Φαρμακευτικος Συλλογος Ροδοπης: Το ΣτΕ εχει αποφανθει ηδη για το ιδιοκτησιακο των φαρμακειων

Μεταβιβαστικού χαρακτήρα η διάταξη διαβεβαιώνει το υπ. Υγείας

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε πως είναι αντισυνταγματική η ίδρυση φαρμακείου από μη φαρμακοποιό υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης εν είδει απάντησης στην τροπολογία του υπ. υγείας που ψηφίστηκε χθες και δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες μη φαρμακοποιούς να ιδρύουν φαρμακεία. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης έχει ως εξής: 

«Αντί απάντησης για το  νέο νόμο της Κυβέρνησης  , ο οποίος  δίνει  και πάλι τη  δυνατότητα (με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί ) στους ιδιώτες – μη φαρμακοποιούς να ιδρύουν φαρμακεία , παραθέτουμε τις σχετικές παραγράφους της απόφασης  της Ολομέλειας του ΣτΕ 1804/2017, με την οποία ακυρώθηκε η προηγούμενη Κοινή Υπουργική απόφαση που όριζε ακριβώς το ίδιο.
 
Θεωρούμε ότι  στοιχειώδης σεβασμός  στο Σύνταγμα της χώρας, στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου μας  και  στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα έπρεπε να υφίσταται.
 
Ιδού τι ακριβώς αποφάσισε το ΣτΕ:
 
“Το θέμα δε αυτό, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό αφού, όπως έχει γίνει δεκτό, η άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, που συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών υγείας- όπως είναι και η άσκηση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού- επιτρέπεται μόνον σε όσα πρόσωπα έχουν τα προσόντα εκείνα, τα οποία ο νομοθέτης έχει κρίνει, σε εκπλήρωση της επιταγής του άρθρου 21 παρ. 3 του Συντάγματος, ότι είναι αναγκαία, προκειμένου να εξασφαλίζεται η παροχή στους πολίτες υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου (ΣτΕ 1790/2016, ΣτΕ 1634/2009, ΣτΕ 2267/2005 επταμ) ενόψει και του ότι τα φαρμακεία αποτελούν ιδιότυπα καταστήματα, στα οποία συνδυάζεται η εμπορική εκμετάλλευση με την υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα (ΣτΕ 228/2014 – ΣτΕ 29/2014, ΣτΕ 420/2014 – ΣτΕ 24/2014 Ολομ.).''
''Δεν μπορεί δε, τέλος, να θεωρηθεί ότι αποτελεί επαρκές εξουσιοδοτικό έρεισμα για την έκδοση της υπουργικής αυτής αποφάσεως το άρθρο 3 του ίδιου νόμου 4336/2015, με το οποίο κυρώνεται η Συμφωνία Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των δανειστών, όπου προβλέπεται ρητή υποχρέωση της Χώρας να καταργήσει το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς αδειών ιδρύσεως και λειτουργίας φαρμακείων, διότι με την διάταξη αυτή απλώς αναλαμβάνεται υποχρέωση θεσπίσεως των αναγκαίων ρυθμίσεων, οι οποίες όμως πρέπει να είναι σύμφωνες προς τους κανόνες νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως που προβλέπει το Σύνταγμα, αφού η ανάληψη διεθνών υποχρεώσεων από την Χώρα δεν αναιρεί και την υποχρέωση τηρήσεως των συνταγματικών κανόνων περί νομοθετήσεως, ούτε μπορεί να καταστεί συγκεκριμένη η εξουσιοδοτική αυτή διάταξη με παραπομπή σε συνοδευτικά του εξουσιοδοτικού νομοθετήματος κείμενα''». 

Η απάντηση του υπ. υγείας 

Από την πλευρά του το υπουργείο υγείας σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης διευκρινίζει πως μόνο σε φαρμακοποιούς θα δίνονται οι άδειες λειτουργίας φαρμακείων. Επιπλέον ξεκαθαρίζει ότι η τροπολογία που κατέθεσε δεν προσθέτει κάτι καινούριο σε αυτό το οποίο έχει ήδη νομοθετηθεί όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
 
«Η τροπολογία που κατέθεσε σήμερα το υπουργείο Υγείας δεν προσθέτει κάτι καινούριο σε αυτό το οποίο έχει ήδη νομοθετηθεί όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Ο σκοπός της είναι να καλύψει το νομοθετικό κενό που δημιουργήθηκε μετά την ακύρωση της εφαρμοστικής ΚΥΑ του νόμου 4336/2015 από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και γι' αυτό οι ρυθμίσεις της είναι μεταβατικού χαρακτήρα για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Στο διάστημα αυτό θα δίνονται άδειες λειτουργίας φαρμακείου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μόνο σε φαρμακοποιούς».
 
Τέλος, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι «το περιεχόμενο των σχετικών διατάξεων αλλά και ο συνολικός χειρισμός του θέματος είναι σε γνώση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ)».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.