Ο Ιωακειμ Ιωακειμιδης για την καινουργια μουσικη του παρασταση «Αναψε Φωτα»

«Στόχος μου οι θεατές να φεύγουν από τις παραστάσεις μου διαφορετικοί»

Στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στην Λέσχη Κομοτηναίων επιστρέφει το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου ο Ιωακείμ Ιωακειμίδης, ο νεαρός ταλαντούχος εν διαμόρφωση showman της πόλης μας.

Αφορμή της  επιστροφής του η νέα του μουσική παράσταση με τίτλο «Άναψε Φώτα» που ανεβαίνει στην γνώριμη για τον ίδιο σκηνή της Λέσχης Κομοτηναίων την Τρίτη 10, την Πέμπτη 12 με διπλή παράσταση και την Κυριακή 15 Απριλίου.
 
Μία διαφορετική μουσική όπως επιλέγει ο ίδιος να την χαρακτηρίσει παράσταση, με πλούσιο μουσικό χαρακτήρα, αλλά και μιμήσεις με τις οποίες έχει ξεχωρίσει και βίντεο, στο σύνολό τους καινούργια αλλά και γραμμένα δια χειρός του ιδίου.
 
Ο Ιωακείμ μίλησε στον «ΠτΘ» για τη νέα του παράσταση, την έως τώρα φοιτητική του πορεία στην Αθήνα, αλλά και το τι να αναμένουμε να δούμε όταν …ανάψουν τα φώτα.
 
Ο λόγος στον ίδιο…
 
ΠτΘ: Ιωακείμ άρτι αφιχθείς για τις διακοπές του Πάσχα στην Κομοτηνή. Λίγο διευρυμένες βέβαια λόγω και της παράστασης «Άναψε φώτα» που ανεβαίνει το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου για τέσσερις συνολικά παραστάσεις στη Λέσχη Κομοτηναίων. Πες μας λίγα λόγια για την παράσταση αυτή. Θα είναι κάτι στο πλαίσιο που έχουμε συνηθίσει ή όχι;
Ι.Ι.:
Την ονόμασα μουσική παράσταση γιατί είναι πραγματικά μια μουσική παράσταση. Ναι μεν είμαι μόνος μου στη σκηνή και πάλι, αλλά μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε μουσική παράσταση γιατί χωρίζεται σε δύο μέρη.  Στο πρώτο μέρος είναι το μέρος των μιμήσεων, και το δεύτερο μέρος είναι το πιο μουσικό μέρος, με γνωστά τραγούδια αλλά και τραγούδια από μιούζικαλ.
 
ΠτΘ: Ως προς το κομμάτι των μιμήσεων, ποιους θα δούμε να «ανεβαίνουν» στην σκηνή; Από τα έως τώρα στοιχεία που μας έχεις δώσει, βλέπουμε την αγαπημένη σου  Ζωζώ Σαπουντζάκη αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα…
Ι.Ι.: 
Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στην παράσταση σε βίντεο. Δεν θέλω να ανακατεύω την πολιτική στις παραστάσεις μου και ούτε τώρα θα το κάνω αυτό. Η Ζωζώ στη συγκεκριμένη παράσταση έρχεται αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα.  Χρωστάει στο δημόσιο, στον Μέγα Αλέξανδρο κ.ο.κ. και επειδή πρέπει να ξεχρεώσει τις ζητάνε να πουλήσει τις γούνες της, τα ρούχα της και άλλα. Ζητά λοιπόν βοήθεια από συγκεκριμένους ανθρώπους όπως η Δέσποινα Μοιραράκη η οποία ξέρει να πουλάει σωστά ένα προϊόν.  Στην περίπτωση της Ζωζώς όμως δεν πάει καλά η πώληση και έτσι στρέφεται προς τους πολιτικούς, όπου εκεί μπαίνουν στην παράσταση ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης.
 
ΠτΘ: Πώς επέλεξες τον τίτλο «Άναψε φώτα»;
Ι.Ι.:
Ο τίτλος είναι μία μεγάλη ιστορία, καθώς από την ιδέα μιας παράστασης μέχρι την υλοποίησή της αλλάζω συνεχώς τίτλους. Τελικά κατέληξα στο «Άναψε φώτα», γιατί όλοι οι άλλοι τίτλοι ήταν αγγλικοί. Ήθελα να βάλω κάτι ελληνικό αυτή τη φορά. Έτσι κατέληξα στο «Άναψε φώτα» από ένα τραγούδι της Μαρινέλλας, το οποίο κόλλησε πάρα πολύ ωραία και με κάτι πιο επίκαιρο, τον πόλεμο στη Συρία. Στο τέλος της παράστασης υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες και ένα μέρος αφιερωμένο στην αφύπνιση του κόσμου για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας και δεν αντιλαμβανόμαστε. Στην λογική του ότι εμείς εδώ μπορεί να είμαστε ωραία, αλλά κάπου αλλού τα πράγματα δεν είναι καλά.
 
ΠτΘ:  Αυτός είναι ο στόχος σου μέσω αυτών των παραστάσεων, να φέρεις το χαμόγελο στα χείλη του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα να τους προβληματίσεις ή να τους ευαισθητοποιήσεις για κάτι;
Ι.Ι.:
Στόχος των παραστάσεών μου είναι φεύγουν μετά από ένα δίωρο διαφορετικοί. Και σε ψυχολογικό επίπεδο. Οπότε θεωρώ ότι αν μπορέσουμε και εγώ και η ομάδα μου να τους κάνουμε λίγο να ξεφύγουν, έστω για αυτές τις δύο ώρες, θα είναι ένα κέρδος. 

«Μια διαφορετική παράσταση, με καινούργιο υλικό» 

ΠτΘ: Υπογράφεις πάντα και το κείμενο, αλλά και τη σκηνοθεσία της παράστασης. Τα κείμενά σου είναι καινούρια στο σύνολό τους ή είναι κείμενα που έχεις δουλέψει στο παρελθόν και απλά τα έχεις ενισχύσει;
Ι.Ι.:
Τα κείμενα είναι ολοκαίνουργια. Υπάρχουν αρκετοί κοινοί χαρακτήρες σε σχέση και με το Cabaret. Από πλευράς μιμήσεων είναι μεν οι ίδιοι χαρακτήρες, αλλά τα κείμενά τους είναι γραμμένα από την αρχή. Το να γράφεις παράσταση ξεκινάει από ένα λευκό χαρτί που πρέπει να γεμίσει και να φτάσει 40 σελίδες. Μία διαδικασία που γίνεται λίγο αυτόματα. Πάντως πρόκειται για μία διαφορετική παράσταση, με καινούργια κείμενα, καινούργια βίντεο και προς το τέλος έχουμε και οικογενειακές ιστορίες.
 

ΠτΘ: Είσαι φοιτητής πλέον στην Αθήνα. Παρακολουθώντας κάποιος τα social media σου πέραν της ακαδημαϊκής σου ενασχόλησης, σε είδαμε και σε ρόλο  βοηθών παρασκηνίων. Πες μας λίγα λόγια για την εμπειρία σου αυτή.
Ι.Ι.:
Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία με τον Αλέξη Πρίφτη, που είναι και δάσκαλός μου στη σχολή. Ο Αλέξης Πρίφτης είναι ενορχηστρωτής και μαέστρος στα περισσότερα μιούζικαλ που ανεβαίνουν στην Αθήνα, χρόνια μαέστρος της Μαρινέλλας, έχει κάνει πάρα πολλά μιούζικαλ και μουσικές παραστάσεις. Είναι ένας άνθρωπος που θαύμαζα από το δημοτικό. Τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μία παράσταση του Disney in Consert, που έγινε στο γήπεδο του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ, με Έλληνες καλλιτέχνες όπως η Ντέμυ, ο Μέμος Μπεγνής, ο Αντώνης Πετράκης, η Νάντια Κοντογιώργη και ζωντανή ορχήστρα την οποία διεύθυνε ο Αλέξης Πρίφτης. Ο  ίδιος μου έδωσε την ευκαιρία να τον βοηθήσω στα παρασκήνια και για εμένα ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία. Ακούγεται απλό, αλλά δεν ήταν. Προσωπικά μου αρέσει πολύ το παρασκήνιο και να βοηθάω. Αυτός είναι και ο λόγος που πάω πολλές φορές και βλέπω παραστάσεις από τα παρασκήνια. Παρατηρώ τα φώτα, τον ήχο, τα σκηνικά την όλη οργάνωση. 

«Πολλά από τον καλλιτεχνικό χώρο δεν είναι όπως τα περίμενα» 

ΠτΘ: Εμπειρίες που έρχονται να προστεθούν στις σπουδές σου πάνω στο κομμάτι που έχεις επιλέξει. Πώς είναι η έως τώρα φοιτητική σου ζωή;
Ι.Ι.:
Η σχολή που επέλεξα είναι του Θοδωρή Πανά, ο οποίος είναι χορογράφος και χορευτής. Στη σχολή διδάσκουν επίσης ο Δημήτρης Μελισσόπουλος που είναι σκηνοθέτης και ο Αλέξης Πρίφτης από τον οποίο διδασκόμαστε το μουσικό μέρος. Στη σχολή κάνουμε χορό, τζαζ, μοντέρνο, μπαλέτο, το οποίο βοηθάει τόσο πολύ στην υποκριτική, υποκριτική, σκηνοθεσία, μουσική, σόλο, ομαδικό τραγούδι, κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Οι ώρες περνάνε πολύ γρήγορα και δημιουργικά. Είναι μια απαιτητική σχολή, όπως και ο καλλιτεχνικός χώρος γενικότερα. Από τα πολύ λίγα που έχω δει έως τώρα, πολλά δεν είναι όπως τα περίμενα. 

«Ο καθηγητής είναι αυτός που θα σε ξεκλειδώσει για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις» 

ΠτΘ: Είσαι μόλις στον πρώτο χρόνο των σπουδών σου. Παρόλα αυτά έχεις παρατηρήσει κάποια εξέλιξη στον εαυτό σου;
Ι.Ι.:
Έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα πάνω μου. Το έχω παρατηρήσει κυρίως στη φωνητική, στο μάθημα που κάνουμε με τη Μαρία Γράψα, όπως και στην υποκριτική. Καταλαβαίνεις τον εαυτό σου διαφορετικά σε πράγματα που πίστευες ότι δεν μπορείς να κάνεις.  Η όποια εξέλιξη οφείλεται στους καθηγητές. Ο καθηγητής είναι αυτός που θα σε «ξεκλειδώσει» για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις. Όσον αφορά την εξέλιξη, ωστόσο είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα. 

«Σε κάθε παράσταση είμαι πιο αυστηρός με τον εαυτό μου» 

ΠτΘ: Είσαι πιο αυστηρός τώρα με τον εαυτό σου, όσο αφορά στις προηγούμενες δουλειές σου;
Ι.Ι.:
Είμαι κάθε φορά όλο και πιο αυστηρός, και έχω αρχίσει και βλέπω και τις προηγούμενες παραστάσεις, ενώ πριν δεν ήθελα, ακριβώς για να διορθώνομαι.  Νομίζω ότι σε κάθε παράσταση είμαι όλο και πιο αυστηρός με τον εαυτό μου. 

Οι Συντελεστές της παράστασης 

ΠτΘ: Για το «Άναψε Φώτα» τι να περιμένουμε; Συνεργάζεσαι με την γνωστή ομάδα ανθρώπων;
Ι.Ι.:
Το «Άναψε φώτα» έχει τις τριπλάσιες ώρες δουλειάς, σε σχέση με το Cabaret. Πάρα πολλή δουλειά και πάρα πολλές αλλαγές. Αυτό που νομίζω ότι το χαρακτηρίζει είναι ότι πρόκειται για μία παράσταση στην οποία προσπαθώ να χρησιμοποιώ όσα μαθαίνω στη σχολή. Ως προς τους συνεργάτες, ο Μιχάλης Βαμβακάς, από τη Mike Production έχει αναλάβει το βίντεο, τα γυρίσματα για τα οποία έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, ο Παναγιώτης Γιαγκίνης είναι ο δικός μου βοηθός παρασκηνίων, ο Γιάννης Καλαουζίδης θα είναι στην μουσική και μάλιστα σε αυτή την παράσταση έχει κάνει και ενορχηστρώσεις, η Εμμανουέλα Καφετζοπούλου είναι υπεύθυνη βίντεο και στα φώτα, η Γεωργία Καραγιαννάκη στα κοστούμια και η Μαίρη Σκλαβίδη αναλαμβάνει και πάλι ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια, τις μεταμφιέσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.