Το ομαδικο μαζεμα αδεσποτων πληρης αποτυχια της κοινωνιας μας

Από τα Social media και τη νέα εξαιρετική φιλοζωϊκή ομάδα «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΡΑΚΗΣ» πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος Κομοτηνής άρχισε να συλλέγει, παρατύπως, μάλιστα, το σύνολο των αδεσπότων της πόλης.

Μια δυσερμήνευτη κίνηση, τη στιγμή που ως πρόσωπο ο Γεώργιος Πετρίδης, που διατελεί και δήμαρχος Κομοτηνής, είναι φιλόζωος, η πραγματικότητα όμως που δημιουργήθηκε στην πόλη, επί διαχείρισης των κοινών πραγμάτων από τον ίδιο, είναι πλέον ως αναποτελεσματική αδιέξοδη. Στον έβδομο χρόνο δημαρχίας του, είναι παράδοξο ένας πολιτικός ζυμωμένος με την αυτοδιοίκηση και την πράξη της, μαθητεύοντας δίπλα σε σπουδαίους άνδρες της αυτοδιοίκησης όπως ο αείμνηστος Γιώργος Παπαδριέλλης, να καταφεύγει, για να ικανοποιήσει τα συναισθήματα μιας ικανής, ας το καταγράψουμε έτσι, μερίδας συμπολιτών που έχουν αρνητικές εμπειρίες από τα αδέσποτα, να υιοθετεί την απόφαση της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, που ελήφθη μετά τη δολοφονία της αγγλίδας εκπαιδευτικού κι συνοψίζεται στο slogan «κανένα αδέσποτο ελεύθερο». «Κανένα αδέσποτο ελεύθερο λοιπόν», όμως με ποιους όρους; Πού θα οδηγηθούν τα αδέσποτα; Σε ποιες εγκαταστάσεις και ποιος θα τα φροντίζει; Πού είναι οι υποδομές που θα τα φιλοξενήσουν και ποιο είναι το προσωπικό που θα εξυπηρετήσει; Ο ένας και μοναδικός κτηνίατρος;

Το ζήτημα όμως των αδέσποτων δεν επικυρώνει μόνον την αποτυχία του δήμου Κομοτηνής επί επτά χρόνια κυβερνήτη της πόλης να δώσει λύσεις, αλλά με τον ίδιο χαρακτηρισμό θεωρούμε ότι βαρύνεται το σύνολο των τοπικών αρχόντων της περιοχής, το σύνολο των εκλεγμένων δημάρχων, κι όχι μόνο στο νομό Ροδόπης, γιατί κανείς από τους τέσσερις ενταύθα  δεν ασκεί πολιτική για τα αδέσποτα και δεν έχει εκπονήσει συνολική περί αυτών πολιτική.

Στα της πόλης μας όμως, στα του κεντρικού δήμου, στα της Κομοτηνής, διοικητικού κέντρου εξ ορισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με την αποτυχία διαχείρισης των αδεσπότων να προσγράφεται και σ’ εμάς ως κοινωνία πολιτών. Γιατί δεν διεκδικήσαμε τη δημιουργία φιλοζωικής συνείδησης από το νηπιαγωγείο, η οποία θα απέφερε:

1ον Στοιχειώδη συνείδηση ότι υγιές και ταϊσμένο ζώο δεν δαγκώνει, δεν επιτίθεται, δεν καταδιώκει.
2ον Ο φόβος προς τα ζώα είναι πρωταρχικά υπεύθυνος για τις επιθέσεις των αδέσποτων προς τα πρόσωπα, όταν οι άνθρωποι, τα πρόσωπα, ξεχνούν ότι είναι τα επικυρίαρχα όντα στον πλανήτη, και στο ζωϊκό βασίλειο.
3ον Η υιοθέτηση ενός ζώου είναι διαρκής ευθύνη για τους φιλόζωους, και ότι ποτέ κανένα ζώο που έχει υιοθετηθεί δεν πρέπει να αφεθεί ξανά ελεύθερο. Γιατί και τα ζώα συναισθάνονται, νιώθουν, γίνονται δυστυχή, και, επιστρέφοντας, είναι συνάμα δύσκολο να επιβιώσουν.
4ον Η συνείδηση της ευθύνης για τις αδέσποτες ζωές. Αν αυτή υπήρχε κι αν κάθε πολίτης που έβλεπε άρρωστο και πεινασμένο αδέσποτο στην πόλη, το πήγαινε στο δημοτικό κυνοκομείο να τσιπαριστεί, να στειρωθεί και να γιάνει, τότε τα αδέσποτα δεν θα πολλαπλασιάζονταν και δεν θα υπήρχαν αυτοί οι τεράστιοι πληθυσμοί αδέσποτων στην πόλη. Τα πηγαίνουμε όμως; Κι αν τα πηγαίνουμε πώς ζουν τα αδέσποτα στο Κυνοκομείο;

Πάντως μ’ εκείνον ή τον άλλο τρόπο, το «παιχνίδι» του πολιτισμού και της ευπρέπειας στην πόλη μας, έχει μέχρι σήμερα οριστικά χαθεί.
Με την ευθύνη ημών των πολιτών πρωταγωνίστρια…

Γιατί αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα, αν υπήρχε πραγματικά αγάπη για την αδέσποτη ζωή, και οι άρχοντες θα αναγκάζονταν —στην κυριολεξία του όρου— να πράττουν τα δέοντα για τις απαραίτητες υποδομές και το αναγκαίο προσωπικό, κανείς δεν θα φοβόταν, κι όλοι μαζί ζώα και άνθρωποι θα συμβιώναμε πολιτισμένα.

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΡΑΚΗΣ 

ΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ και του ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Η επικοινωνιακού χαρακτήρα αναίτια σύλληψη και φυλάκιση φιλήσυχων αδέσποτων ζώων στην Κομοτηνή τις τελευταίες ημέρες, μόνο και μόνο για να «ικανοποιηθεί» μερίδα πολιτών, οδηγεί το δήμο Κομοτηνής σε παραβίαση των δικαιωμάτων των ζώων, τα οποία προστατεύονται σε σημαντικό βαθμό από το υπάρχον νομικό πλαίσιο.
 
Μετά από προχθεσινό περιστατικό, όπου πολίτες εμπόδισαν με δυναμικό τρόπο τον «μπόγια» να αιχμαλωτίσει φιλήσυχο και αγαπητό σε όλους τους περίοικους αδέσποτο σκύλο, αποφασίσαμε να πάψουμε να εθελοτυφλούμε στην παρανομία και γι αυτό το λόγο αναθέσαμε σε νομικούς να εξετάσουν επειγόντως το θέμα της παραβίασης των νόμων από τον ΔΗΜΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ και από το ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ, τόσο στη διαδικασία λήψης απόφασης για αιχμαλωσία ενός σκύλου όσο και στη μετέπειτα διαδικασία που ακολουθείται (ατεκμηρίωτες και συνήθως υποκινούμενες … τηλεφωνικές καταγγελίες οι οποίες στην πλειοψηφία τους εκφράζουν ψυχικές διαθέσεις πολιτών εις βάρος των σκυλιών παρά πραγματικά και τεκμηριωμένα με αποδείξεις προβλήματα, ανυπαρξία απόφασης πενταμελούς επιτροπής, ανυπαρξία επιστημονικής διάγνωσης επιθετικότητας κτλ).
 
Όμως, το θέμα δεν θα μείνει εκεί, καθώς θα εξετασθούν και οι συνθήκες ζωής των σκύλων υπό αιχμαλωσία (απαγορευμένης από το νόμο) και πολλές άλλες αφανείς επί του παρόντος αλλά εξίσου σπουδαίες παράμετροι, οι οποίες εκφεύγουν των ορίων της φιλοζωίας…
 
Θα αιτηθούμε τη βοήθεια εισαγγελικών λειτουργών αρμόδιων για τα δικαιώματα των ζώων καθώς και κεντρικών φιλοζωϊκών οργανώσεων, οι οποίες διαθέτουν ευαισθησία και επαρκή εμπειρία για να αποδοθούν ευθύνες γι αυτή τη βαρβαρότητα που συντελείται στην Κομοτηνή σε βάρος αδέσποτων τα οποία δεν δάγκωσαν ποτέ κανέναν.
 
Το χαμηλό πολιτισμικό επίπεδο και ο ψυχικός πρωτογονισμός μερίδας της κοινωνίας δεν θα επιτρέψουμε να αλλοιώσει τον δικό μας αξιακό κώδικα και τις ευαισθησίες μας.
 
Τονίζουμε σε όλους τους τόνους ότι, εάν δεν αντιμετωπισθούν ριζικά οι αιτίες του προβλήματος (αστείρωτα σκυλιά, εκατοντάδες εγκαταλείψεις κάθε χρόνο μέσα στην πόλη τόσο από δημότες, όσο και από τα γύρω χωριά, έλλειψη φιλοζωϊκής συνείδησης, έλλειψη κουλτούρας υιοθεσιών, απουσία καθολικής ηλεκτρονικής σήμανσης/τσιπαρίσματος κτλ), τα κυνοκομεία/φυλακές δεν θα λύσουν ποτέ το πρόβλημα.
 
Σε αυτή την πόλη δεν έχουν δικαιώματα μόνο οι άνθρωποι, αλλά και τα ταλαιπωρημένα από τις αρρώστιες, την πείνα και τη δίψα αδέσποτα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.