Μηνυμα κινητοποιησης στα 100 χρονια της Οκτωβριανης Επαναστασης

Στην Κομοτηνή βρέθηκε η Αλέκα Παπαρήγα σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την επανάσταση στη Ρωσία

Τη σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης στο χθες και στο σήμερα ανέλυσε από την Κομοτηνή η κ. Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά την πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο της επανάστασης.
 
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της παλιάς Νομικής μετά την ομιλία της κ. Παπαρήγα παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Καιρός – Αρχινώ για τον Λένιν να ιστορώ», εμπνευσμένη από το έργο του Β.Μαγιακόφσκι, «Β.Ι.Λένιν» και του Ε. Καζακίεβιτς, «Γαλάζιο τετράδιο».
 
Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Παπατολίδης, που  αναφέρθηκε στην αντικομμουνιστική επίθεση που γίνεται προκειμένου να αμαυρωθεί η πρώτη προσπάθεια οικοδόμησης της πρώτης κοινωνίας όπου καταργείται η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.
 
Όπως τόνισε, το ΚΚΕ συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτών των απόψεων που θέλουν να εγκλωβίσουν το λαό στα γρανάζια του καπιταλιστικού συστήματος, όχι μόνο τιμώντας το γεγονός της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, αλλά και αναδεικνύοντας τα συμπεράσματα από αυτή την πρώτη προσπάθεια οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας.
 
 

«Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε» 

Από την πλευρά της η κ. Αλέκα Παπαρήγα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πώς αντιμετώπισε η εργατική εξουσία, με την καθοδήγηση των μπολσεβίκων, τις μειονότητες και τις εθνότητες της Ρωσίας.
 
Επισήμανε δε πως το σύνθημα που για πρώτη φορά ακούστηκε το 19οαιώνα «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε» είναι απολύτως επίκαιρο. Η κ. Παπαρήγα τόνισε μεταξύ άλλων πως «ο σοσιαλισμός παραμένει επίκαιρος, βεβαίως όπως λέει και ο γνωστός στίχος το μέλλον δεν θα έλθει μόνο του νέτο – σκέτο αν δεν πάρουμε μέτρα και εμείς». Τόνισε λοιπόν πως πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, ειδικά τώρα που έχουν συσσωρεύσει τεράστια πείρα και με αυτή πρέπει να υποδεχθούν τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος.
 
«Να ανεβάσουμε την απαιτητικότητα από τον εαυτό μας, από τα καθοδηγητικά όργανα, από την καθοδήγηση. Η μπάρα, για να χρησιμοποιήσω έναν αθλητικό όρο, πρέπει να μπαίνει πιο ψηλά από τον καθένα και καθεμιά, από όλους μας, αν θέλουμε, και το θέλουμε, να βγουν στην επιφάνεια οι εργατικές – λαϊκές δυνάμεις, οι νέες ηλικίες που ψάχνουν και ψάχνονται, που ενδιαφέρονται να δράσουν, αναζητούν ενδεχομένως να τους δοθεί ένα χέρι στον ώμο να τους ωθήσει» σημείωσε. 

Αναμοχλεύοντας το ζήτημα της εμπλοκής Ρωσίας και κεμαλικού καθεστώτος 

Η κ. Παπαρήγα ανέφερε πως οι Έλληνες και απανταχού πολέμιοι του σοσιαλισμού, αστοί πολιτικοί συντηρητικοί, ρεφορμιστές, οπορτουνιστές είτε καταγγέλλουν την Οκτωβριανή επανάσταση σαν μια συνομωσία και ένα πραξικόπημα των λίγων κατά των πολλών, είτε την προβάλλουν αλλοιώνοντας πλήρως το πραγματικό νόημα και τον σκοπό της.
 
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συνθήκη Μπρεστ Λιτόφσκ, δηλαδή η συμφωνία της Ρωσίας με την Γερμανία μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, για την κατάπαυση του πολέμου μεταξύ τους, που θεωρεί πως αδιάντροπα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την προβάλλουν ως μια υποχώρηση ανάλογη με αυτήν που κάνουν οι ίδιοι υπογράφοντας μνημόνια και ιμπεριαλιστικές συμφωνίες.
 

Όμως αναφέρθηκε και στην εμφάνιση της σοσιαλιστικής Ρωσίας ως υποστηριχτή του κεμαλικού καθεστώτος στη Τουρκία και συνένοχης στις σφαγές των Ποντίων και Αρμενίων.
 
Η κ. Παπαρήγα επισήμανε πως ο μπολσεβίκικος διεθνισμός αναδείχθηκε στην προσπάθεια της νέας εξουσίας να στηρίξει τους Πόντιους που πάνω από το κεφάλι τους έπεφτε το τσεκούρι των τσέτηδων, και μάλιστα την ίδια ώρα που η Ελλάδα έπαιρνε με στρατό μέρος μαζί με άλλα 13 καπιταλιστικά κράτη κατά του νεαρού εργατικού κράτους.
 
Σημείωσε δε πως έγγραφα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, που δημοσίευσε πρόσφατα ο Ριζοσπάστης, δείχνουν ότι οι αστοί ηγέτες των Ποντίων αρνήθηκαν την βοήθεια, από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση του Ε. Βενιζέλου, με την κ. Παπαρήγα να εκφράζει την άποψη ότι η ελληνική αστική τάξη ήθελε να χρησιμοποιήσει τους Πόντιους ως διαπραγματευτικό χαρτί και αντιπερισπασμό για να κερδίσει την Ανατολική Θράκη ως βραβείο από τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της, αντίτιμο συμμετοχής στην καταστροφική μικρασιατική εκστρατεία.
 
Επισήμανε δε πως η Ρωσία έκανε προσπάθεια μεσολάβησης για ειρηνική λύση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία το 1922 , όταν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε στους Έλληνες ότι ήταν προτιμότερο να μείνουν στην Μικρά Ασία γιατί φοβόνταν ότι ο ερχομός τους στην Ελλάδα, θα ήταν απειλή για την σταθερότητα της αστικής εξουσίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.