Η φτωχεια και η εξαθλιωση ως προιοντα ηθικης φυσεως

Για το σούπερ μάρκετ που κάλεσε την αστυνομία για τον πατέρα που έκλεψε δύο κουτιά γάλα για τα παιδιά του είναι η επισφράγιση της αστικής αντίληψης ότι η φτώχεια και η εξαθλίωση είναι προϊόντα ηθικής κυρίως φύσης. Η ίδια επιχείρηση διαφήμιζε την περίοδο των Χριστουγέννων το φιλανθρωπικό της έργο και μας καλούσε σε στήριξη των απόκληρων της ζωής. Κι αυτό γιατί η φιλανθρωπία στηρίζεται σε μία πατερναλιστική αντίληψη ότι οι κυρίαρχες τάξεις (Αριστοκρατία, Εκκλησία, μεγαλοαστοί) ξέρουν καλύτερα να κυβερνούν από ότι οι «κατώτεροι» και άρα στο πλαίσιο της διακυβέρνησής τους, ένα μέρος του πλούτου τους (αυτό που θα επιλέξουν βέβαια αυτοί) θα μεταφερθεί στους φτωχούς στην λογική μίας υποχρέωσης, ενός καθήκοντος. Το σημαντικό βέβαια είναι ο φτωχός να γνωρίζει καλά ότι ο συγκεκριμένος πλούσιος είναι αυτός που τον «ευεργετεί» προκειμένου να δημιουργηθεί μία σχέση εξάρτησης με τις γνωστές προεκτάσεις που μπορεί να έχει.

Η γενική αρχή που χρησιμοποιούν «να βοηθήσουμε τους φτωχούς συνανθρώπους μας», είναι μια χυδαία υποκρισία, ειδικά όταν οι λέξεις αυτές εκπορεύονται από αυτούς που συσσωρεύουν εκατομμύρια ακριβώς επειδή εκμεταλλεύονται και προκαλούν την εξαθλίωση που δημιουργεί το φαινόμενο των «φτωχών συνανθρώπων» μας. Και το κέρδος τους για αυτές τις αθλιότητες δεν είναι μόνο η επουράνια ανταμοιβή, αλλά και η επίγεια πολιτική και κοινωνική κερδοφορία, με την αναγνώριση που φέρνει η φιλανθρωπία και το ρίξιμο της κουρτίνας μεταξύ της λαμπρής τους φιλανθρωπίας και της στυγνής εκμετάλλευσης που είναι προϋπόθεση για την ίδια την ύπαρξή τους.
 
Σ' αυτό το πλαίσιο η τιμωρία του πατέρα είναι απολύτως αναμενόμενη. Ο φιλεύσπλαχνος, γενναιόδωρος ηθικός χορηγός οφείλει και πρέπει να τιμωρήσει τον μη σεβόμενο τις ηθικές αξίες που αυτός επιβάλλει, οφείλει να πατάξει την ανήθικη φτώχεια και να μη της δώσει κανένα ελαφρυντικό. Οι εργαζόμενοι όμως που κατά καιρούς κατήγγειλαν απολύσεις και άλλες ατασθαλίες δεν μπορούν να πάρουν τον ηθικό πέλεκυ και να τσακίσουν τον εργοδότη, γιατί βρίσκονται εξ αρχής σε θέση ηθικά κατώτερου, αφού είναι φτωχοί.
 
Υγ: Οι γιορτινές μέρες πέρασαν και η αγάπη και η κατανόηση επιστρέφονται στην amazon.
 

*Η Γιάννα Στεργίου είναι πτυχιούχος των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Εδιμβούργου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.