Υπο συσταση νεο πολιτιστικο – επιστημονικο οργανο πολιτικων επιστημονων στο ΔΠΘ

Εκδήλωση με θέμα την κρίση στην Καταλονία με καλεσμένο τον διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Ισπανίας Luis Moreno, η πρώτη για το 2018 - Κωνσταντίνος Δικαίος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ «Προσπαθούμε να φέρουμε το πανεπιστήμιο κοντά στην πόλη και την πόλη κοντά στο πανεπιστήμιο»

Ενημέρωση για την πολυετή συνεργασία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard (ΚΕΣ) για τη φετινή υλοποίηση του προγράμματος Θερινής Πρακτικής Άσκησης και τη δυνατότητα υποτροφίας που προσφέρει σε έναν φοιτητή/ φοιτήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου, για τους φοιτητές του Τμήματος.
 
Το Πρόγραμμα φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο 30 Μαΐου – 5 Ιουλίου 2018, διάστημα κατά το οποίο οι ασκούμενοι θα απασχολούνται στην πρακτική τους από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή, ενώ παράλληλα, θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές εκδρομές και παιδαγωγικές-πολιτιστικές δράσεις.
 
Ο φοιτητής/τρια του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ που θα επιλεγεί θα εργάζεται στον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Ναυπλιέων, με τον οποίο συνεργάζεται το ΚΕΣ εδώ και πολλά χρόνια, ενώ μετά την ολοκλήρωση του θερινού προγράμματος, μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητές/τριες θα ταξιδέψει την Ουάσιγκτον, Η.Π.Α., το φθινόπωρο του 2018, όπου θα επισκεφθεί φορείς αντίστοιχους με την πρακτική άσκηση που θα έχει πραγματοποιήσει στο Ναύπλιο αλλά και θα συμμετέχει σε εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες στο Center for Hellenic Studies του Πανεπιστημίου Harvard, που διατηρεί τα κεντρικά του γραφεία εκεί.
 
Η ενημέρωση αυτή, αποτελεί την πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων, που έχει ήδη στα σκαριά για τον πρώτο μήνα του 2018 το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ, η πρώτη εκ των οποίων για το ευρύ κοινό, θα λάβει χώρα την προσεχή Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, στις 16:30 το απόγευμα στον χώρο της παλιάς Νομικής με θέμα «Κρίση στην Καταλονία».
 
Την παρουσίαση – σχολιασμό της εκδήλωσης θα κάνει, μέσω skype, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Ισπανίας, διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου  Luis Moreno, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο καθηγητής του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ κ.Κωνσταντίνος Δικαίος. 

Κωνσταντίνος Δικαίος «Το πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο μαθήματα» 

«Aν υπάρχει κάποιος, ο οποίος ξέρει τι εστί Καταλονία και κινήματα ανεξαρτησίας σε όλη την Ευρώπη» αυτός είναι ο καθηγητής Moreno δήλωσε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Δικαίος εξηγώντας πως η γνωριμία του με τον καθηγητή Moreno μετρά από το 1983 στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Ο Luis Moreno είναι ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Ισπανίας, είναι πολιτικός επιστήμονας, έχει κάνει το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, και από 1983 ασχολείται με τα κινήματα ανεξαρτησίας Καταλονίας και Σκωτίας. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα ζητήματα Καταλονίας και Σκωτίας, ο ίδιος είναι Μαδριλένος, και έχει φτιάξει το περίφημο για την πολιτική επιστήμη “«Moreno question”, ελληνιστί  “το ερώτημα του Λουίς Μορένο”, το οποίο χρησιμοποιείται σε δημοσκοπήσεις» εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας πως η εκδήλωση απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο, με μοναδική «δυσκολία» ίσως για κάποιους ότι η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.
 
«Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε  όλη την πόλη, διότι προσπαθούμε να φέρουμε το πανεπιστήμιο κοντά στην πόλη και την πόλη κοντά στο πανεπιστήμιο» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δικαίος υπογραμμίζοντας, απευθυνόμενος προς τους φοιτητές, ότι «το πανεπιστήμιο επίσης δεν είναι μόνο μαθήματα, αλλά και όλα τα υπόλοιπα που μπορούν να συμβαίνουν παράλληλα». 

Η υπό σύσταση «Ομάδα Ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη»  

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δικαίος  γνωστοποίησε στους ακροατές του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» πως στα σκαριά βρίσκεται επίσης ένας νέος σύλλογος πολιτικών επιστημόνων, με ακριβή ονομασία «Ομάδα Ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη», που θα αποτελέσει ένα καθαρό πολιτιστικό – επιστημονικό όργανο, το οποίο μεταξύ άλλων θα προωθεί αντίστοιχες διοργανώσεις. 
 
Άλλωστε, όπως εξήγησε ο ίδιος, υπάρχει ήδη μία ομάδα ανθρώπων και μέχρι τώρα έχουν εργαστεί για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για το Brexit, τα ακραία κόμματα, τον πολιτικό λόγο, τις βρετανικές εκλογές αλλά και την λογοτεχνία σε σχέση με την πολιτική.
 
«Γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας σύλλογος. Έχουμε φτιάξει το προσχέδιο καταστατικού, το οποίο αυτή τη στιγμή  είναι υπό νομική επεξεργασία. Ο Σύλλογος αυτός θα λέγεται “Ομάδα Ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη”» τόνισε ο κ. Δικαίος υπογραμμίζοντας πως θα πρόκειται κατά κύριο λόγο για  έναν φοιτητικό σύλλογο, ο οποίος θα έχει στόχο την επιστημονική ενασχόληση με το πολιτικό φαινόμενο. «Η δική μου πρόθεση είναι να φτιαχτεί αυτός ο σύλλογος που δεν θα είναι και συνδικαλιστικός φορέας. Δεν πάμε να φτιάξουμε έναν ακόμη σύλλογο για την εκπροσώπηση στη Σύγκλητο.  Αλλά έναν σύλλογο με καθαρό πολιτιστικό και επιστημονικό χαρακτήρα. Πέραν των εκδηλώσεων που ήδη έχουν γίνει, και της συζήτησης που θα γίνει για την Καταλονία, σχεδιάζουμε μια συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάποια στιγμή με την αρχή του νέου εξαμήνου, καθώς και μια παρουσίαση του βιβλίου του συναδέλφου Θεόδωρου Γεωργίου “Οι φιλοσοφικές διαστάσεις της Ευρωπαϊκής κρίσης”. Μετά από όλα αυτά καλό θα είναι να υπάρχει και ένας φορέας. Να υπάρχει ένα νομικό πρόσωπο, έτσι ώστε να μπορεί να πάρει και μια χορηγία. Αυτό είναι ο σκοπός» εξήγησε.
 
Ωστόσο όπως επεσήμανε ο κ. Δικαίος  το μεγάλο όνειρο των μελών του είναι η δημιουργία ενός εργαστηρίου πολιτικής επιστήμης στο ΔΠΘ, για το οποίο όμως απαιτούνται πολλά βήματα. «Ένα βήμα τη φορά λοιπόν, ξεκινώντας από τη δημιουργία του Συλλόγου και τη συνέχιση των εκδηλώσεων μας» τόνισε κλείνοντας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.