Κοινο μετωπο κατα των αποφασεων Γαβρογλου για ΔΠΘ και ΤΕΙ ΑΜ-Θ

Εντείνουν το πλαίσιο των διεκδικήσεων οι εκπρόσωποι και φορείς της Ροδόπης για την αποτροπή των σχεδίων - Μουσταφά Μουσταφά «Είναι καιρός να παράξουμε το πλαίσιο των διεκδικήσεων του ΔΠΘ για την επόμενη μέρα»

Η πρώτη διευρυμένη σύσκεψη των φορέων της Ροδόπης, με αφορμή την απόφαση γύρω από τις ενδεχόμενες κινήσεις και μορφές αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας, τόσο στην εξαγγελία ίδρυσης τέταρτης νομικής σχολής όσο και στη διακοπή του διαλόγου συνένωσης του ΔΠΘ με το ΤΕΙ ΑΜΘ, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, 10 Φεβρουαρίου, στα γραφεία του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης με πρωτοβουλία του προέδρου του κ. Αντώνη Γραβάνη.
 
Παρούσα στη σύσκεψη η διοίκηση του πανεπιστημίου, η οποία εξέθεσε την κατάσταση, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Σταύρος Τουλουπίδης, Φώτης Μάρης και Παντελής Μπότσαρης, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, οι βουλευτές Ροδόπης, Μουσταφά Μουσταφά και Ιλχάν Αχμέτ, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης, ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών, Γιάννης Σταυρίδης, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου, ο «οικοδεσπότης», πρόεδρος του ΕΒΕΡ, Αντώνης Γραβάνης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Ροδόπης Ιάκωβος Φραντζής, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ, Ανέστης Βαφειάδης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, κ. Κική Κωνσταντινίδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Ροδόπης, Θεόδωρος Σαββάκης, ο Κοσμήτορας της Νομικής Κομοτηνής, Χρήστος Μαστροκώστας, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ.Θεοχάρης Δαλακούρας, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης Χρήστος Τερζίδης, o συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Σταμάτης Σακελλίων και το μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ Δημήτρης Χαρίτου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας,  η επικεφαλής της ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής Ελένη Λαφτσή, η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας της ΝΟΔΕ Ροδόπης Λένα Χατζή και η πολιτευτής της ΝΔ, Βούλα Ελευθεριάδου. 

Σταύρος Τουλουπίδης «Αν πάμε συντονισμένα έχουμε πιθανότητες να μην υλοποιηθεί η εξαγγελία» 

Πρώτος τον λόγο έλαβε ο πρυτανεύων του ΔΠΘ κ. Σταύρος Τουλουπίδης, ο οποίος ξεκίνησε από το θέμα της Νομικής, λέγοντας πως η εξαγγελία βρίσκεται σε αντίθεση με τον επαγγελματικό κορεσμό που βιώνει ο κλάδος  και πως δεν πείθουν τα περί σύγχρονων γνωστικών αντικειμένων που σύμφωνα με την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών θα υπάρξουν στη Νομική της Πάτρας. «Η ίδρυση νέας νομικής σχολής λειτουργεί αποδυναμωτικά για το σύνολο του ΔΠΘ, καθώς δίνει την δυνατότητα στους υπάρχοντες καθηγητές, που έχουν συμπληρώσει την 15ετία να βάλουν υποψηφιότητα για την Πάτρα» σημείωσε, για να επισημάνει πως το ίδιο ισχύει και για τους φοιτητές.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως προχθές το βράδυ είχε συνομιλία με τον κ. Γαβρόγλου, θυμίζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου ΑΜΘ. «Να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να το ξανασκεφτεί το υπουργείο. Εμείς ως πανεπιστήμιο θα ασκήσουμε πιέσεις τόσο στην πανεπιστημιακή κοινότητα ακόμη και στη Σύνοδο των Πρυτάνεων». «Αν πάμε συντονισμένα έχουμε πιθανότητες να μην υλοποιηθεί η εξαγγελία» επεσήμανε.

Όσο για το θέμα της συγχώνευσης με το ΤΕΙ ΑΜΘ ο κ. Τουλουπίδης ξεκαθάρισε πως από πλευράς ΔΠΘ δεν υπάρχει κάποιος που δεν θέλει τη συγχώνευση με το ΤΕΙ. Μάλιστα σημείωσε για το θέμα πως κατά την συνομιλία του με τον υπουργό Παιδείας ο τελευταίος άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό για τη συνέχεια του διαλόγου, παράλληλα όμως με αυτόν που γίνεται στη Θεσσαλονίκη. «Το είδα θετικό έστω και έτσι γιατί ο κ. Γαβρόγλου παραδέχτηκε στην συζήτησή μας ότι γεωγραφικά το ΤΕΙ ΑΜ-Θ ανήκει στην περιφέρειά μας» εκτίμησε ο ίδιος. Ενώ για τη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στην Αθήνα των ΤΕΙ ΑΜ-Θ, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης, και του Διεθνούς Πανεπιστημίου υπό τον γ.γ. του υπουργείου κ. Αγγελόπουλο, ο κ. Τουλουπίδης είπε πως «δεν τα βρήκαν». 

Μουσταφά Μουσταφά «Η απάντηση Γαβρόγλου ήταν ότι το θέμα ακόμα μελετάται»

Ιδιαίτερη αξία είχε και η τοποθέτηση του βουλευτή Ροδόπης κ. Μουσταφά Μουσταφά, ο οποίος αρχικά υπογράμμισε πως «οι τελευταίες εξελίξεις μας αναγκάζουν σαν πανεπιστημιακή κοινότητα και κοινωνία να κάνουμε και έναν μακροπρόθεσμό συλλογισμό για το μέλλον του ΔΠΘ. Καλή η εξαγγελία, αλλά νομίζω ότι κατά καιρούς επανέρχεται και θα επανέλθει ίσως για άλλα τμήματα επίσης».

«Θα πρέπει να έχουμε προγραμματισμό σαν τοπική κοινωνία πάνω σε επιστημονικές βάσεις για τη στήριξη και την ανάπτυξή του Πανεπιστημίου και τη σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία» τόνισε ο ίδιος  για να επισημάνει ότι είχε συνάντηση με τον υπουργό παιδείας στον οποίο εξήγησε πως «μια τέτοια εξαγγελία θα έπρεπε να ήταν προϊόν διαλόγου με την ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας και των πανεπιστημίων» για να λάβει την απάντηση του υπουργού πως «το θέμα ακόμα μελετάται».

Ιλχάν Αχμέτ «Να εκθέσουμε και στον ελληνικό λαό ότι τα κριτήρια μας δεν είναι μόνο οικονομικά» 

«Πρέπει να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε το πανεπιστήμιο όλοι» ξεκαθάρισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Ιλχάν Αχμέτ καταθέτοντας δέσμη τριών προτάσεων που αφορά στην συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια των δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, αλλά και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, σε συνεργασία με το σύνολο των φορέων, από κοινού να πράξουν «για την κλιμάκωση της διεκδίκησης» προτείνοντας μεταξύ άλλων τη δημιουργία αντιπροσωπείας που θα επιδιώξει συνάντηση με τον κ. Γαβρόγλου, αλλά και με τον πρωθυπουργό εφόσον κριθεί απαραίτητο. 

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων «Το θέμα απασχόλησε την Ιεραρχία της Ελλάδας στην τελευταία της συνεδρίαση» 

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «εμείς συστοιχούμαστε σε αυτή την προσπάθεια για την στήριξη του Πανεπιστημίου. Προσυπογράφουμε το ψήφισμα της Νομικής» για να τονίσει πως το θέμα του Πανεπιστημίου συζητήθηκε και στην Ιεραρχία της Ελλάδας κατά την τελευταία συνεδρίαση της στην Αθήνα. 

Χρήστος Μέτιος «Προβληματισμός για τις εξελίξεις και στη Δράμα και στην Καβάλα» 

Οι θεσμικοί της περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Τσαλικίδης τόνισαν πως η εξαγγελία τέταρτης Νομικής αποδυναμώνει σοβαρά το ΔΠΘ, για να υπογραμμίσουν πως δεν λαμβάνεται υπόψη με τέτοιου είδους εξαγγελίες η ιστορικότητα της Νομικής του ΔΠΘ «που έχει διακριθεί και έχει δώσει σημαντικά δείγματα για το έργο που επιτελεί». Ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να προσθέσει επίσης πως προβληματισμός για τις εξελίξεις στο θέμα της συγχώνευσης υπάρχει επίσης στη Δράμα και στην Καβάλα.

Γιώργος Πετρίδης «Το ΔΠΘ δεν ήταν το αγαπημένο παιδί, διακομματικά, των υπουργείων παιδείας»

Παρόντες στη σύσκεψη και δύο δήμαρχοι της περιοχής οι κ.κ. Γιώργος Πετρίδης και Γιάννης Σταυρίδης, με τον πρώτο, να σημειώνει πως πρόκειται για «ένα πακέτο εξελίξεων που δημιουργεί προοπτικές δυσοίωνες για το δικό μας πανεπιστήμιο» εκτιμώντας πως το ΔΠΘ «δεν ήταν το αγαπημένο παιδί, διακομματικά, των υπουργείων παιδείας». «Ό,τι επετεύχθη στο πανεπιστήμιο έγινε με φωτεινές εξαιρέσεις υπουργών, που κατάλαβαν την αξία του πανεπιστημίου και από στελέχη της τοπικής κοινωνίας» συνέχισε ο δήμαρχος Κομοτηνής για να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα πολιτικοί παράγοντες, κοινωνία και πανεπιστήμιο να δράσουν από κοινού όσο δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς από το υπουργείο η σκοπιμότητα της ίδρυσης Νομικής Σχολής στην Πάτρα. 

Γιάννης Σταυρίδης «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται 4η Νομική, μεγαλύτερη ανάγκη έχει ο τόπος μας, η Ροδόπη» 

Ο έτερος δήμαρχος της περιοχής που έδωσε το παρών, ο κ. Σταυρίδης, τόνισε από τις εξελίξεις αποδυναμώνεται και ο δήμος Μαρωνείας-Σαπών. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται 4η Νομική, μεγαλύτερη ανάγκη έχει ο τόπος μας, η Ροδόπη», επεσήμανε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «σε μία τέτοια εποχή σαν αυτή που ζούμε τώρα κι όταν υπάρχει μία σοβαρή επένδυση όπως το ΔΠΘ και χτίζει μια κοινωνία ολόκληρη πάνω σε αυτό δεν μπορείς να το αποδυναμώνεις». 

Ιωάννα Χατζηαντωνίου «Να δεσμευτούν οι παρόντες βουλευτές ότι μέχρι την Πέμπτη θα έχουμε ραντεβού με τον Υπουργό Παιδείας» 

Τέλος η κ. Χατζηαντωνίου, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, αφού επανέλαβε τις θέσεις που αναπτύσσονται στο κοινό ψήφισμα των δικηγορικών συλλόγων της περιοχής υπογράμμισε πως θα έλθει σε επικοινωνία με τους προέδρους όλων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας προκειμένου να συγκληθεί η ολομέλεια και να πάρει μια απόφαση. Η ίδια μάλιστα αποκάλυψε πως το Σάββατο ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Πάτρας, ο οποίος της είπε πως το αίτημα για δημιουργία Νομικής Σχολής στην Πάτρα ήταν πολλών ετών, φέρνοντας επιχειρήματα, μεταξύ των οποίων ότι θα βοηθήσει στη νομική επιμόρφωση των εκεί δικηγόρων και πως θα είναι μία Νομική Σχολή με εξειδίκευση διαφορετική από τις άλλες.

«Να δεσμευτούν οι παρόντες βουλευτές ότι μέχρι την Πέμπτη θα έχουμε ραντεβού με τον Υπουργό Παιδείας» ζήτησε, κλείνοντας η κ. Χατζηαντωνίου. 

Κινητοποίηση ενημέρωσης των κεντρικών συνδικαλιστικών οργάνων των επαγγελματιών

Ακολούθως τον λόγο έλαβαν όλοι οι φορείς οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στο πανεπιστήμιο, και την αντίθεσή τους τόσο στην μη συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων όσο και στην ίδρυση της 4ης Νομικής.
 
«Η Νομική Σχολή Κομοτηνής ήταν η πρώτη σχολή που δημιούργησε κουλτούρα σε αυτή την πόλη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Λουρίκας, υπογραμμίζοντας το αίσθημα ευθύνης που διακατέχει την τοπική κοινωνία, για το “brand name” της περιοχής, ήτοι το ΔΠΘ.
 
Τον λόγο έλαβε και ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης κ.Χρήστος Τερζίδης ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως σε ανεπίσημη συζήτηση του με τον πρόεδρο του αντίστοιχου συμβολαιογραφικού συλλόγου Πατρών, εκφράστηκε επίσης η αντίθεσή τους για την ίδρυση της 4ης Νομικής.
 
Σε αντίστοιχες κινήσεις, προέβη και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, κ. Ανέστης Βαφειάδης, ο οποίος ενημέρωσε το σώμα της συνεδρίασης για την ενημέρωση που παρείχε στην ΓΣΕΒΕΕ και τους προέδρους των αντίστοιχων Ομοσπονδιών, για να υπογραμμίσει πως «η όποια αποδυνάμωση και αποψίλωση συνίσταται σε περαιτέρω φτωχοποίηση της περιοχής».  «Ο κύριος πνεύμονας οξυγόνου στην οικονομία της περιοχής είναι το ΔΠΘ» τόνισε με την σειρά της η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κική Κωνσταντίνιδου, γεγονός που υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Ροδόπης Ιάκωβος Φραντζής.
 
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «ως περιοχή έχουμε απόλυτη εξάρτηση από το ΔΠΘ και προσπαθούμε να κάνουμε βήματα για να έρθουμε ακόμα πιο κοντά». Ο κ. Φραντζής έκανε λόγο για «σχέδιο αποδυνάμωσης της περιοχής συνολικά από πλευράς της κυβέρνησης» τοποθέτηση που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μουσταφά Μουσταφά ο οποίος σημείωσε πως «δεν θα πρέπει να κινδυνολογούμε, με εκφράσεις του τύπου ότι απαξιώνεται η Θράκη».
 
«Το ΔΠΘ αναπτύσσεται, ακόμα και στις κτιριακές εγκαταστάσεις, τόσο στην Κομοτηνή, όσο και στην Αλεξανδρούπολη» σημείωσε ο ίδιος για να επισημάνει τις δυνατότητες που  υπάρχουν στην περιοχή για την περαιτέρω ανάπτυξή της, όπως για παράδειγμα η ίδρυση μίας κτηνοτροφικής σχολής, υπό την λογική ότι η Θράκη κατέχει το 24% της αγροτικής παραγωγής.
 
«Είναι καιρός να παράξουμε το πλαίσιο των διεκδικήσεων του ΔΠΘ για την επόμενη μέρα» σημείωσε ο ίδιος για να καταλήξει αιτούμενος η αντίδραση αυτή να μην είναι «αποσπασματική». 

Κοινό ψήφισμα και δημιουργία αντιπροσωπείας που θα συναντηθεί με τον Γαβρόγλου τα συμπεράσματα της σύσκεψης 

Τον απολογισμό των όσων συζητήθηκαν έκανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Αντώνης Γραβάνης, ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενός ψηφίσματος που θα αφορά τόσο στο θέμα της συγχώνευσης όσο και στο θέμα της ίδρυσης της 4ης Νομικής, το οποίο θα αποτελεί αίτημα για την ενδυνάμωση του ΔΠΘ, ενώ αποφασίστηκε επίσης και η υιοθέτηση της πρότασης του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ για τη δημιουργία αντιπροσωπείας, που θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Σημαντική ήταν και η πρόταση που αφορά στην δημιουργία μίας μόνιμης επιτροπής, που θα διαχειρίζεται τα ζητήματα που άπτονται του ΔΠΘ τόσο στο παρών όσο και στο μέλλον, η οποία και υιοθετήθηκε ομόφωνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.