«Οσο περισσοτεροι θελουμε να επιτευχθει η επαναλειτουργια της Παιδικης Βιβλιοθηκης Ξυλαγανης τοσο πιο δυνατο γινεται το αιτημα μας»

Συνεχίζει τον αγώνα του ο Σύλλογος Πατεράδων

Μέσω της σελίδας του στο Facebook  o Σύλλογος Πατεράδων συνεχίζει την προσπάθειά του για την επαναλειτουργία της παιδικής βιβλιοθήκης Ξυλαγανής. Ο λόγος που κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, εξήγησε ο γραμματέας του συλλόγου, κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, είναι πως το ζήτημα βρίσκεται ακόμη στα γραφεία του Υπουργείου Παιδείας και δεν έχει περάσει ακόμα στα χέρια των αρμόδιων φορέων του Δήμου.
 
Το κτήριο, παρότι παροπλισμένο εδώ και μία δεκαετία, συνέχισε, βρίσκεται ακόμη σε αρκετά καλή κατάσταση, μιας και δεν έχει υποστεί σοβαρές φθορές, παρά το πέρασμα του χρόνου. Πρόσφατη απογραφή από τον Δήμο, συνέχισε, φανέρωσε ότι στα ράφια της φιλοξενούνται 6.000 βιβλία, στα οποία, όμως, τα παιδιά της Ξυλαγανή δεν έχουν πρόσβαση.
 
Οι λόγοι που είναι αναγκαίο να ανοίξει η βιβλιοθήκη είναι προφανείς, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την ιστορία της, αλλά και την μάθηση, τη δημιουργικότητα και το παιχνίδι που προσέφερε σε όλα τα παιδιά της περιοχής!
 
«Δεν αφορά μόνο εμάς, αφορά τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Η βιβλιοθήκη ήταν ο μοναδικός χώρος στον τόπο μας, πέρα από το σχολείο, που μπορούσε να συμβεί αυτό», είπαν με θέρμη οι γονείς των παιδιών, «μάθαμε κι άλλα πράγματα σε αυτό το χώρο, μάθαμε να μοιραζόμαστε, μάθαμε να σεβόμαστε το διπλανό μας και να συμμετέχουμε σε κοινωνικές δραστηριότητες, κάτι που δεν είχε το χρόνο και την ευκαιρία να μας το μάθει κανείς. Της χρωστάμε πολλά, αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε γι' αυτή».

Η ιστορία της βιβλιοθήκης από το 1983 έως και το οριστικό κλείσιμο 

Η παιδική δανειστική βιβλιοθήκη της Ξυλαγανής δημιουργήθηκε το 1983, στο πλαίσιο ενός γενικότερου project  ίδρυσης βιβλιοθηκών σε αγροτικές περιοχές με την υπογραφή της Annette Schlumberger. Λάτρης της Ελλάδας και γόνος ευκατάστατης οικογένειας, πίστευε ότι μία βιβλιοθήκη μπορεί να ζωντανέψει κάθε αγροτική περιοχή και να δώσει πνοή στους κατοίκους της.
 

Η Ξυλαγανή, έτσι, απέκτησε την δική της βιβλιοθήκη. Μία βιβλιοθήκη – πρότυπο με προσωπικό γεμάτο όρεξη και μεράκι, που άνοιξε την αγκαλιά της στα παιδιά της περιοχής, προσφέροντας τους, πέρα από γνώσεις και διασκέδαση, μία καλοδιαλεγμένη επιλογή εκδόσεων, δύσκολο να βρει κανείς στην ελληνική περιφέρεια!
 
Μετά τον θάνατο της Schlumberger το 1993 οι 22 σε αριθμό παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες που συντηρούσε  πέρασαν στην ελληνική πολιτεία με τον Οργανισμό Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών. Με το πέρασμα του καιρού οι περισσότερες από αυτές υποτιμήθηκαν, ενώ η λειτουργία τους τερματίστηκε το 2010, όταν το υπουργείο Παιδείας κατήργησε τον οργανισμό.
 
Πρόσφατα και με αφορμή την επαναλειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης Βελβεντού, έπειτα από πρωτοβουλία των κατοίκων της, ο Σύλλογος Πατεράδων κάνει προσπάθειες να επαναλειτουργήσει και η βιβλιοθήκη της Ξυλαγανής. Ο λόγος, εξήγησαν, είναι ότι το οφείλουν στα παιδιά τους, αλλά και στις επόμενες γενιές…

«Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τη δική μας βιβλιοθήκη. Η συμμετοχή μας εδώ είναι σημαντική», τόνισαν, «Όσο περισσότεροι θέλουμε να επιτευχθεί η επαναλειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης του χωριού της Ξυλαγανής τόσο πιο δυνατό γίνεται το αίτημα μας. Ας το φωνάξουμε!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.