Χρησιμες διαπιστωσεις για τη Σαρια στην εκδηλωση της Ελληνικης Ενωσης για τα Δικαιωματα του Ανθρωπου

Παρουσίες από όλη τη Θράκη

 Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον της Θράκης για την εκδήλωση που διοργάνωσε στην Ξάνθη για τη Σαρία η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου την Παρασκευή.
 
Με τίτλο «Οι αρμοδιότητες του Μουφτή σήμερα. Μετά τι..;» η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο γεμάτο Elisso προσέλκυσε το ενδιαφέρον νομικών της Θράκης αλλά και εκπαιδευτικών, μελών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και απλών πολιτών. Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Γρηγόρης Στογιαννίδης, Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο πρώην Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής, ο πρώην βουλευτής Ορχάν Χατζηιμπράμ, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Αντώνης Παπακώστας κ.α.
 
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Συμβολαιογράφος Ροδόπης Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ο Καθηγητής του ΠΑΜΑΚ και πρώην Πρόεδρος της ΕΕΔΑ Κώστας Τσιτσελίκης, ο πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Κώστας Γούναρης, ο Δικηγόρος Ξάνθης Αχμέτ Κεχαγιά Ικσάν. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σαμή Καραμπουγιούκογλου που τόνισε καλωσορίζοντας τον κόσμο ότι μέχρι να έρθει το νομοθέτημα «άσπρισαν τα μαλλιά» των ομιλητών ενώ χρειάστηκε το θάρρος μια ηλικιωμένης γυναίκας που προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να επισπευσθούν οι εξελίξεις.
 

Την εκδήλωση, που είχε ενδιαφέρον και συνεχίστηκε με ερωτήσεις και παρεμβάσεις, άνοιξε ο Δικηγόρος και μέλος της ΕΕΔΑ Χαλήλ Μουσταφά, ο οποίος εξήγησε τη θέση της Ένωσης υπέρ της υπό ψήφιση πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της προσφυγής στο Μουφτή για υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου, σημειώνοντας ότι πρέπει να συνδυαστεί και με άλλες πρωτοβουλίες. 

Κ. Τσιτσελίκης: Διακρίσεις λόγω θρησκεύματος ή φύλου 

Στην πορεία της υπόθεσης της γυναίκας που διεκδίκησε την περιουσία του εκλιπόντας συζύγου της κόντρα στη Σαρία, που συζητήθηκε πριν λίγες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρθηκε ο Κώστας Τσιτσελίκης, Καθηγητής και εκπρόσωπος της προσφεύγουσας μαζί με το Καθηγητή Ι. Κτιστάκη. Διερωτήθηκε γιατί σε ένα αιώνα εξέλιξης δεν άλλαξε ποτέ το νομικό πλαίσιο και η μειονότητα κρατήθηκε σε εξάρτηση. «Άργησε η μεταπολίτευση της Θράκης» είπε, θυμίζοντας τη γνωστή ανακοίνωση της ΕΕΔΑ και αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που παραμένουν σε μουφτειακά, βακουφικά, εκπαίδευση, συλλόγους και πρόσθεσε ότι αυτό που άλλαξε πολλά ήταν η προσφυγή μιας ηλικιωμένης και απλής γυναίκας που είχε την τόλμη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
 
Αναφέρθηκε στην πάγια νομολογία του Άρειου Πάγου που κρίνει άκυρες δημόσιες διαθήκες παρά τη θέληση του διαθέτη, με την αιτιολογία ότι είναι μουσουλμάνος αλλά και την διάκριση σε βάρος της χήρας επειδή είναι γυναίκα ή μουσουλμάνα, σημειώνοντας ότι συγκρούεται με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού. «Η θα πρέπει να προσαρμοστεί η δικονομία που θα καταρτίσει η κυβέρνηση με Προεδρικό Διάταγμα ώστε να είναι συμβατή με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, είτε πρέπει να καταργηθεί πλήρως η δικαιοδοσία του Μουφτή”. 

Κλεοπάτρα Στογιαννίδου: Δεν αφορά μόνο τη μειονότητα, όλη την τοπική κοινωνία 

Η συμβολαιογράφος Ροδόπης Κλεοπάτρα Στογιαννίδου αναφέρθηκε στις Νομικές προσεγγίσεις και πρακτική των συναλλαγών που διέπονται από το μέχρι σήμερα καθεστώς. Μίλησε για το αδιέξοδο που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια με τους μουσουλμάνους συμπολίτες που προσέρχονται και είναι αναγκασμένοι να γνωστοποιούν το θρήσκευμά τους και να συντάσσουν μια διαθήκη με βάση το εξ αδιαθέτου δίκαιο του ιερονομικού δικαίου και την παράδοση.
 
Όπως ανέφερε, η προσωπική της άποψη είναι ότι υπάρχει μια έμφυλη ανισότητα που επιβλήθηκε μέχρι σήμερα σημειώνοντας την ανάγκη η νέα ρύθμιση, μέχρι την ψήφισή της, να συμπεριλάβει και να επιλύσει όλα τα σύγχρονα αλλά και μελλοντικά προβλήματα.  Όπως σημείωσε, η εφαρμογή του ιερονομικού δικαίου δεν αφορά μόνο τη μειονότητα που πλήττεται αλλά όλη την τοπική κοινωνία και έθεσε ως όριο αποδοχής την εναρμόνιση με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 

Κ. Γούναρης: Μεταβατικό στάδιο μέχρι την πλήρη κατάργηση της Σαρία 

Ο Κώστας Γούναρης αναφέρθηκε στους νόμους του 1914 και 1920 που διέπουν ακόμη το καθεστώς, δύο νόμοι ενός αιώνα που αποτελούν τη μετάβαση της περιοχής στην ελληνική έννομη τάξη καθώς και στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αναθέτει δικαστικές αρμοδιότητες σε θρησκευτικό λειτουργό, κάτι που παραβιάζει το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ. Περιέγραψε πολλά κωμικοτραγικά που έχουν συμβεί όλα αυτά τα χρόνια αλλά και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία της μειονότητας κινείται αντίθετα στο νόμο και επιθυμεί να ρυθμίζει τις υποθέσεις της στη βάση του αστικού κώδικα.
 

Αναφέρθηκε και στη συζήτηση για την εκλογή μουφτήδων λέγοντας, ότι όταν ο Μουφτής δεν θα έχει καμία δικαστική αρμοδιότητα, η πολιτεία δεν θα έχει κανένα λόγο να τον διορίζει. Ως προς το νέο Ν/Σ σημείωσε ότι επαναφέρει την κανονικότητα και καθιστά τη Σαρία εξαίρεση και όχι κανόνα. «Είναι σαφές ότι πρόκειται για μεταβατικό στάδιο μέχρι την πλήρη κατάργηση» είπε και χαρακτήρισε σωστό τον προβληματισμό  για το αν έπρεπε να γίνει τώρα η πλήρης κατάργηση  «αλλά ας πάμε στα σίγουρα» σχολίασε ο Πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου που έχει πρωταγωνιστήσει στην ανάδειξη του ζητήματος σε πανελλαδικό επίπεδο. 

Κεχαγιά Ικσάν: Καμία δικονομία και στρεβλώσεις 

Στα νομικά ζητήματα που προκύπτουν και την εμπειρία του από την εφαρμογή της Σαρία σε υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου μίλησε ο δικηγόρος Αχμέτ Κεχαγιά Ικσάν. Όπως τόνισε ότι «Το κοράνι δεν νομοθετεί αλλά προτρέπει» λέγοντας ότι κάποιοι ερμηνεύουν αυτή την προτροπή διαφορετικά.
 
Μίλησε για τις στρεβλώσεις που συνοδεύουν την εφαρμογή του ιερού ισλαμικού νόμου αλλά και την ανύπαρκτη δικονομία που υποβαθμίζει κάθε διαδικασία απονομής δικαίου και μάλιστα χωρίς δεύτερο βαθμό.  Όπως σημείωσε, η προσαρμογή στον αστικό κώδικα είναι μια θετική εξέλιξη για τη μειονότητα. 

Mουσταφά Μουσταφά: «Αν ήταν μοντέρνα η Σαρία, θα την είχαν καταργήσει» 

Παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά που έχει αναδείξει πολιτικά το θέμα ήδη από τη δεκαετία του ’90 ως βουλευτής του ΣΥΝ. «Αν η Σαρία συνιστούσε στον εκσυγχρονισμό της μειονότητας σε μια μοντέρνα κοινωνία  να είστε σίγουροι ότι θα τον είχαν καταργήσει» ανέφερε μεταξύ σοβαρού και αστείου για να καταδείξει τις πολιτικές σκοπιμότητες. «Χαίρομαι για το νόμο αν και θα επιθυμούσα πλήρη κατάργηση για να απελευθερωθεί η κοινωνία» έσπευσε να διευκρινίσει. Εκτίμησε πάντως ότι η κοινωνία αλλάζει και μετέφερε τις εμπειρίες του ίδιου και της συζύγου του ως κοινωνικής ψυχολόγου, παρακολουθώντας τα δράματα τόσων ετών και πρόσθεσε ότι έχουν ταξικό πρόσημο γιατί στο τέλος «οι αστοί λύνουν τα προβλήματά τους».
 
Ο δικηγόρος και περιφερειακός σύμβουλος Οντέρ Μουμίν σημείωσε ότι η κατάργηση της υποχρεωτικότητας ήταν ένα τολμηρό βήμα και συμφώνησε ότι η πλήρης κατάργηση δεν θα ήταν χρήσιμη. «Έχουν αλλάξει τα έθιμα της κοινωνίας, δεν είμαστε στις αρχές του 20ου αιώνα αλλά πρέπει να αφήσουμε την επιλογή», είπε. 

Κίνδυνος από τον ΑΠ – Αμφισβητούν τα στοιχεία για τους γάμους στη Θράκη 

Πάντως τόσο αρκετοί ομιλητές όσο και συμμετέχοντες που πήραν μέρος στη συζήτηση επεσήμαναν τον κίνδυνο ακόμη και η νέα ρύθμιση για τη Σαρία να υπονομευτεί από αποφάσεις του Αρείου Πάγου ενώ όλοι οι συμμετέχοντες αμφισβήτησαν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τους γάμους από υπηρεσιακούς παράγοντες στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς στη Θράκη παρατηρείται συντριπτική προσφυγή των νέων ζευγαριών της μειονότητας σε πολιτικούς και όχι θρησκευτικούς γάμους, ακριβώς λόγω της Σαρία.
 
Τέλος, σε επισήμανσή της στη διάρκεια της συζήτησης η Κλεοπάτρα Στογιαννίδου σημείωσε ότι χαίρεται ιδιαίτερα για τη νέα γενιά των νέων επιστημόνων της μειονότητας και την μεγάλη συμμετοχή τους στο νομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, λέγοντας ότι αποδεικνύει πόσο θετική ήταν για την κοινωνία της Θράκης η ποσόστωση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 
 
Πηγή: xanthi2.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.