Τιμησε τις γυναικες του τοπου μας η Περιφερεια ΑΜ-Θ

Βραβεύθηκαν οι Αλεξάνδρα Παναγιωτίδου και η Φισούν Σουκά από τη Ροδόπη

Εχθές στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. Σε αυτήν βραβεύθηκαν οι πραγματικές πρωταγωνίστριες της ημέρας, εκπρόσωποι των τεχνών, της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, των γραμμάτων και του αγροτικού τομές της Περιφέρειάς μας, αλλά κυρίως οι γυναίκες – μητέρες.

Για την περιοχή της Ροδόπης τιμήθηκαν για την προσφορά τους στον χώρο της υγείας και του πολιτισμού, αντίστοιχα, η κ. Αλεξάνδρα Παναγιωτίδου,  τ. Διευθύντρια Καρδιολογικής Κλινικής Σισμανόγλειου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής και η κ. Φισούν Σουκά, ζωγράφος και ποιήτρια.

Στην τιμητική εκδήλωση σαφώς αναδείχθηκε και ο ρόλος γυναικών από όλες της ΠΕ της ΑΜΘ, με τις βραβεύσεις των κ.κ. Μελίνα Μποτέλη, καλλιτέχνη του θεάτρου και Ευγενίας Σαραφίδου, πρόεδρο του Συλλόγου Καρδιοπαθών που επιλέχθηκαν από την περιοχή της Δράμας, Άννας Μισσιριάν-Τζούμα, επιχειρηματία και προέδρου του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ και Ευθυμίας Πέγιου, συγγραφέα, από την περιοχή της Καβάλας, Αναστασίας Αμανατίδου και Δήμητρας Αμανατίδου, προέδρου του Συνεταιρισμού «Γενισέας» και συγγραφέα αντίστοιχα που δραστηριοποιούνται στην Ξάνθη και, τέλος, από τον Έβρο βραβευτήκαν οι κ.κ. Αγάπη Πετροπούλου, Πρόεδρος Συλλόγου Πολυτέκνων Έβρου ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡ και Λουκία Σαράντη, Πρόεδρος ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΕ.

Το ιερό καθήκον της μητρότητας στην σημερινή εποχή της κρίσης

Η εκδήλωση «άνοιξε» με χαιρετισμό του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη ΦΝΘ. κ. Στεφάνου, ο οποίος αναφέρθηκε στον διαχρονικό  ρόλο της γυναίκας και ιδιαίτερα στον «ιερό καθήκον» της μητρότητας, αλλά  και στο πόσο σημαντικό είναι ιδιαίτερα την σημερινή εποχή της κρίσης και της απαξίωσης του θεσμού της οικογένειας.

Χρήστος Μέτιος «Η επιτυχία για τις γυναίκες έρχεται πιο δύσκολα, μιας και συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν περισσότερες δυσκολίες»

Να θυμίσουμε ότι πέρσι η εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί επιτυχώς στην Κομοτηνή, ενώ για το 2019 έχει προγραμματισθεί η διεξαγωγή της στην Αλεξανδρούπολη, μιας και όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, κ. Χρήστος Μέτιος «θέλουμε η εκδήλωση αυτή να γίνει θεσμός».

Η εκδήλωση είχε διπλό σκοπό, όπως τόνισε ο ίδιος συνεχίζοντας, αφενός να αποδοθεί τιμή και επιβράβευση σε κάποιες γυναίκες που ξεχωρίζουν για το έργο και την προσφορά τους στον τόπο μας, αφετέρου «να αναγνωρίσουμε πως για εκείνες η επιτυχία έρχεται πιο δύσκολα από ό,τι για τους άνδρες, μιας και συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν περισσότερες δυσκολίες».

Απευθυνόμενος στις τιμώμενες, τις συνεχάρη για την πολύτιμη συνεισφορά τους σε κάθε πτυχή της κοινωνίας, λέγοντάς τους πως «καταφέρατε, μέσα από προσωπική προσπάθεια, να ξεπεράσετε δυσκολίες, να καλλιεργήσετε τα ταλέντα σας και να προσφέρετε, αποτελώντας πρότυπο για κάθε άλλο άνθρωπο. Και με τον δικό σας τρόπο, μας δείξατε πως η πραγματική ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι μια κατάκτηση που επιτυγχάνεται κάθε μέρα και πως τελικά, τόσο η συνεισφορά στον τόπο και τον συνάνθρωπο όσο και το παράδειγμα που θέτει ο καθένας και η καθεμιά από εμάς στην κοινωνία υπερβαίνει την διάκριση ανάμεσα στα δύο φύλα».

Καταλήγοντας, ο κ. Μέτιος ευχαρίσθησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και Θάσου για την παραχώρηση της αίθουσας του Μουσείου, αλλά και το νεοσύστατο σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας για την μουσική πλαισίωση της εκδήλωσης.

Δήμητρα Τσανάκα «Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και αναμφισβήτητος ο ρόλος του και η προσφορά του στην κοινωνία»

Κεντρική ομιλήτρια της φετινής εκδήλωσης ήταν η δήμαρχος Καβάλας, κ. Δήμητρα Τσανάκα. Η κ. Τσανάκα επίσης  βραβεύτηκε από τον Περιφερειάρχη για την προσφορά της στην κοινωνική, πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου, μαζί με άλλες δύο εκπροσώπους για κάθε μία από τις πέντε συνολικά Περιφερειακές Ενότητες της ΠΑΜ-Θ.

Η δήμαρχος συνεχάρη τον κ. Μέτιο για την επιτυχή υλοποίηση της διοργάνωσης και τον ευχαρίσθησε για την ιδιαίτερη τιμή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις γυναικών της περιοχής μας στις οποίες έχει παρευρεθεί, εξηγώντας πως «κάθε γυναικεία εκδήλωση και δράση  είναι ξεχωριστή, γιατί είναι τόσο ανεξάντλητες οι πηγές έμπνευσης της συμβολή τους στην κοινωνία». «Αλήθεια όμως γιατί σήμερα χρειάζονται φορείς, σύλλογοι και οργανώσεις να βρουν τρόπους στις 8 Μαρτίου να μιλήσουν για την γυναίκα;» αναρωτήθηκε η ίδια για να συμπληρώσει πως «δεν είμαστε ίδιοι αλλά είμαστε ίσοι. Δεν μπορεί λοιπόν να υπάρχει διαχωρισμός γιατί η ισότητα θεμελιώνεται αποκλειστικά στην φύση του ανθρώπου. Γιατί κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και αναμφισβήτητος, όπως και ο ρόλος του και η προσφορά του στην κοινωνία».

Κατά τη διάρκεια των βραβεύσεων που ακολούθησαν ιδιαίτερα συγκινητική ήταν αυτή της κ. Μελίνας Μποτέλη η οποία με δάκρυα στα μάτια αφιέρωσε το βραβείο στη μνήμη της μητέρας της. Δίνοντας τη δική της νότα στη βραδεία, μάγεψε τραγουδώντας μία δική της «επικαιροποιημένη» διασκευή του τραγουδιού «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά», το οποίο είχε στο παρελθόν ερμηνεύσει η Σοφία Βέμπο.

Πληροφορίες από www.kavalapost.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.