Γιωργος Φιλης «Οι Τουρκοι προηγουνται της Ελλαδας στην αποφασιστικοτητα να χρησιμοποιησουν τα οπλικα συστηματα για να υπερασπισουν τα εθνικα τους συμφεροντα»

«Το πρόβλημα της Τουρκίας στη Συρία είναι υπαρξιακό» - «Στο ζήτημα της Κυπριακής ΑΟΖ, εμείς είμαστε η λύση και το πρόβλημα»

Οικοδεσπότης του ισχυρού άντρα της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και του Ιρανού ομολόγου του Χασάν Ροχανί, είναι από χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι τρεις άντρες συναντήθηκαν με αφορμή τα εγκαίνια της πρώτης μονάδας του τουρκικού πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu, ενώ αναμένεται μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης κορυφής να παρουσιάσουν την κοινή τους θέση για την κατάσταση στην Συρία.
 
Ο Τούρκος και ο Ρώσος πρόεδρος θα έχουν και ξεχωριστές συνομιλίες για διάφορα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, μεταξύ των οποίων η συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα και ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας .
 
Από την επικαιρότητα αυτή, αλλά και το νόημα της επίσκεψης Πούτιν στην Τουρκία την δεδομένη χρονική στιγμή ξεκίνησε η συνομιλία μας με τον κ. Γεώργιο Φίλη, καθηγητή Γεωπολιτικής και επισκέπτη καθηγητή στην Σχολή Εθνικής Άμυνας, ο οποίος μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, τους στόχους της ολοένα και αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας, την κατάληψη του Αφρίν από τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι στο ζήτημα της Κυπριακής ΑΟΖ.
 
Ο λόγος στον ίδιο… 

«Αν η διεθνής κοινότητα “αποκοιμηθεί”, η Τουρκία στο αμέσως επόμενο διάστημα πολύ πιθανό να θελήσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» 

ΠτΘ: Η επικαιρότητα μας προλαβαίνει κ. Φίλη, καθώς σήμερα ξεκινά η διήμερη επίσκεψη του κ. Πούτιν στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν. Σε τι συνίσταται η επίσκεψη αυτή και τι να αναμένουμε;
Γ.Φ.:
Οι Ρωσοτουρκικές σχέσεις είναι μια ιστορία συγκρούσεων. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι από τα 300 περίπου χρόνια σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία ή την Οθωμανική αυτοκρατορία βρίσκονταν 27 συνεχόμενα χρόνια σε πόλεμο. Έχουν πολεμήσει 13 ή 15 πολέμους μεταξύ τους. Αυτό μας λέει ότι οποιαδήποτε προσέγγιση, γεωπολιτικά, αυτή τη στιγμή είναι τακτικής υφής και φύσεως, και όχι στρατηγικής, γιατί έχουν αντιθετικά συμφέροντα εκ φύσεως. Δηλαδή οι χώροι στους οποίους θέλουν οι Ρώσοι να επεκταθούν και οι χώρες τις οποίες οι Τούρκοι, και οι Οθωμανοί στο παρελθόν, θεωρούσαν ως δική τους σφαίρα επιρροής επικαλύπτονται, που σημαίνει ότι πάντα θα βρίσκονται σε σύγκρουση.
 
Ως προς την επίσκεψη του κ. Πούτιν, επί του πρακτέου πρόκειται για ένα γεγονός σημαντικό καθώς αφορμή της επίσκεψης  είναι τα εγκαίνια της έναρξης κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου  στο Akkuyu στη Νότια Τουρκία, σε μία περιοχή που είναι και σεισμογενής.  Η Τουρκία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών. Από τη δεκαετία του ‘80 έχει πολύ στενή συνεργασία με το Πακιστάν  στο συγκεκριμένο τομέα, το οποίο έχει πυρηνικά στο πλαίσιο της πυρηνικής εξίσωσης Ινδίας – Πακιστάν. Η Τουρκία μιλά αυτή τη στιγμή για ειρηνικούς σκοπούς γεγονός που δεν αμφισβητώ,  ωστόσο πολύ εύκολα ένας πυρηνικός σταθμός για ειρηνικούς σκοπούς και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μετατραπεί σε πυρηνικό σταθμό παραγωγής υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όπλα. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ετοιμάζεται και δεύτερος πυρηνικός σταθμός στον Πόντο, όπου την κατασκευή έχουν αναλάβει νοτιοκορεάτικες εταιρείες.
 
Η Τουρκία αυτή τη  στιγμή έχει επικεντρώσει τις εξοπλιστικές προσπάθειες στη δημιουργία βαλλιστικών πυραύλων. Με λίγα λόγια αν η Τουρκία στο αμέσως επόμενο διάστημα αφεθεί, αν η διεθνής κοινότητα και εμείς «αποκοιμηθούμε», τότε είναι πολύ πιθανό να θελήσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.   Γεγονός που δεν έχει να κάνει μόνο με εμάς. Το Ισραήλ δεν πρόκειται να ανεχτεί την Τουρκία με πυρηνικά όπλα, ενώ αν δημιουργηθεί πυρηνική ικανότητα και δυνατότητα στην Τουρκία,  θα οδηγηθούμε σε έναν πυρηνικό εξοπλιστικό πυρετό στην ευρύτερη περιοχή, με χώρες όπως το Ιράν. Αν η Τουρκία αποκτήσει πυρηνικά, το Ιράν σε καμία περίπτωση δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Θα καταρρεύσει όλη αυτή η εύθραυστη συμφωνία με το Ιράν και φυσικά έπεται και η Σαουδική Αραβία. 

«Οι Έλληνες δεν πρέπει να φοβούνται τους Τούρκους, αυτοί φοβούνται εμάς» 

ΠτΘ: Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στον ήδη υπεραναπτυγμένο αντιπυραυλικό και γενικότερο εξοπλιστικό σύστημα της Τουρκίας, η οποία τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνει τα χρήματα που δαπανά για τα εξοπλιστικά της…
Γ.Φ.:
Εδώ πάμε στα άμεσα θέματα, που άπτονται της άμεσης ασφάλειάς μας. Οι Έλληνες δεν πρέπει να τους φοβόμαστε, αυτοί φοβούνται εμάς. Ο κ. Ερντογάν κάνει ένα πράγμα καλά και αυτό είναι να  παίζει το χαρτί της ισχύος και της προπαγάνδας. Και ένα πράγμα κάνουμε πολύ άσχημα εμείς. Προσπαθούν να μας περάσουν την έννοια της «ψωροκώσταινας» και του αδύναμου θύματος. Εδώ δεν είμαστε ούτε Ιράκ ούτε Συρία. Είμαστε ένας από τους πιο ισχυρούς στρατούς του ΝΑΤΟ. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σίγουρα οι πιο ορθά δομημένες και η πιο ορθά λειτουργούσα δημόσια υπηρεσία του κράτους μας. Υπάρχει φρόνημα, θέληση, τεχνογνωσία και η γνώση στο πώς αντιμετωπίζουμε αυτού του είδους τις απειλές.
 
Φυσικά οι Τούρκοι έχουν ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, όπως και εμείς εδώ και περίπου δέκα χρόνια, δεν έχουμε πάρει ούτε βίδα, αλλά υπάρχει ακόμα ισορροπία. Η ανατροπή της ισορροπίας θα λάβει χώρα περί το 2021-2022, αν εμείς συνεχίσουμε έτσι και αν η Τουρκία επίσης συνεχίσει σε αυτόν τον ρυθμό.  

«Το ελληνικό κράτος έχει αποφασίσει ότι δεν αποτελεί επιλογή του η έννοια της χρήσης σκληρής ισχύος για την υπεράσπιση των συμφερόντων του, γεγονός αυτοκτονικό» 

Ο κ. Ερντογάν ωστόσο κατάφερε κάτι με όλα αυτά που γίνονται και φαίνεται ότι κάποιοι στην Αθήνα αφυπνίζονται. Αναφέρομαι στους πολιτικούς μας ταγούς,  οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι δεν ζούμε στον κόσμο του Γκούφυ, αλλά σε ένα πολύ επικίνδυνο διεθνές περιβάλλον, που φαίνεται ότι κάτι κινείται. Διότι εδώ στην Ελλάδα, όταν συνδέεις τα εξοπλιστικά εξ ορισμού με σκάνδαλα, όπως έγινε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είναι σαν να νομίζεις ότι είσαι το Βέλγιο που συνορεύεις με την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο και έχεις την πολυτέλεια να μην έχεις ένοπλες δυνάμεις. Στην πραγματικότητα όμως συνορεύεις με έναν άκρατο νεοοθωμανισμό και αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση είναι ισχυροί σαφέστατα, έχουν αριθμούς αλλά ούτε σε όρους ποιότητας ούτε σε αριθμητικούς όρους σε συγκεκριμένα κρίσιμα οπλικά συστήματα έχουν «φύγει» μπροστά από εμάς, ώστε αυτή τη στιγμή να πω ότι βρισκόμαστε σε αδύναμη θέση. Οι Τούρκοι προηγούνται στην έννοια της αποφασιστικότητας να χρησιμοποιήσουν τα οπλικά συστήματα για να υπερασπίσουν τα εθνικά τους συμφέροντα. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει «αυτοευνουχιστεί» από το 1974 και μετά. Έχει αποφασίσει ότι δεν υπάρχει στις διεθνείς σχέσεις και στην επιλογή του ελληνικού κράτους η έννοια της χρήσης σκληρής ισχύος για την υπεράσπιση των συμφερόντων του.  Κάτι το οποίο είναι αυτοκτονικό.

«Στρατηγικός στόχος του κ. Ερντογάν δεν είναι ούτε η Θράκη αυτή τη στιγμή ούτε το Αιγαίο, είναι η Κύπρος. Για τον απλούστατο λόγο ότι βρέθηκε τεράστιο κοίτασμα, πολύ καλής ποιότητας, το «Καλυψώ», που θα προστεθεί στο «Αφροδίτη» και αναμένονται και πολλά άλλα ακόμα στην  ευρύτερη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι αν αφεθεί η Κυπριακή Δημοκρατία να ακολουθήσει το πρόγραμμά της, σε τρία χρόνια από σήμερα πρώτον η Τουρκία δεν θα μπορεί να περνάει έξω από την περιοχή, και δεύτερον, οποιοδήποτε θέμα επίλυσης  του κυπριακού θα είναι με άλλους όρους. Τελείως διαφορετικούς όρους. Άρα αν η Τουρκία δεν αντιδράσει ή δεν βρει λύση στο συγκεκριμένο θέμα, θα χάσει όποια επιρροή έχει στην Κύπρο μέσα στα επόμενα 5-6 χρόνια με μαθηματική ακρίβεια»

«Από τον  νεοοθωμανισμό οδηγηθήκαμε στον φόβο της νέας Συνθήκης των Σεβρών. Χαρακτηριστικό για το πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική των Τούρκων, και ταυτόχρονα σχιζοφρενική, είναι ότι  στην ίδια παράγραφο όποιος τούρκος επίσημος και να μιλάει, σου λέει ότι « έχω αυτοκρατορία και θα κάνω αυτό ή εκείνο» και ταυτοχρόνως στην επόμενη πρόταση σου λέει ότι «κάποιος θέλει να με διαλύσει». Αυτό είναι διπολικότητα. Είναι ο νεοοθωμανισμός ταυτόχρονα  ενυπάρχων με ένα φόβο ότι η Τουρκία θα οδηγηθεί ξανά στη Συνθήκη των Σεβρών»
 
«Πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα βγει από την Κύπρο, όχι γιατί το θέλει η Αθήνα ή η Τουρκία, αλλά γιατί είναι στρατηγική απόφαση της δύσης να βγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να φύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μειωθεί η εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία. Δεν σας φαίνεται περίεργο ότι η Ρωσία δεν έχει βγάλει “κιχ” με ό,τι συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο και τον αποκλεισμό της Τουρκίας; Σαν να μην υπάρχει ανατολική Μεσόγειος για τη Ρωσία. Δεν τη συμφέρει τη Ρωσία να βγει φυσικό αέριο από κει. Αυτό σημαίνει ότι είτε θέλουμε είτε δεν θέλουμε, φυσικό αέριο θα βγει από κει. Άρα τίθεται το ερώτημα θα βγει με μας ή θα βγει χωρίς εμάς; Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι εταιρείες θα πουν κ. Αναστασιάδη, “δεν είσαι κράτος, γιατί δεν μπορείς να μου εγγυηθείς την ασφάλεια της επένδυσής μου, άρα να πάω να μιλήσω με την Τουρκία”. Και τότε πάλι θα λέμε, μας πρόδωσαν οι δυτικοί. Εμείς είμαστε η λύση και το πρόβλημα»

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ.Φίλη που έδωσε στο Ράδιο Παρατηρητής εδώ 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.