σε άλλους  νομούς προβλέπεται η δημιουργία παραρτήματος  Κτηματολογικού Γραφείου στις  δεύτερες  πόλεις.
Παρακαλούμε θερμά να προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη λειτουργία ενός τέτοιου παραρτήματος και στις Σάπες ως συνέχεια του ήδη λειτουργούντος υποθηκοφυλακείου». 

Ντίνος Χαριτόπουλος «Οικονομικό κέντρο όμως χωρίς διοικητικές υπηρεσίες δεν μπορεί να σταθεί» 

Σε δηλώσεις του στο Ράδιο Παρατηρητής ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης κ. Ντίνος Χαριτόπουλος υπενθύμισε πως «στις Σάπες εδώ και 50 χρόνια, ίσως και παραπάνω, λειτουργεί το υποθηκοφυλακείο» για να εξηγήσει στη συνέχεια πως «το υποθηκοφυλακείο είναι μια απαραίτητη υπηρεσία για περιοχές όπως η δική μας που και οι αγοροπωλησίες, αλλά και οι εγγραφές και λόγω ελλείψεων τίτλων τελευταία με το κτηματολόγιο ήταν και θα είναι απαραίτητη».
 
Επικεντρώνοντας στην αντίδραση, που θα πρέπει να υπάρξει, ο ίδιος σημείωσε πως «πρέπει να υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ώστε σε περιοχές σαν τη δική μας να αποτρέπονται και να θεραπεύονται τέτοιες πιθανές αρνητικές αποφάσεις» εξηγώντας στη συνέχεια ότι  «όταν λέω περιοχή σαν τη δική μας, εννοώ ότι η περιοχή των Σαπών ανέκαθεν χαρακτηρίζονταν, τουλάχιστον μετά τον πόλεμο για την απελευθέρωση το '44,  χαρακτηρίζονταν από ένα στοιχείο: ήταν διοικητικό κέντρο μιας περιοχής. Έγινε ο δήμος, έγιναν οι υπηρεσίες, λειτουργούσαν ιστορικά. Αυτές έκλεισαν. Από την άλλη έχουμε ένα οικονομικό κέντρο της περιοχής. Οικονομικό κέντρο όμως χωρίς διοικητικές υπηρεσίες δεν μπορεί να σταθεί ούτε στις μέρες μας, ούτε στον τόπο μας. Δεδομένου ότι υπάρχουν και οι ιδιαιτερότητες οι γεωγραφικές ή πολιτισμικές, ήταν μια περιοχή που πρέπει να εξαιρεθεί από αυτό κι αν λάβουμε υπόψιν ότι υπάρχουν δεύτερες πόλεις νομών που παραμένουν ή δημιουργούνται παραρτήματα κτηματολογικών γραφείων. Με αυτό το σκεπτικό εμείς κάναμε την επιστολή αυτή».

Ο κ. Χαριτόπουλος υπογράμμισε στη συνέχεια πως «πολλές φορές πρέπει να προλαμβάνουμε, παρά να θεραπεύουμε» σπεύδοντας να διευκρινίσει πως «χρειάζονται λίγο πιο συντονισμένες προσπάθειες των τοπικών φορέων και πολύ μεγαλύτερη διεκδικητικότητα για να μην κλαίμε για το κλείσιμο μιας ακόμη υπηρεσίας».
 
«Αν κινηθούμε όλοι μαζί», εκτίμησε «με μια παρέμβαση στο υπουργείο νομίζω ότι υπουργός θα δει, θα καταλάβει και οι επιτροπές θα νοιώσουν το πρόβλημα. Οι δύο δήμοι που μπορούν να εξυπηρετήσουν το υποθηκοφυλακείο Σαπών, το δήμο Αρριανών και το δήμο Μαρωνείας – Σαπών, μιλάμε για 35-37.000 κατοίκους».
 
Ερωτηθείς τέλος για το αν η παράταξή του θα προβεί και σε άλλες τέτοιου είδους κινήσεις ο κ. Χαριτόπουλος διαβεβαίωσε πως «έχουμε όλη την καλή διάθεση, είμαστε στη διάθεση όλων και θα το επιδιώξουμε και θα πρέπει να γίνει μια κινητοποίηση τέτοια που να αποτραπεί ο εν λόγω σχεδιασμός». «Άρχισε να ξηλώνεται η κάλτσα στην περιοχή μας και δεν έχει τελειωμό» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.