Απο το Α εως και το Ω του Σαρακοστιανου τραπεζιου

«Ντόπιες» προτάσεις αγοράς για την περίοδο νηστείας που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα

Μπορεί η αναβολή της καρναβαλικής παρέλασης του Δήμου Κομοτηνής να μας οδήγησε σε μία παρατεταμένη περίοδο ξεφαντώματος, ωστόσο επειδή κάθε τι καλό τελειώνει και γρήγορα, το προσεχές τριήμερο αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία κυρίως για το γευστικό ξεφάντωμα που επιτελείται.
 
Η επομένη της προσεχούς Κυριακής, η Καθαρά Δευτέρα, σηματοδοτεί και την έναρξη της Σαρακοστής, μία από τις σημαντικότερες περιόδους της εκκλησιαστικής και λαογραφικής μας παράδοσης και την μεγαλύτερη και πιο σημαντική περίοδο νηστείας.
 
Αν και λέγεται επίσημα «τεσσαρακοστή» που σημαίνει 40 μέρες, διαρκεί στην πραγματικότητα 48 μέρες, δηλαδή τις επτά εβδομάδες που ξεκινούν την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνονται το Μεγάλο Σάββατο.
 
Κατά τη διάρκεια αυτών η ελληνική παράδοση και η ορθοδοξία επιτάσσει την αποχή μας, από κάθε προϊόν ζωικής προέλευσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της νηστείας, περιορισμός, που δεν στέκεται εμπόδιο στο «στρώσιμο» του σαρακοστιανού τραπεζιού με ορισμένα από τα καλύτερα πιάτα της ελληνικής κουζίνας.
 
Απαράλλαχτα και κλασικά πιάτα, που φέρουν όμορφες αναμνήσεις και νοσταλγική διάθεση, καθώς παραμένουν σταθερά στο πέρασμα των χρόνων. Άλλωστε οι ενθυμήσεις από παλαιότερες Καθαρές Δευτέρες, είναι συνυφασμένες, γευστικά, με το «βασιλικό ζεύγος» της ημέρας, την λαγάνα και τον ταραμά, τα θαλασσινά αλλά και τον τελευταίο αλλά όχι αμελητέο χαλβά.
 
Όλα αυτά και άλλα πολλά συνθέτουν τον φετινό οδηγό του «ΠτΘ», με προτάσεις της τοπικής αγοράς για το Σαρακοστιανό Τραπέζι, που θα σας γεμίσουν όρεξη αλλά και υπομονή για την τήρηση της 40ήμερης νηστείας. 

Στους φούρνους Δαλθανάση για «αυθεντική» λαγάνα 

Η παράδοση της Καθαράς Δευτέρας επιτάσσει η πλειοψηφία των φαγητών να τρώγονται στο χέρι, με βασικό «βοηθό» όλων την λαγάνα. Οι ειδικοί κάθε χρόνο μας προτρέπουν να αφιερώσουμε χρόνο στην επιλογή της πρωταγωνίστριας της ημέρας, ούτως ώστε να βρούμε την πιο αυθεντική, καθότι η «παράδοσή» της τείνει να φθίνει στο πέρασμα των ετών.
 
Για όσους δεν αρκούνται σε μία απλή λαγάνα, οι φούρνοι Δαλθανάση, στις οδούς Μαλγάρων 35 και Σ. Κομνηνού 2 (Daltons), που κρατούν ζωντανή την παραδοσιακή συνταγή και γεύση της, προσφέρονται να καλύψουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Έχοντας παράλληλα προβλέψει από βραδύς για την υψηλή ζήτηση της ημέρας.
 
Οι ξεροψημένες λαγάνες θα βρίσκονται στα ράφια τους, μαζί με πληθώρα «συνοδευτικών» προτάσεων, για την πλήρη κάλυψη της όρεξής σας, καθ’ όλη τη διάρκεια της σαρανταήμερης νηστείας.
 
Info:
Αφοί Δαλθανάση, Κεντρικό κατάστημα: Μαλγάρων 35,  τηλ. 25310 25486
Πρατήριο: daltons, Σοφ. Κομνηνού 2 και τηλ. 25310 20000  

O Φώτης Γεωργιάδης brand name στις σαλάτες   

Η βιοτεχνία Ορεκτικών «Φώτης Γεωργιάδης & Υιός Ο.Ε.» αποτελεί brand name στον χώρο των ορεκτικών. Τόσο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, όσο και την περίοδο της νηστείας, στις εγκαταστάσεις της βιοτεχνίας στο 4ο χλμ. Κομοτηνής – Ξάνθης, αλλά και στο πρατήριο στο κέντρο της πόλης, στην οδό Φιλικής Εταιρείας 55 μπορείτε να βρείτε και να επιλέξετε από πληθώρα ορεκτικών που φέρουν την υπογραφή της.
 

Ειδικά για την περίοδο της νηστείας, οι αλοιφές, έχουν την τιμητική τους, με τον «βασιλιά» όπως είπαμε και παραπάνω ταραμά, να είναι η πρώτη επιλογή,  αλλά και τις παραδοσιακές γεύσεις της χωριάτικης μελιτζάνας, της «τολμηρής» πάπρικας και τα «κλασικά αγαπημένα» τζατζίκι και τυροκαυτερή, να ακολουθούν. Οι επιλογές διευρύνονται για τους μη νηστεύοντες οι οποίοι διατηρούν την «πολυτέλεια» να γευτούν την μοναδική ζαμπονοσαλάτα αλλά και τη ρώσικη που ξεχωρίζουν.
 
Σε κάθε περίπτωση αγαπημένες ελληνικές γεύσεις, στην εκδοχή της βιοτεχνίας η επιτυχία των οποίων παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Σαλάτες που συνδυάζονται με τα πάντα και συνοδεύουν κάθε σας μπουκιά, από την πρώτη έως και την τελευταία.
 
Info: 
Βιοτεχνία ορεκτικών «Φώτιος Γεωργιάδης & Υιός Ο.Ε.», 4ο χλμ Κομοτηνής-Ξάνθης, τηλ. 25310 26731, Πρατήριο: Φιλικής εταιρείας 55, τ. 25310 22009  

Από τη θρακική γη στο πιάτο σας, φρούτα και λαχανικά από τον «Γκογκότση» 

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τη βάση σχεδόν για κάθε γλυκό και φαγητό, που μπαίνει στο σαρακοστιανό τραπέζι. Ελλείψει άλλωστε των ζωικών τροφών, η κάθε μαγείρισσα καλείται να αναπληρώσει το κενό, δημιουργώντας ευφάνταστες και νόστιμες συνταγές, με τα υλικά που μας δίνει απλόχερα η φύση.
 
Το πρόβλημα της μονοτονίας στις τροφές καταπολεμάται εύκολα αλλά και γευστικά, γεμίζοντας παράλληλα χρώμα αλλά και υγεία το τραπέζι σας, με συνδυασμούς τροφίμων που γεμίζουν αντίστοιχα τον οργανισμό με ενέργεια και ποικιλία θρεπτικών συστατικών.


Για τους μυημένους και τις μυημένες στην πληθώρα επιλογών που προσφέρουν τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και για όσους «δανείζονται» συμβουλές και συνταγές, που βασίζονται πρωτίστως στην ποιότητα και την φρεσκάδα των υλικών, το κατάστημα «Γκογκότσης», στην οδό Μακεδονίας 46, θα αποτελέσει βασικό προμηθευτή και συμβουλάτορα του καθημερινού σας καλαθιού.
 
Info: 
Φρούτα – Λαχανικά «Γκογκότσης», Μακεδονίας 46, Κομοτηνή, τηλ. 25310 23602 

Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από το «Ιχθυεμπορικό» 

Την έλλειψη κρέατος καλείται να καλύψει καθόλη τη διάρκεια της νηστείας ο πλούτος της θάλασσας. Το ψάρι μπορεί να ανήκει στη λίστα των «απαγορευμένων» τροφών, πλην της Κυριακής των Βαΐων, που σπάει η νηστεία τουλάχιστον ως προς την κατανάλωση του ψαριού, ωστόσο τα νερά του θρακικού πελάγους προσφέρουν πληθώρα επιλογών, που μπορούν να αποτελέσουν το κυρίως γεύμα ή και ένα εκ των συστατικών νηστήσιμων πιάτων, όπως σαλάτες θαλασσινών, του σαρακοστιανού τραπεζιού.
 

Αν κάποιος γνωρίζει καλά τον πλούτο του Θρακικού πελάγους και τον φέρνει καθημερινά στα χέρια μας δεν είναι άλλος από το «Ιχθυεμπορικό», στην οδό Ορφέως 41, στο κέντρο της πόλης.
 
Έχοντας την εμπειρία αλλά και την γνώση, οι υπεύθυνοι του καταστήματος, πέρα από πληθώρα επιλογών, προσφέρουν και τις κατάλληλες προτάσεις ανάλογα με τα προσωπικά σας θέλω, σε γεύση αλλά και τιμή, με σταθερό ωστόσο πάντα παράγοντα την ποιότητα.
 
Info:
«Ιχθυεμπορικό» Μ. Νακούση & Σια Ο.Ε., Ορφέως 41, τηλ. 25310 34401  

Ο κατάλληλος για κάθε ώρα θρακιώτικος χαλβάς της Νίκης Τζελεπίδου 

Ο παραδοσιακός χαλβάς και άλλες νηστίσιμες λιχουδιές, κυρίως σιροπιαστά, συμπληρώνουν τα γευστικά έθιμα της Σαρακοστής. Από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά και στα «διαλείμματα» για σνακ, ο χαλβάς αποτελεί την πρώτη επιλογή όσων δεν μπορούν να πουν όχι στην όαση γεύσης που αποτελεί.
 
Ο χαλβάς μπορεί να αποτελεί πρωταγωνιστή της Καθαράς Δευτέρας, όμως καταναλώνεται με την ίδια ευχαρίστηση οποιοδήποτε μήνα του χρόνου, δίνοντας οφέλη αλλά και ικανοποίηση με το είδος του.
 

Και τα είδη ή καλύτερα οι παραλλαγές που προσφέρει η βιοτεχνία της Νίκης Τζελεπίδου και του Παναγιώτη Φωτιάδη, από το 1924, είναι πολλές και κατάλληλες για κάθε ουρανίσκο. Κατέχοντας την πολυσυζητημένη εξειδίκευση, λόγω και της μακρόχρονης πορείας τους στον χώρο, προσφέρουν τεράστια γκάμα επιλογών, με δημοφιλέστερες αυτές του χαλβά με ξηρούς καρπούς ή και με μέλι, ο οποίος βέβαια μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με ταχίνι και γλυκά κουταλιού που θα το απογειώσουν.
 
Τα τελευταία βέβαια μπορούν να καταναλωθούν και ξεχωριστά, όπως αντίστοιχα και τα λουκούμια, που αποτελούν και μία πολύ καλή πρόταση για δώρο.
 
Info: 
Βιοτεχνία Χαλβάδων «Τζελεπίδου Νίκη και ΣΙΑ», Ιωαννίνων 19, τηλ. 25310 22823 

Η «Ιχθυόσκαλα» σημείο συνάντησης των «εραστών» του θαλασσινού πλούτου 

Οι ψαροφαγάδες στη Ροδόπη είναι πολλοί και μάλιστα απαιτητικοί, όπως αρμόζει άλλωστε στους κατοίκους μιας περιοχής, που έχει «στα πόδια» της το Θρακικό πέλαγος. Οι ορέξεις τους μπορεί να διίστανται ως προς το πιο νόστιμο ψάρι, καθότι τα γούστα διαφορετικά, ωστόσο κοινή συνισταμένη όλων, αποτελεί η «Ιχθυόσκαλα».
 
Ένα εστιατόριο, με μακρά οικογενειακή παράδοση στο καλό ψάρι και όλα τα συναφή, αλλά και στη «διαχείρισή» του, που δίνει ονειρικά γευστικά αποτελέσματα, όπως τα πιάτα που προσφέρονται στο κατάστημα.
 

Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι «κάθε επιθυμία γίνεται σεβαστή και κάθε στομάχι φεύγει γεμάτο» από τον πλούτο των επιλογών, χαρακτηριστικά πιάτα των οποίων αποτελούν τα κριθαρότο θαλασσινών, ριζότο θαλασσινών, γαριδομακαρονάδα, καλαμάρι τηγανητό, μπακαλιάρος σκορδαλιά, μαγειρευτά ημέρας, όλα νηστίσιμα και ιδανικά.
 
Και αυτά είναι μόνο λίγα από τα όσα ταιριαστά με τα όσα προστάζει η περίοδος της νηστείας, πιάτα, από ανθρώπους που έχουν αποδείξει την γνώση και το μεράκι τους πάνω στον «θαλασσινό κόσμο», για τον οποίο προϊδεάζει κάθε επισκέπτη και το μοντέρνο και σύγχρονο, αλλά με σαφής αναφορές σε αυτόν, ντεκόρ του καταστήματος, το οποίο θα «χάσουν» όσοι επιλέξουν να γευτούν τα πιάτα αυτά στον χώρο της οικίας τους, μιας και η δυνατότητα αυτή προσφέρεται.

Info:
«Ιχθυόσκαλα», Παλιά Εθνική Οδός Κομοτηνής – Ξάνθης, τηλ. 25310 21222

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.