«Σφαγές και όμορφα σουβενίρ»: Η δράση των γερμανών αρχαιολόγων στην Κατοχή

14.11.2017 12:01

Με ένα εκτενές ρεπορτάζ της, η Süddeutsche Zeitung αποκαλύπτει τη δράση των κατακτητών στην Ελλάδα, ανατρέποντας εν πολλοίς τη θεωρία που τους ήθελε να σέβονται τις αρχαιότητες

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Τον σκοτεινό ρόλο γερμανών αρχαιολόγων στα χρόνια της Κατοχής στην Ελλάδα εξετάζει και αποκαλύπτει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σε άρθρο που δημοσιεύεται στο πολιτιστικό της ένθετο, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Σφαγές και μερικά όμορφα σουβενίρ».
 
Οπως γράφει η εφημερίδα, τα τελευταία χρόνια άρχισαν να διεξάγονται σχετικές επιστημονικές έρευνες μετά από προσπάθειες ωραιοποίησης του παρελθόντος. «Παρά το υποτιθέμενο ενδιαφέρον για τα αρχαιολογικά ευρήματα, γερμανοί στρατιώτες λεηλάτησαν μουσεία, πραγματοποιήθηκαν παράνομες ανασκαφές και ευρήματα μεταφέρθηκαν στη Γερμανία. Οι επιπτώσεις της γερμανικής κατοχής στην ελληνική αρχαιολογική επιστήμη είναι ορατές μέχρι σήμερα» τονίζει η εφημερίδα, η οποία περιγράφει μια διαφορετική εικόνα από αυτό της υποτιθέμενες αρχαιολατρίας των Γερμανών λόγω των εμμονών του Αδόλφου Χίτλερ και του Γιόζεφ Γκέμπελς για την Αρχαία Ελλάδα.
 
Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει ότι «την τελευταία περίοδο επιστήμονες προσπαθούν να ρίξουν φως στην πολύπλοκη υπόθεση και όποτε είναι εφικτό επιστρέφονται αρχαιολογικά ευρήματα. Η ερευνήτρια Αλεξάνδρα Κάνκελαϊτ συντάσσει αυτή την εποχή μια μονογραφία για τις επιπτώσεις της Κατοχής στην αρχαιολογία».
 
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Παράλληλα με την παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σημειώθηκαν ζημιές, λεηλασίες και κλοπές. Γερμανοί αρχαιολόγοι προσπάθησαν ωστόσο μετά τον πόλεμο να “ωραιοποιήσουν” την περίοδο της Κατοχής. Για παράδειγμα ο αναγνωρισμένος γερμανός αρχαιολόγος, Ρόναλντ Χάμπε, έγραφε το 1950 ότι σχεδόν για όλες τις ζημιές και τις λεηλασίες ευθύνονται Βρετανοί και Ιταλοί και πως ο αριθμός των κλοπών που περιλαμβάνεται σε ένα βρετανικό κατάλογο είναι υπερβολικός», σημειώνει η Εσθερ Βίντμαν, στο ρεπορτάζ της για την Süddeutsche Zeitung.
 
Ενώ καταλήγει, λέγοντας πως «και μετά έρχεται η πρόταση που σε αφήνει άφωνο όταν προέρχεται από αρχαιολόγο: “Μα δεν επρόκειτο για κλοπές, αλλά για σουβενίρ, όπως λυχνάρια, μπουκαλάκια, θραύσματα από μάρμαρα ή μωσαϊκά, τα οποία ο κόσμος λαχταρά και εν καιρώ ειρήνης” σημείωνε ο γερμανός αρχαιολόγος Ρόναλντ Χάμπε».
 
Πηγή: www.protagon.gr

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine